EU neni tak špatná, jen si to neuvědomujeme.

Máme rádi bubliny a v rychlých zprávách se ještě rychleji a neomylně orientujeme. Švejk v nedostižné scéně poučil pana wachmaistera...Kořalku nepiju, jenom rum. Zde bych se odrazil.

Vedle všech světových katastrof, prosákla svého času ta největší. EU nám zrušila rum! Smysl života se mi vytratil. Můj oblíbený nápoj, káva s rumem, proradná EU zrušila. Několik let usilovného zkoumání správného poměru se zdálo v prachu. Stačil k tomu jeden stolní zásah kdesi z Bruselu. Kde je avizovaná podpora výzkumu? To je skoro stejný, jakoby Kochovi zakázali baktérie.

Potlačit přirozenou lenost byla otázka okamžiku. Snad v řetězci ještě něco urvu a udělám si posledních pár hezkých dnů a východů slunce. Jenže rumu bylo i nadále co káva a hrdlo ráčí. Jen pozbyl zaběhnutý název. Pravý rum se může vyrábět jen z cukrové třtiny a náš je prý z brambor. Je mi to fuk, dokonalému zpracování brambor jen říkám jinak. I když, třeba Božkov Tuzemský se z bramborového lihu zrovna nevyrábí. No možná je třtinový opravdu kvalitnější, ale náš má zase barvu a chutná mi víc.

A český cukr? V neprospěch našeho cukrovarnictví byl zásah EU mnohem přísnější. Nejen s ohledem na zákaz pěstování, ztrátu pracovních míst, ale také na vývoz technologických celků. Když se však jako amatérský zahradník podívám hlouběji pod zem...Cukrová řepa se naseje a pak...vyjednotí, okope a postříká vitamíny, na podzim seřízne listová část, vydolují bulvy, odveze na haldy a nakonec do cukrovaru...Řepka se na jaře rozhodí a potom sklidí. Kdo ví, jestli platí postesknutí...jó to byly časy, když jsme se celý rok s radostí patlali kolem řepy. I brambory jsou naštěstí jednodušší.

V obou případech EU udělala dobře. Přejmenování rumu zcela jasně odlišilo patoky z třtiny od kvalitního českého výrobku a konzumenti po celém světě se konečně mohou jasně zorientovat. Zemědělcům pak ulehčila polní práce, a tím vyšetřila dostatek času na vyšlechtění speciální rumové odrůdy brambor s následnou ochranou známkou. Ba co víc, vzhledem k tomu, že část cukrového procesu se neobejde bez ruční práce, kdo by chtěl, zvláště z mladé generace, vyslechnout na Pracovním úřadě krutou zprávu. Máme tu požadavek na jednocení, případně navážení cukrovky. Mnohým by se i nemoc stejného názvu mohla zdát přijatelnější.

EU to s námi myslí dobře a i kdyby ne, na všem špatném lze najím něco dobrého, zvláště do kávy.

Poslední článek Jiří z Poděbrad poslední fotoreportáže Ráj rododendronů  Pohádka O Sněhurce   Budovatelský svátek práce 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jaromír Šiša | úterý 27.5.2014 11:06 | karma článku: 37,20 | přečteno: 1255x