Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Blondýnka, opalování a hasiči

Vtipy o blondýnkách jsou téměř legendární. A vlastně se při poslechnutí některých skutečných, životních příhod blondýnek ani nedivím, že tyto vtipy vznikají. Jsem však ráda, že tomu tak je, protože smát se je potřeba. Ale myslím, že pro způsobení trapasu a nebo třeba k občasnému projevu nepříliš bystrého postřehu, není zase tak velká nutnost mít na hlavě plavou hřívu…

Toto je však právě jeden s těch opravdu „blondýnkovských“ příběhů a stal se  mé kamarádce – přírodní blondýnce (ovšem s velkým smyslem pro humor) a proto Vám jej zde mohu interpretovat.

Jednoho dne v létě se má kamarádka Klára se svou sousedkou rozhodly jít opalovat na střechu paneláku, ve kterém bydlely. Bylo to ideální místo pro slunění. Střecha je rovná a vysoko, takže jim poskytovala dostatek pohodlí i soukromí. Roztáhly si deky, svlékly se do plavek, natřely opalovacím krémem a těšily se, že při příjemném klábosení nachytají požadovaný bronz.

Tato idylka však netrvala dlouhou. Skutečně je nerušily zvědavě okounějící spoluobčané. Zato je rušily vosy – tedy vosy měly nejspíše pocit, že ty dvě naopak  ruší jejich životní prostor. A proto na ně začaly pořádat organizované nálety.

Po nějaké době kdy se děvčata snažila čím dál tím více rozzuřenější a dotěrnější pruhovaná torpéda s žihadly odhánět, se Klára rozhodla najít důvod jejich nepříliš přívětivé nálady. Nebyl to zrovna náročný úkol. Díra v „térpapíru“ pokrývajícího střechu domu, která sloužila jako vchod do vosího hnízda, byla asi jen o tři metry vedle.

Kamarádky se tedy rozhodly, že se na střeše o kousek přestěhují. Jenže ani jejich přemístění vosy neuklidnilo a dorážely na ně stále dál. Dívky nebyly ochotné se svého opalovacího odpoledne jen tak vzdát a tak přemýšlely, jak se vos zbavit.

 „Víš co? My je odsud vykouříme.“ navrhla Klára, protože si vzpomněla, že to dělával její dědeček na chalupě. Neměla však potuchu, jakým způsobem to tehdy přesně prováděl.

„A jak?“ zeptala se jí její sousedka.

„No, strčíme do té díry něco, co budeme moci bezpečně zapálit a vzniklým dýmem je vypudíme.“ To jim v té chvíli připadalo jako vcelku rozumné řešení a tak se děvčata odebrala do Klářina bytu, aby požadovaný předmět nalezla.

Hledaly a hledaly až nakonec našly. Nejvíce vyhovující jim, pro připravovaný úkol, připadal dámský hygienický tampon. Velikostí i tvarem mohl posloužit, jako dokonalý doutnák. Aby k tomuto účelu zafungoval ještě lépe - a aby snad z nedostatku vzduchu ve vchodu vosího hnízda - nepřestal čoudit, napustily ho pro jistotu navíc vodkou.

Pak šly, spokojené samy se sebou, zpět na střechu a tento opilý tampon zde strčily do vosí díry. Jeho provázek použily, jako „bezpečnou“ zápalnou šňůru a škrtly zápalkou.

Tampon nacucaný alkoholem ihned vzplál. Jenže nejen on. Děvčatům jaksi nedošlo, že střešní krytina „térpapír“, je při styku s otevřeným ohněm docela hořlavý materiál.

Původně plánované pohodové odpoledne strávené sluněním se okamžitě změnilo v drama. Dívky popadly deky, které tam měly položené a snažily se jimi, plameny, jenž stále nabíraly na síle a šířily se kolem, uhasit. Jejich úsilí se samozřejmě ukázalo marným.

Když po pár minutách poznaly, že tento boj s ohněm samy nevyhrají, vyťukaly na telefonu 150 a hasičům nahlásily požár na střeše panelového domu.

Pak již jen z okna na chodbě sledovaly bleskový příjezd hasičských aut a Klára si při něm zděšeně počítala: „Jedno požárnické auto – 10.000,-  druhé požárnické auto – 20.000,-   třetí požárnické auto – 30.000,-! Ty bláho, já se nedoplatím…“ chytala se za hlavu.

Hasiči oheň okamžitě zlikvidovali a díky jejich rychlému příjezdu ani nestihnul napáchat příliš škod.

Vedoucí výjezdu si pak, z toho horka na střeše, sundal přilbu a šel se na chodbu děvčat zeptat, jestli ví, jak k požáru došlo.

Klára mu tedy začala po pravdě celou záležitost líčit. Muž  na ni němě a strnule zíral ještě několik vteřin poté co s vyprávěním skončila.

Když stále ohromeně mlčel, pokusila se kamarádka na tváři vykouzlit ten nejnevinnější úsměv, jakého byla schopná a zeptala se: „A kolik mě asi bude tento váš výjezd stát?“

Hasič si nasadil přilbu zpět na hlavu, promnul si rukou oči a odevzdaně prohlásil:“Nic. Nic…“ a pak pomalu scházel dolů ze schodů.

Klára tehdy skutečně zásah platit nemusela. Ale v hasičském sboru jejího města tato historka zcela určitě získala své čestné místo mezi zásahy s nejabsurdnějším důvodem.

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Helena Skočová | středa 12.6.2013 13:05 | karma článku: 38,88 | přečteno: 7938x
  • Další články autora

Helena Skočová

Čtyřhvězda podle Fischera: špína, zápach, střepy v bazénu

V poslední době jsem četla několik článků o tom, jak jsou Čeští turisté v zahraničí považováni za věčně nespokojené hosty, hledající na všem nějaký problém. Tehdy jsem nechápala proč. Nyní... možná... už asi ano...

31.7.2023 v 8:08 | Karma: 42,49 | Přečteno: 8318x | Diskuse| Ostatní

Helena Skočová

7. Vnímání nové situace matkou versus vnímání dcerou

Zatímco jsem se prala se svými emocemi, náporem strachů a obav, jak budu zvládat náročnou péči o nemohoucí seniorku, jsem zároveň pořád myslela na ty moje nejbližší. Holčičky a manžela. Jak zvládli první den oni.

14.8.2021 v 8:08 | Karma: 17,84 | Přečteno: 627x | Diskuse| Osobní

Helena Skočová

6. Den první - to byl náraz!

Opustila jsem Sarnu. Ten kouzelný správcovský domek letního sídla hraběnek Gessy, obklopený zahradou a parkem, kde teď budou bydlet moje holčičky. A přestěhovala jsem se o 17 km dál, do bytu k babičce.

12.8.2021 v 12:31 | Karma: 15,60 | Přečteno: 528x | Diskuse| Osobní

Helena Skočová

5. Už tam budéééém?

Cesta do Itálie byla krásná, ale dlouhá. Celých těch deset dnů před odjezdem, jsem měla obavu, jak ji budou holky zvládat. Tedy hlavně malá tříletá Saša.

9.8.2021 v 12:32 | Karma: 19,56 | Přečteno: 681x | Diskuse| Osobní

Helena Skočová

4. Pozor na to, co si přejete…

...přání se totiž plní. Někdy však jejich splnění může přijít zcela nečekaně a může mít taky velmi nepředvídatelnou podobu. Takže vás to může parádně zaskočit, tak jako třeba teď mě.

5.8.2021 v 8:08 | Karma: 14,09 | Přečteno: 567x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Mají rakovinu, metastázy a nic nezabírá. Léčba je, ale pacienty by stála miliony

22. května 2024

Premium Muži s metastazující rakovinou prostaty, na kterou už nezabírá jiná léčba, se upínají k poslední...

Zvedneme minimální mzdu o tisíce, drtí predikce Zaorálek

22. května 2024

Sociální demokracie, kdysi nejsilnější strana, vypadla ze Sněmovny a teď se snaží proniknout...

Proč se malým Němcům nedaří v matematice. Ve školství nefunguje integrace

22. května 2024

Premium Vypadá to, jako by němečtí žáci najednou ztratili schopnost počítat. Podle nové studie německé...

Vyhrajte vstupenky na finále MS v hokeji. Máte jedinečnou šanci s iDNES Premium

22. května 2024

Je tady ještě jedna šance, jak získat vstupenky na finále hokejového mistrovství světa! Dvě místa v...

Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění

Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...