Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Generál Alois Eliáš aneb známe svoje hrdiny?

Dne 15. března 1939 obsadila německá vojska zbytek okleštěného Československa...S povědomím o českých dějinách jsme občas na štíru a neni divu. Od šesté po osmou třídu jsme to za komančů vzali hopem od lovců mamutů až k založení K

To je případ Aloise Eliáše. Jeho "kariéru" svévolně datuji do roku 1917, kdy jako sedmadvacetiletý carský zeměměřič vstoupil do Československé legie. To už měl za sebou přeběhnutí do ruského zajetí. Následoval návrat domů a dále...velitel pluku, studium ve Francii na vysoké válečné škole, velitel brigády a stálý zástupce Československé delegace na světové konferenci o odzbrojení v Ženevě, kde se setkal s budoucím protektorem Čech a Moravy von Neurathem ještě jako rovnoprávný partner. Po návratu velitel armádního sboru v Trenčíně. A jsme na konci září roku 1938, kdy nátlak Hitlera vrcholí.

Na protest je vyhlášena generální stávka a mobilizace československé armády. 30. září je vyhlášen mnichovský diktát. V Beranově protektorátní vládě začíná působit jako ministr dopravy. 14. března 1939 Slovensko vyhlašuje samostatnost, 15.března německá branná moc obsazuje zbytek Čech a Moravy a prezident Hácha se vrací z jednání s Hitlerem již do okupovaného státu. 27.dubna je divizní generál Alois Eliáš jmenován předsedou protektorátní vlády a navazuje spojení s exilovou vládou v Londýně i domácím odbojem. Jeho dvojí život nabírá na obrátkách. Byl bezdětný mohl i s ženou odejít do emigrace, ale odmítl...svými slovy... dělat politiku na pohovce...a přijal tuto funkci...jako službu vlasti...vědom si, že obětuje život.

Nacisté ihned po obsazení protektorátu započali s prosazováním své politiky. Zvláště státní sekretář K.H.Frank v agresivitě vynikal. V době, kdy vítězící Německo vládlo skoro celé Evropě, bylo těžké nátlaku čelit. Pro vlastence byly zvláště bolestné projevy k obyvatelstvu, které měly obsahovat ujištění vlády o loajalitě k říši. K zásadnímu projevu se však nikdy nepropůjčil. Jistě by to ráda udělala hrstka českých fašistů, ale i Němci si byli vědomi, že jejich kredit u obyvatelstva byl nulový. Ač se to může zdát málo, rozhodně se zasloužil, aby se k moci nedostali ti největší patolízalové. Proti represím se mohl ohradit jen protesty, s minimální nadějí na úspěch. I rozhodnutí vlády podléhalo schválení protektora. K jeho "úkolům" například patřilo převést průmysl do válečného hospodářství a slovy fašistů...starat se jen o výživu obyvatelstva.

I když jeho odbojovou činnost nelze vždy zcela jasně zdokumentovat písemnými materiály, mnohé byly z pochopitelných důvodů včas zničeny, je zcela prokázané, že se podílel na zrodu vojenské odbojové organizace Obrana národa, která měla za program obnovu Československa. Nacisté však brzy našli stopu a organizace byla hned u zrodu těžce zasažena gestapem. Ostatně největším důkazem o odbojové činnost generála Eliáše byl samotný obžalovací spis při jeho procesu.

V době, kdy jen za poslech zahraničního vysílání hrozil trest smrti, byl přes různé kanály trvale ve spojení s exilovou vládou v Londýně, kam posílal zprávy o stavu v protektorátu a jako voják naslouchal Benešovi, svému vrchnímu a jedinému veliteli. Před zatčením varoval mnoho osob, včetně ministrů a snažil se opilovat ostří německého tlaku. Jeho neustálé spory s K.H.Frankem byly na denním pořádku. Třeba o přejmenování ulic na německé. Řidiči ví, že z té doby nám až dodnes něco zůstalo.

S postupujícím časem  fašisté shromažďovali kompromitující materiály a svědectví a smyčka se utahovala. Zatknout předsedu vlády však nebylo ani pro Němce jen tak. Soudní proces nemohl být zcela zinscenovaná fraška a musel alespoň budit zdání právní sounáležitosti, i když jemu přidělený obhájce byl Heidrychem proškolen jak postupovat.

27.září 1941, v den příchodu Heydricha byl zatčen, 1.října odsouzen k smrti a 19.června 1942 zastřelen, jako jediný předseda vlády ze všech zemí, které nacisté okupovali. Spekuluje se, že jeho život měl být zachován a po konečném vítěžství jeho osoba použita propagadisticky, ale krvelačnost Heydricha a K.H.Franka předběhla úmysl.

V říjnu 1946 byl Benešem povýšen in memoriam do hodnosti armádního generála, v roce 2002 vyznamenán Havlem Řádem bílého lva a v roce 2006 se státními poctami společně s manželkou pochován na Vítkově v Národním památníku, kam jedině jeho ostatky patří.

Životem, vlastenectvím a sebeobětováním to byl zcela neobyčejný muž, ale bohužel v dnešní době demagogů, zlatokopů a korupčníků se slovo vlastenec vytrácí a z generace novodobých politiků neznám nikoho, kdo by se mohl morálním kreditem Aloisi Eliášovi dotknout alespoň kotníků. To byl opravdový vlastenec, který si rozhodně nezaslouží zapomenutí.

použité zdroje: Dušan Tomášek a Robert Kvaček - Generál šel na smrt,  René Küpper - Frank

Rupert Butler - Dějiny gestapa

Praha, Královské Vinohrady, roh Francouzské a ulice Jana Masaryka.

Autor: Jaromír Šiša | pátek 15.3.2013 8:08 | karma článku: 41,86 | přečteno: 2992x
  • Další články autora

Jaromír Šiša

Vstávej, obsadili nás Rusáci.

Těmito slovy mě zhruba touto dobou před 55 lety vzbudil otec. To už matka stála v sámošce frontu na všechno možné a bratrovi odebrali z vysílačky koncové elektronky, aby jako radioamatér nešířil dezinformace. I když oproti

21.8.2023 v 8:03 | Karma: 41,72 | Přečteno: 4819x | Diskuse| Společnost

Jaromír Šiša

Odmítli resuscitaci nemocné ženy, Ústavní soud se jich zastal.

Choulostivé téma, které laik nemůže u konkrétního případu relevantně posoudit. Jedno je ale jisté, lékařská péče má dvě polohy, odbornou a lidskou, ve smyslu empatie a komunikace. Ne vždy jdou obě stránky ruku v ruce, ale

14.8.2023 v 9:36 | Karma: 38,38 | Přečteno: 2409x | Diskuse| Společnost

Jaromír Šiša

O tom, jak jsem na cyklovýpravě padl, moknul, opravoval a vysklil dveře.

Zážitky u pc nebo bedny vysedět neumím, a že jich tentokrát v Ostravě, Frýdku-Místku a okolí bylo. Doufám, že některé mám vybrané na hodně dlouho. A přesto se cyklovýprava vydařila, protože něco prostě nevymyslíš.

2.8.2023 v 8:06 | Karma: 37,52 | Přečteno: 1227x | Diskuse| Fotoblogy

Jaromír Šiša

Veteráni, pivní slavnosti a guláše aneb fotovyprávění na tři brda.

Sdružovat se, je předůležitou potřebou člověka, a pokud je důvod zábavný a úsměvný, tím lépe. Přesně tak se stalo ve Svitavách, kdy se k veteránům přidala soutěž pivovarů a gulášové klání bylo dokonce mezinárodní. K tomu

18.7.2023 v 9:09 | Karma: 37,90 | Přečteno: 1201x | Diskuse| Fotoblogy

Jaromír Šiša

O závodění silničních veteránů aneb fotoblog na jedno báječné brdo.

Když se člověk něčemu věnuje s láskou a nadšením, je to na celý život. Což se jen potvrdilo u příležitosti padesáti let od prvního závodu silničních motocyklů, které si pamětníci pamatují pod názvem

29.6.2023 v 9:06 | Karma: 36,47 | Přečteno: 932x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Dvacet let v Unii řečí čísel. Češi dominují v kaprech, letí také Erasmus

1. května 2024

Dvě dekády po vstupu do Evropské unie je co se týče peněz Česko více než bilion korun v plusu. Z...

  • Počet článků 551
  • Celková karma 38,63
  • Průměrná čtenost 3802x
68 let, ve volných chvilkách pro vlastní potěšení cestující, fotící a píšící.

Seznam rubrik