Ministerstvo zbytečna

Tam by se uživilo lidí - ó jé .... a pořád by měli práce až nad hlavu. Víte, co je to za fušku, vymyslet, naplánovat, zafinancovat, realizovat, vyhodnotit, udržovat a zlepšovat něco, co nikdo nikdy k ničemu nepotřebuje?

Ono to zkrátka není jen tak. Třeba už jen samotná definice zbytečna. Co je zbytečno? Zbytečno je, když .... když existuje něco, co nikdy nikomu k ničemu není. No jo, ale dejte tohle do zákona. To je makačka na bednu, viďte? No vidíte – a bez téhle definice by třeba někdo mohl říci, že ministerstvo zbytečna je naprosto zbytečné.

Na takovém ministerstvu by nemohl pracovat jen tak někdo. Na takovou práci je potřeba kvalifikace jako řemen a léta letoucí praxe. Úředník, který by včas nerozpoznal hranici mezi zbytečností a potřebností, mohl by způsobit nedozírné škody. Mohl by třeba nevědomky zavinit propuštění mnoha kolegů a zaměstnanců vůbec, pro něž by náhle nebyla žádná práce na zbytečnostech. Mohl by nevědomky potopit soukromé firmy, žijící ze zbytečných zakázek na zbytečno. Mohl by přivést na dlažbu věhlasné právníky, kteří si na zbytečnu dobře vybudovali živnost.

Ani třeba takový mluvčí ministerstva zbytečna by to neměl lehké. Však se vžijte do situace, kdy před schodištěm ministerstva musíte ve vší korektnosti odpovídat nějakému rozvášněnému žurnalistovi: „Vaše otázka, zda vytvoření zbytečného místa mluvčího ministerstva zbytečnosti není zbytečným plýtváním, je, pane redaktore, zcela zbytečná.“         

Koneckonců i sám pan ministr by musel být skutečně silnou osobností. To víte - nějaký nekňuba by nevydržel pomalu každý týden několik hodin jen tak zbytečně vysedávat ve Strakovce a poslouchat, jak kolegové ministři donekonečna rokují jen o samých potřebných věcech. A což teprve, kdyby chudák ministr zbytečna zavítal do sněmovny! Takové návaly potřebnosti a věcnosti – to by na nepřipraveném jedinci mohlo zanechat i trvalé následky.   

Inu, mohl bych tady zvažovat i další příklady. Ostatně na zbytečnu je jedinečné to, že jej lze prakticky do nekonečna rozvíjet, prohlubovat a kombinovat s nespočetnými jinými zbytečny.

Tím pádem by tenhle můj zbytečný článek o zbytečnu zbytečně zabíral místo třeba mnohem zbytečnějším článkům o tom, že takových ministerstev zbytečna máme už dnes zbytečně moc. Anebo nemáme?

Autor: Zdeněk Šindlauer | úterý 10.3.2015 10:44 | karma článku: 27,07 | přečteno: 1059x