Soutěž o nejkrásnější údraží

Tak to máme nádraží, před ním přednádraží, vedle něho přínádraží, za ním zanádraží a hospoda naproti němu je U nádraží. A tam, kde nádraží končí, jsem vynalezl údraží.

Údraží je tak vlastně něco někde mezi nádražím a nenádražím, něco tak nějak na půli cesty. Už to není to pravé nádraží, poněvadž tam není kolejiště a nemůže vás přejet vlak. Ale taky to není pravé nenádraží, protože nádraží máte pořád ještě na dosah a když vám ujede váš vlak, tak máte to potěšení to vidět a slyšet. A hlavně: údraží má být hezké a má vám tam být fajn.

No dobře, ale proč do údraží jít a co tam dělat? Odpovědi jsou tak trochu oblomovské: jít tam mohu, poněvadž tam jít nemusím, a dělat tam není co, poněvadž tam nemusím dělat nic.

Jenže ono to není tak, že si řeknete: aha, mám padla, tudíž jdu do údraží a nebudu tam nic dělat. Kdepak, tak lehounké to není.

Především ne každé nádraží má v sousedství údraží. Tak třeba Praha hlavní nádraží nemá údraží, nýbrž Sherwood. Jiná nádraží mají ze všech stran za sousedy beton, asfalt a hašišácká doupata.

Cesta do údraží se nedá předem naplánovat. Do údraží náhle z ničeho nic vstoupíte a i když jste nikdy v žádném údraží nebyli a nevíte, jak to tam vypadá, najednou víte, že jste právě přišli do údraží.

Jako tuhle já. Můj vlak nejel, poněvadž motorák kdesi na trati chcípl a bodejť by v sobotu večer někdo sehnal nějakou náhradu.

A tak jsem bezděky vyšel z nádraží. Na přednádraží chcípl pes, přínádraží obsadili zahrádkáři a hospoda U nádraží nepřežila covid. Bezděky, nebezděky, najednou vidím, že jsem byl v údraží.

Nemusel jsem nic dělat, nemusel na nic myslet, mohl se rozvalit v trávě - učiněný Ilja Oblomov. Teda, akorát jsem nesměl zapomenout, že mi za hodinu jede vlak domů. Možná.

Kdysi u nás bývala každoroční soutěž Nejkrásnější nádraží. Až jednou zase nebudu mít co dělat, vyhlásím soutěž Nejkrásnější údraží. Záštitu převezme Ilja Iljič Oblomov, slíbil mi to.

Fšecky obrázky jsou moje.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Zdeněk Šindlauer | středa 28.6.2023 7:30 | karma článku: 19,90 | přečteno: 396x