Tentokrát jsem zatmění Měsíce viděl i já

a ne jako vždycky jen divoši z ostrovů Bukwai-Bukwai kdesi v Tichomoří. Zašel jsem daleko za humna, uvelebil se tam na lavičce, temnou kouli nad lesem jsem hypnotizoval pozůstatky orlího zraku a vůkol vládlo kostelní ticho.

A víte, že to vůbec není špatný nápad, posedět v pátek před půlnocí ve tmě u pole jen tak? Vypadnou vám z hlavy nepotřebné pitominy, až to zaduní.

Zapomněl jsem, že ve čtyři odpoledne na mne z pracovního outlúku mrkalo deset neotevřených mejlů. Že jsem nejstarší kádr v kanclu. Že se v bance potrhali smíchy, když jsem se jich optal na hypotéku. Že mně kerberos vyrazil z úřadu, když jsem samostatného odborného referenta požádal, zda by nemohl trochu hejbnout kostrou. Že diplomka nějakého papaláše na téma Optimalizace organizování instalace mobilního stanoviště prezentujícího na konferenci výboru pro standardizaci procesu controlingu nesmrtelnosti chrousta a slohová úloha Gejzy Baloga z naší čtvrté cé nadepsaná Jak u nás zvýtězil Pracujici Lid měly tak zhruba stejný přínos pro lidstvo. Že se mi v porostu kebule udělal menší heliport. Že jsem si před půl rokem na mobilu z uličnictví nastavil maďarštinu a proto se mi to už nikdy nepodaří vrátit zpátky.    

A když v království temnoty zřím, co na páteční večer jen tak z dobrého rozmaru vymyslí matička příroda, napadá mě, že se vší naší vyspělou civilizací se můžeme tak akorát nechat vyfotografovat.

Jo - fotografovat zatmění. Ale kdepak. Do týdne bude na internetu miliarda daleko lepších obrázků, než bych pracně sbastlil já. A můj morálně i technicky archaický foťák to stejně nedá. Leč inspirován pátečním pozdním večerem, klidně jsem si to nakreslil. Však jsem během páteční noční inspirace vykoumal, jak to uvšechvšudy nakreslit, když ani nemám černý nebo tmavý papír. A za deset minut jsem byl hotov: 

A po pravdě řečeno - třeba to s naší slavnou civilizací nebude zase tak beznadějné, když má takové vymoženosti jako softvér na inverzi barev v obrázcích. Když jsem to podpořil svou vrozenou inteligencí, stačilo pak doma tužkou načrtnout promyšleně inverzní obrázek zatemněného Měsíce a hvězdiček, a pak to s tím softvérem barevně „převrátit“.     

Tak vidíte, na co člověk nepřijde vysedávaje v předpůlnoční temnotě za humny.

Příští úplné zatmění Měsíce prý bude 9. června 2123. Doufám jen, že nebudu zrovna divočit v práci a že to pozorování nebudou zase muset odkroutit jenom kolegové z Bukwai-Bukwai. 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Zdeněk Šindlauer | neděle 29.7.2018 7:35 | karma článku: 22,48 | přečteno: 458x