Zalepený dopis panu budoucímu předsedovi vlády.

Sněhová nadílka mi dala prostor hlouběji popřemýšlet o kalamitním stavu naši politické scény a předběhnout čas. Vyčerpán ulehám k zimnímu spánku. Až se po volbách probudím ze snu, odešlu tento dopis.

Vážený pane předsedo vlády, vážený pane Schwarzenbergu.

Voliči konečně pochopili, že naše společnost se na cestě od rozvinutého socialismu k pokusům o demokracii neobejde bez osvíceného monarchy. Má potřebné styky, příbuzné na všech evropských dvorech, známosti ve všech vládách a parlamentech a nemá potřebu tunelovat, lhát, krást, podvádět a sedět v dozorčích radách.

Naštěstí už neplatí, že nejlepší politická kvalifikace je dělnický původ a jedinou jízdenkou do vrcholné politiky vzdělání. Ostatně o kvalitě našeho vysokého školství nejlépe vypovídá titul pana Paroubka.

Rodokmen máte zcela transparentní a každý si může vylustrovat, že Vaši předci cítili s prostým lidem už v dobách rozvinutého feudalismu. Takové doklady nemáme o žádném současném politikovi ani o Miloši Zemanovi. Jejich rodokmen začíná až stavbou sametových hradů, kdežto z Orlíku se už po staletí zhlíželo k neregulované vodní hladině. Nejenom turista ocení, že nám nebráníte za rozumný obnos kdykoliv proběhnout Vaše bydliště a přesvědčit se o majetkových poměrech, kdežto ta ostatní jsou hlídána bezpečnostními agenturami a nejnovější technikou a jejich obyvatelé se nám vysmívají daňových přiznáním a někteří imunitou proti všemu.

Na Vaší straně je mnoho dalších výhod. I kdyby se Vaši předci zapletli do prodávání odpustků nebo nedejbože s inkvizicí, žádný lustrační protokol nesahá tak daleko a Vy osobně jste pro nás morálně neposkvrněný muž.

 

Nikdy jsme Vás neviděli jinak než s motýlkem a představa, že si na dovolené sundáte sako je pouze zbožným přáním zapřísáhlých nepřátel a fotografů.

 

Způsobem vyjadřování oslovíte i osazenstvo nejzapadlejší hospody a Vaše faktické poznámky už zlidověly. To co se marně snaží pan Topolánek vyjádřit v krkolomných souvětích po dobu třídenní bdělosti, zvládnete jasně holou větou ve chvilkách procitnutí.

Také spojenectví s panem Kalouskem je logickým navázáním zpřetrhaných vztahů s vševědoucí církví.

Ruku v ruce nás jistě provedete složitým obdobím, na jehož konci nejenom zatleskáme, ale v současnosti nejvyšší Václav jistě rád zaběhne do Svatováclavské kaple pro korunu a Vojtěch Filip konečně předá žezlo a protokol o rozpuštění KSČM.

Opájím se představou, jak pod muzeem vzhlíží dva usochaní jezdci z jednoho piedestalu vstříc světlým zítřkům České konstituční monarchie.

Ke zvolení předsedou vlády Vám od srdce blahopřeji.

Autor: Jaromír Šiša | čtvrtek 14.1.2010 9:13 | karma článku: 28,72 | přečteno: 1321x