Tak co, má být o svátcích otevřeno nebo zavřeno? Zvítězí už konečně zdravý rozum?

Bez brblání to neumíme. Aféra rum už vyčpěla, problém zabijaček je stráven, ale naštěstí tu máme otvíračku. Názory se řadí do dvou proudů. Jeden říká ano, druhý ne a oba svůj názor opírají o zdravý rozum.

Pan profesor Fiala z ODS na fcb prohlásil...,Představili jsme balíček zákonů, psaný zdravým rozumem..Ten jim mimo jiné velí, zrušit zákaz prodeje o svátcích. ODS budou vždy hájit zájmy kapitálu a podnikatelů, v tomto případě výhradně zahraničního. Nevím o českém řetězci, kterému by zákon ukládal mít zavřeno a těch pár malým českých a vietnamských obchodů se zákaz netýká, a pak, jsme přece vlastenci. Dále dodal, že mít zavřeno jen na některé svátky je nesystémové řešeni. Tak praví jeden zdravý rozum.

Druhý zdravý rozum má šéfka odborového svazu pracovníků obchodu pani Burianová, která říká. Věřím, že zvítězí zdravý rozum a právo zaměstnanců obchodu trávit sváteční čas se svými blízkými. Řešením nesystémového zákona by mohla být novelizace, kdy velké obchody by měly zavřeno o všech státních svátcích, což je evropský standart. Zde je také zcela zřejmé koho se zdravým rozumem zastává a má k tomu jistě mandát zaměstnanců.

A máme hned dva zdravé rozumy. V porovnání se stavím na stranu pani Buriánové. Řětězce nás naučily předzásobovat, a tak bez nakupovacího orgasmu snad pár dnů v roce vydržíme, a kdyby ne, tak ty malé české obchůdky, které naší vinou živoří, budou mít pro nás rádi otevřeno. Pokud už nejsou zrušeny. Jenže co tam, když nemají ani odkládací box na děti.

K lepšímu pochopení reality by postačilo, kdyby manželka pana profesora cvičně nastoupila mezi regály 24.prosince, v jednu se utahaná vrátila domů, aby hned první vánoční svátek stála už zase od sedmi na značkách. A vždy vzorně upravené pani Udrženija by to vyloženě prospělo, protože plané řeči politiků jsou v přímé úměře s jejich odtržením od reality, což se disciplína, kterou politici umí první, a pak už ji pouze rozvíjí k dokonalosti.

Pohlédneme-li do svého nitra na vnitřní duševní svobodu, kde nemá konzumní pohled místo, tak nám zdravý rozum napoví, že věnovat se v roce o pár dní víc svým dětem, blízkým a zájmům neni špatná nápověda, tak proč to nedopřát i ostatním. Nakonec měřeno otvírací dobou patříme v Evropě k nejsvobodnějším zemím.

A najednou tu máme tři zdravé rozumy, čert se v tom vyznej a babo raď

předešlý blog  FOTOREPORTÁŽ SLAVKOV 2017

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jaromír Šiša | pondělí 11.12.2017 9:08 | karma článku: 39,38 | přečteno: 3096x