Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Slastné usínání vlakové

Co vznikne kombinací zasloužilého daňového poplatníka, klimatizovaného vagónu, ergonomického sedadla a pražců, který drncaj dju-da-dju-da-dju-da-dju-da ... ?

Spokojený cestující? Ale kdež! Zasloužilý poplatník ve vlaku zachrápe a vyhodí ho až kerberos na odstavném nádraží, sbíraje zálohované flašky od píva. Odpověď tudíž zní: uvedenou kombinací vznikne koloběh vratných pivních flašek v národním hospodářství.

Kdo nezaspal ani jednou ve vlaku, nechť hodí kamenem. Aspoň takové to „zachrápáníčko o jednu stanici“ snad potkalo každého. Jsou ovšem mistři, kteří zdolali podstatně vyšší mety. Přímo za mistra světa považuji jistého spolužáka, který s výmluvou „já jsem zaspal“ dokázal z Děčína do Ústí nad Labem jet přes jižní Moravu.

Přitom to začalo naprosto nevinně odpoledne, když jsme se cestou z náročného studia děčínské průmky zastavili v bufetu u nádraží na odpolední oběd, sestávající z nudlové polévky, pěti rohlíků a jenoho piva, vše v úhrnné ceně 4,60 Kčs. Poté jsem odfrčel dom, zatímco budoucí mistr, jemuž do Ústí jel vlak až za třičtvrtě hodiny, poručil si v kiosku na perónu ještě jedno pivo.

Jak to bylo dál, vylíčil poněkud pomačkaný mistr následného dne ráno, vystoupiv v Děčíně z vlaku od Ústí se slovy: „Tý vole, já byl v Břeclavi!“

No, asi mu ta děčínská piva nějak nesedla. Zachrápal a Ústí přejel, načež se Pannonií (rychlík Berlín – Sofia) svezl do Prahy (mistr byl držitel režijní jízdenky, jízdným se tudíž zabývat nemusel). Aby utišil žal, opatřil si v kisoku na „masně“ jednoho kelímáka a odhodlaně vlezl do večerního drážďanského rychlíku směr Ústí. Uondán náročným odpolednem usnul a ožil ve chvíli, kdy rychlík svištěl Žďárem nad Sázavou, z čehož pracně vydedukoval, že si v Praze omylem sedl zase do té nešťastné Pannonie (inu, vagón jako vagón, kor ve tmě a po šesti, sedmi pivech). Bezmocnému mistrovi nezbylo, než navštívit Brno, které ovšem prospal a tak se přinutil stát v uličce a z otevřeného okna čnít hlavou, aby už proboha aspoň v Břeclavi konečně vystoupil. To se mu krátce po půlnoci zdařilo a z telefonní budky rodičům slavnostně oznámil, že je vše v nejlepším pořádku, akorát se domů dostaví trochu později. V poslední chvíli pak mistr stihl nějaký rychlík směr Praha a Berlín, jímž se vrátil na český sever, byv pětadvacet minut z Ústí do Děčína pohlavkován, fackován a okokopáván přistoupivším živitelem, jenž mu ale aspoň donesl svačinu, než ho ruče nasměroval do školy.

Záhodno jest poznamenati, že k výše uvedenému koloběhu vratných pivních flašek v národním hospodářství mistr následně moc nepřispěl, neboť mu živitel zakázal chlastat a pro jistotu nějaký čas chodil kontrolovat, jak spořádaně mistr v Ústí vystupuje z vlaku.

No nic. Stejně už pivo za korunu sedmdesát neseženete, zasloužilý daňový poplatník zachrápe kdekoli a koneckonců ani ty pražce už nedrncaj dju-da-dju-da-dju-da-dju-da ...

Autor: Zdeněk Šindlauer | neděle 30.7.2017 7:35 | karma článku: 21,46 | přečteno: 461x
  • Další články autora

Zdeněk Šindlauer

Je to ještě železnice, nebo už betonice?

Až jednou lidstvo nebude sto uhňácat beton, poněvadž mu dojdou cyment, šutrák i voda, myslíte, milí zelení, že to bude znamenat konec stavby dálnic a jejich přivaděčů? Ne, ne. Skončí stavby železnic!

20.8.2023 v 7:30 | Karma: 21,18 | Přečteno: 645x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Šindlauer

Soutěž o nejkrásnější údraží

Tak to máme nádraží, před ním přednádraží, vedle něho přínádraží, za ním zanádraží a hospoda naproti němu je U nádraží. A tam, kde nádraží končí, jsem vynalezl údraží.

28.6.2023 v 7:30 | Karma: 19,90 | Přečteno: 396x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Šindlauer

Na stará kolena jsem se zamiloval do třicítek

Když jsem je prvně spatřil, o zamilovanosti ještě nemohlo být slova. Naopak, chlapsky na rovinu přiznávám, že jsem zprvu nadával jako zpustlý námořník, který uprostřed oceánu propil výplatu půl roku předem.

13.6.2023 v 15:15 | Karma: 18,90 | Přečteno: 634x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Šindlauer

Dokud můžeme házet veksle, je to ou kej

Co já se v životě naházel vekslí! Ostatně je známo, že muž, jenž delší dobu nemůže hodit veksli, propadá trudomyslnosti. A co hůře, vekslí k házení je pořád míň a míň. Co když jednou nepůjde hodit vůbec žádná veksle?

19.4.2023 v 11:01 | Karma: 21,76 | Přečteno: 559x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Šindlauer

Dobrý muži, nevíte prosím, kam teče tahle řeka?

vznosně se mne otázal vožungr, který po náročné noční akci v místní rybářské baště právě v mozkovně systematicky restartoval základní informace o okolním světě.

12.3.2023 v 7:35 | Karma: 21,94 | Přečteno: 536x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Objednávka USA a Británie, prohlásilo o obvinění z útoku ve Vrběticích Rusko

3. května 2024  17:35

Obvinění Ruska z podílu na výbuchu v muničních skladech ve Vrběticích v roce 2014 jsou...

Do školy v Litvínově vnikl muž. Policie ho zadržela poblíž kvůli jiné krádeži

3. května 2024  8:31,  aktualizováno  17:16

Desítky policistů, hasiči i záchranáři se ráno sjeli k litvínovskému gymnáziu. Důvodem bylo...

CNN Prima NEWS vysílá už čtyři roky, k výročí připravuje nové pořady

3. května 2024

Zpravodajská stanice CNN Prima NEWS přinese divákům ke čtvrtému výročí zahájení vysílání nové...

Škody po požáru v Mionší jsou malé, prales podle hasičů zřejmě někdo zapálil

3. května 2024  11:46,  aktualizováno  16:54

Hasičští experti se vrátili do terénu, aby vyšetřovali příčinu požáru v pralese Mionší v Dolní...

  • Počet článků 546
  • Celková karma 18,88
  • Průměrná čtenost 1384x
Jsem relativně zachovalý daňový poplatník, vybavený jednou manželkou, dvěma dítky, šesti křížky v baťochu na hřbetě, jakož i dvaceti nadnormativními centimetry a kilogramy; dlouholetý technik strojař; zvědavý čtenář; příležitostný pisálek a kreslíř pro radost; občasný tramp a osamocený tulák; předposlední cestující na trati Kamenický Šenov - Česká Lípa, milovník krajin všeho druhu, železnic, češtiny a srandy. O věcech veskrze železničních jsem vypotil asi tisíc obrázků, šest knížek a sbírku statí, třeba tady: http://www.zelpage.cz/?story=1&autor=7675

 

Seznam rubrik