Může být prostý lid politicky korektní?

Představte si, že jdete po ulici, čumíte po ženskejch, zakopnete a otisknete ústa na chodník, načež sami sebe kriticky ohodnotíte slovy: „No – tak se podívejte na toho vola! Je to vůbec možný?“ A tu protijdoucí politicky korektní občan, namísto toho, aby se chlámal, s koženým ksichtem vám oznámí: „Je třeba na tuto nešťastnou událost nahlížet z hlediska, že při realizaci Vašich specifických potřeb i Vy, jakožto vědomostmi potencionálně méně disponující uživatel pěší pozemní komunikace, máte nárok spoléhat se na její bezvadný stav.“

Vaše reakce? Moje by byla, že bych mu hned na místě jednu natáhl. Cožpak já jsem nějaký „vědomostmi potencionálně méně disponující uživatel“ ? Za prvé nevím co to je, a za druhé mne to uráží!

Politická korektnost znamená, že taková zvláštní blbomluva vypuzuje z rodného jazyka tradiční slova a pojmy, které by prý někoho mohly urazit nebo diskriminovat. Pročpak ale ona blbomluva vzkvétá jen v médiích, zatímco mezi prostý lid neproniká? Proč praporečníci politické korektnosti nikdy neopustí bezpečí mediálních zákopů? Bojí se snad mezi prostým lidem šířit blbomluvu přímo, tak říkajíc „z očí do očí"?

Nebo třeba se při večeři nadlábnete jako pašík týden před porážkou, funíte a sotva pletete nohama; co si řeknete? Inu, jsem tlustej jako prase, sotva lezu. Nesmím tolik žrát. Naproti tomu nějaký politicky korektní plašan by Vám chlácholivě sdělil: „Vykazujete specifické znaky náchylnosti k určité plnoštíhlosti, což je ve Vašem případě provázeno sníženou schopností vykonávat pohyb pěší chůzí. Bylo by dobré zabývat se otázkou, zda je opravdu bezpodmínečně nutné konzumovat takto zvýšená množství jídla“.

Co Vy na to? Já osobně bych ho přerazil, plašana. Cožpak já jsem nějaký „plnoštíhlý“ ? Tak buď jsem tlustej, nebo hubenej; a jestli ani to, ani to, tak ať jde s tou blbomluvu k šípku.

Nebo cestou do práce vidíte, jak u zvláštní školy policajti napomínají malé cikány, aby o podezdívku porád netípali cíga. Ovšem v novinách si pak přečtete, že strážníci městské policie provedli zákrok domluvou proti nezletilým příslušníkům nezaviněně nepřizpůsobivých skupin obyvatelstva České republiky, kteří jednali v rozporu s platnými předpisy základní praktické školy. No, není redaktor zralý na jednu pěstí? Vždyť mne to uráží, když až v novinách se dozvím, co jsem to vlastně viděl!

Anebo třeba slyšíte starou Blažkovou, jak pindá s babama na pavlači. Ovšem zkuste mladému Blažkovi politicky korektně sdělit, že jeho seniorským věkem obdařený rodič paní Blažek komunikuje ve veřejném prostoru s dříve narozenými osobami téhož pohlaví. To by byl panečku tunel, co by s Vámi Blažek udělal ve dveřích!

Koneckonců, kdo ví, jak by se nějaký ten praporečník politické korektnosti zachoval sám, kdybyste mu namísto korektního „Podle mého názoru nejsou Vaše představy zasazeny do reálného rámce a v konfrontaci s realitou by nejspíše neobstály“ sice nekorektně, ale zato obyčejně lidsky z očí do očí sdělili, že je vůl?

Jsem optimista, přesvědčený o funkčnosti procesu polidštení opice, a myslím si tudíž, že by Vám oslovený praporečník s opičí zručností pohotově jednu napálil.

A tedy, odpověď na otázku v nadpisu zní: Prostý lid může být politicky korektní. Akorát při tom vždycky někdo dostane přes držku.  

ZdŠ

Autor: Zdeněk Šindlauer | sobota 12.4.2014 7:04 | karma článku: 23,83 | přečteno: 990x