Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nepodceňovat prevenci aneb jak se sebeobranit

Venku vládlo pětatřicetistupňové vedro a já místo abych šla někam k vodě,  jsem se rozhodla absolvovat bezpečnostní seminář. Ano, jsem šílená.

Ale, když už jsem ten den a v tom horku, zvládla odehrát představení loutkového divadla (a kupodivu jsme i v tomto počasí měli diváky), rozhodla jsem se zajít také na seminář, na který jsem dostala pozvánku.

Prevence bezpečnosti a základy sebeobrany. „Zajímavé.“ pomyslela jsem si, jakmile jsem si pozvání na tuto akci přečetla.

Běhám brzy ráno v lese a živě si pamatuji, jak jsem se vyděsila, když se z ničeho nic přede mnou začalo křoví povážlivě třást…a když z něj nakonec vyběhly dvě srnky. Nu, podívaná to pak byla celkem idylická (o co víc, že se to událo v Praze, kde bych to zrovna nečekala), ovšem – jak se to říká – krve by se ve mně v ten okamžik nedořezal.

Také stanová městečka bezdomovců, která zde občas někde vyrostou, mi na pocitu bezpečí zrovna nepřidávají.

Pokusila jsem se to vyřešit tím, že jsem si přála psa obranáře, jenž by mě při běhání doprovázel. Hm, no – pejska jsem sice od Ježíška dostala a američtí stafordi jsou temperamentní hafani – jenže ten náš těžkotonážní moula, momentálně opravdu, jako rozený běhač nevypadá. Nehledě k tomu, že běhat se mnou může nejdříve až mu bude rok a bude mít řádně vyvinuté klouby. A vlastně – o obranáři - ve spojitosti s ním, také ještě hovořit nemůžu… Ledaže by se bralo, jako styl obrany, počůrat agresorovi nohy. To umí náš Johny dokonale.

Syn se mě před časem snažil nějakým základům sebeobrany naučit. Postavil se například naproti mně, zaujal správný zpevněný postoj a říkal mi: „Tak mami, co uděláš, když ti někdo bude chtít dát takhle pěstí.“ a naznačil úder. Stála jsem a koukala na něj. Pak jsem zaťala ruce v pěst ( jako boxer) a začala jsem kolem něj nekoordinovaně poskakovat. Robin se okamžitě zlomil v záchvatu smíchu.

„Vidíš to? Přesně takhle bude reagovat ten útočník. Začne se řehtat a já mezitím zdrhnu.“ odpověděla jsem mu tehdy pohotově.

Teď mě však  hlavně zajímalo to, co nám budou radit na semináři. No, když jsem dorazila na místo, tak jsem pochopila, že označení – nám - bylo, značně nepřesné. Byla jsem tam totiž sama. Tedy kromě organizátorů a přednášejících.

Řekla bych, že jsem svým založením tvor od přírody vcelku nenápadný a nerad vzbuzující přílišnou pozornost, takže jsem nejprve zvažovala, že se hned vytratím. Představa, že bych byla jediný účastník přednášky, mě docela vyděsila – skoro, jako tehdy ty srnky.

Jenže organizátoři si mě již všimli a tak jsem se šla poslušně posadit. Nejraději bych se schovala někam dozadu sálu, ale pod dohledem přednášejících jsem si vzpomněla na slova jednoho známého, který mi vždy, když jsem někam vešla (do sálů, kanceláří i restaurací)  a chtěla jsem to vzít nějakou boční uličkou, říkal: „Středem, milánku, jdi středem.“ A tak jsem se usadila někde v prvních řadách – uprostřed.

Naštěstí, po mně přišli ještě další čtyři účastníci, takže jsem se trochu uklidnila. Část přednášky, která se zabývala prevencí a předcházení napadení, mě zrovna moc nebavila. To, že se při vybírání peněz z bankomatu, máme rozhlédnout, zda tam někde poblíž není nějaké podezřelé individuum, je jasné. Že se dobrovolně, sama v noci, nevydám přes odlehlý parčík, také…Ovšem ukázky sebeobrany byly úžasné. S nadšením jsem sledovala, jak ta slečna zpacifikovala mnohem silnějšího útočníka. A jak jí to šlo snadno a lehce. A ukázala nám to opakovaně. Moc se mi to líbilo…

Tak moc, že když jsem přišla domů, hecovala jsem syna: „Hele, tak pojď a dělej, jako že mě chceš chytit. Něco ti ukážu.“

Robi mě poslechl,  já jsem se postavila stejně, jako jsem to viděla u té slečny a chtěla jsem jeho výpad vykrýt, tak jak nám to ukazovala. Jenže – ono to – asi - zase tak jednoduché nebude, protože najednou jsem se ocitla na zemi a ani jsem nevěděla jak.

„Počkej, počkej. To je nějak špatně.“ řekla jsem Robimu. „Na zemi jsi měl skončit ty a ne já. Zkusíme to znovu.“

Robi se zatvářil, jako že ta jeho matka je vážně šílená, ale postavil se do výchozího postoje. Já taky. Robi udělal chvat, já jsem ho chtěla vykrýt a….už jsem byla opět na zemi.

„Ne, ne ,ne. Takhle to být nemá. Pojď zkusíme to znovu.“ říkala jsem, stavěla se na nohy a snažila se dát své tělo do té správné polohy.

Robin se na mě s despektem díval a prohlásil: „Hele, mami, takhle to můžeme zkoušet do půlnoci. Tak, víš co? Abys měla radost,  já tady teď hned sebou fláknu o zem a ušetřím nám tím několik hodin času, jó?“

Takže když to tak shrnu: pes mi do pozice obranáře možná teprve doroste, já jsem se sebeobranu prozatím ještě nenaučila, ale alespoň vím, že mám dítě, které mě chce potěšit. :)

P.S. Pane Mildo, tento článek jinak, než ze ženského pohledu opravdu napsat nešel :)  Tak snad příště...

 

Autor: Helena Skočová | středa 11.6.2014 9:26 | karma článku: 22,61 | přečteno: 4213x
  • Další články autora

Helena Skočová

Čtyřhvězda podle Fischera: špína, zápach, střepy v bazénu

V poslední době jsem četla několik článků o tom, jak jsou Čeští turisté v zahraničí považováni za věčně nespokojené hosty, hledající na všem nějaký problém. Tehdy jsem nechápala proč. Nyní... možná... už asi ano...

31.7.2023 v 8:08 | Karma: 42,49 | Přečteno: 8318x | Diskuse| Ostatní

Helena Skočová

7. Vnímání nové situace matkou versus vnímání dcerou

Zatímco jsem se prala se svými emocemi, náporem strachů a obav, jak budu zvládat náročnou péči o nemohoucí seniorku, jsem zároveň pořád myslela na ty moje nejbližší. Holčičky a manžela. Jak zvládli první den oni.

14.8.2021 v 8:08 | Karma: 17,84 | Přečteno: 626x | Diskuse| Osobní

Helena Skočová

6. Den první - to byl náraz!

Opustila jsem Sarnu. Ten kouzelný správcovský domek letního sídla hraběnek Gessy, obklopený zahradou a parkem, kde teď budou bydlet moje holčičky. A přestěhovala jsem se o 17 km dál, do bytu k babičce.

12.8.2021 v 12:31 | Karma: 15,60 | Přečteno: 528x | Diskuse| Osobní

Helena Skočová

5. Už tam budéééém?

Cesta do Itálie byla krásná, ale dlouhá. Celých těch deset dnů před odjezdem, jsem měla obavu, jak ji budou holky zvládat. Tedy hlavně malá tříletá Saša.

9.8.2021 v 12:32 | Karma: 19,56 | Přečteno: 681x | Diskuse| Osobní

Helena Skočová

4. Pozor na to, co si přejete…

...přání se totiž plní. Někdy však jejich splnění může přijít zcela nečekaně a může mít taky velmi nepředvídatelnou podobu. Takže vás to může parádně zaskočit, tak jako třeba teď mě.

5.8.2021 v 8:08 | Karma: 14,09 | Přečteno: 567x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Von der Leyenová s kampaní navštívila Prahu, na Národní třídě čepovala pivo

30. dubna 2024  17:58,  aktualizováno  21:38

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová v souvislosti s předvolební kampaní Evropské...

Na čarodějnice padaly teplotní rekordy. Ve Žďáře od vatry vzplála tráva

30. dubna 2024  18:41,  aktualizováno  21:28

V poslední den měsíce dubna se na řadě míst koná tradiční pálení čarodějnic. Středočeský kraj však...

Češi chtěli odříznout proruského Ukrajince, zastání našel na Slovensku

30. dubna 2024  20:56

Proruský ukrajinský politik a podnikatel Arťom Marčevskij, kterého česká vláda minulý měsíc...

Měli „rozjasnit každodenní život v boji“. Pávi vyvolali smršť nadávek na Putina

30. dubna 2024  20:55

Vedení zoologické zahrady v ruském Lipecku dostalo podivný nápad se taky nějakým způsobem zapojit...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...