Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Každý máme svoje Znojmo

Písnička inspirující k nadpisu moc hezky velebí Vizovice, jenže do Vizovic z České Lípy žádný vlak nikdy nejezdil. Což se nedivím, poněvadž to by se státním drahám začali ve Vizovicích hromadit strojvůdci.  

Po pravdě řečeno, takové Znojmo viděti dvojmo, jak na to vzpomíná jiná písnička, je taky dost vypovídající a nejspíš by zde dráhy se strojvůdci měly principiálně týž problém. Ale mně, náležejícínu k severnější odrúdě etnického druhu „blbé pražák“,  evokuje dnes Znojmo dopad přeci jen poněkud měkčí než Vizovice, přičemž pojem „dopad“ budiž zde myšlen doslova.

Jakožto slušně vychovávanému dítku mi pojem „dopad“ samozřejmě nic neříkal, kdežto „Znojmo“ mně úplně fascinovalo. Však uznejte, jak to cloumalo klukovskou duší, když starej Kolbaba do rozhlasu na lipském nádraží celé dny jednotvárně huhňal o Bakovu, Nymburku, Liberci, Rumburku či Lovosicích, ale jen před šestou ráno mohl náležitě vznešeně zahlásit „na druhé ko ... chššš-všššš- kchch ... šného vlaku ... bžfřřřřřřřř ... -hlavy .... pch!!! ... a Znojma“

To Znojmo bylo na mapě republiky tak strašně daleko, a my s rodiči vlakem dojeli vždycky jen do Kolína, poněvadž dál jsme příbuzné neměli. A já jsem pokaždé strašně záviděl těm dvěma umouněným pánům na lipském „papuškovi“, kteří, jen co lidi v Kolíně vystoupili, jeli dál, do toho tajemného Znojma (oni tehdy jezdili už jen dvanáct kilometrů do Kutné Hory, ale – vysvětlujte absolventu první třídy problematiku vozebních ramen lokomotivních dep sousedících správ drah ...).

Samozřejmě, jednou jsem tím vlakem až do Znojma dojel. To už starej Kolbaba byl dávno v důchodu, lipští „papoušci“ v kovošrotu, u Olbramkostela byla fírovi na jihlavské „zamračené“ nějaká Česká Lípa srdečně šumafuk a vojenská hlídka u výdejny jízdenek ve Znojmě se těch, co chtěli lístek do Šatova ptala, proč.

I když jsem se poté vlaky dostal mnohem dál do světa, a vždycky to bylo krásné, oněch 306 kilometrů mezi Českou Lípou a Znojmem už přemožitele nenašlo a určitě nikdy nenajde.

Dál než do Kolína už řadu let vlaky z České Lípy nejezdí. „Prosímvás – který lúzr by dnes jel vlakem z České Lípy do Znojma?“ řeknou drážní markeťáci. Pravda, jeden lúzr by se našel, ale to je příliš málo. Navíc by akorát celou cestu čučel z okna a z precizně zpracovaného portfolia nabídek pro cestující by lautr nic nechtěl. Ke štěstí by mu postačilo, že se u Bezdězu nadechne borového lesa, že je od Poděbrad vidět Sněžka, že u Světlé zamává vodákům na Sázavě, že na nádraží v Okříškách i po sto letech státních drah pořád mají „severozápadní“ a „státní“ koleje, že od Stařeče je přehlédnutelná půlka jižní Moravy a že na někdejší hlásce Gránice stále stojí zbytek „klacku“.    

 Tak, tak. Vlak vyjížděl krátce po čtvrté ráno z Rumburka, v šest z Lípy, v Jihlavě byl po desáté a ve Znojmě kolem poledne. A ne každý den; jen o sobotách, jindy jen o nedělích a jindy třeba zase jenom v létě. A když naopak odpoledne znojemskej starej Kolbaba staničním rozhlasem obřadně huhňal, že na třetí koleji je vlak do České Lípy a Rumburka, byl jsem nejpyšnějším člověkem na nádraží. Však považte – i ve Znojmě věděli o České Lípě!

Inu, každý máme to svoje Znojmo a cesty do něj bývají vždy krásné.

Autor: Zdeněk Šindlauer | neděle 6.9.2020 7:35 | karma článku: 24,21 | přečteno: 551x
  • Další články autora

Zdeněk Šindlauer

Zmizet „po tramvajácku“

Zmizet „po anglicku“ umí každý, ačkoli se to na žádné škole nikdy nevyučovalo. Dokonce, pokud vím, pro tuto činnost dodnes neexistuje žádná norma, směrnice či doporučení, což nutno považovat za zázrak.

23.4.2024 v 14:00 | Karma: 18,88 | Přečteno: 445x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Šindlauer

Může náčelník Veliký Nanuk klepat kosu?

Ne, nemůže, poněvadž náčelník je chytrý jako liška a na výpravu zmrzlým krajem se vybaví péřovou bundou, kulichem i pletenými rukavicemi a před cestou do sebe „U piráta“ kopne jednoho lomcováka.

21.1.2024 v 7:35 | Karma: 19,01 | Přečteno: 320x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Šindlauer

Kterak cestičko k domovu se vineš?

Inu, panu básníku Raisovi to bylo nanejvýš jasné: „cestička k domovu známě se vine“ a „vždycky bych si na ní zpíval.“ Jenže známě se vinoucích cestiček znám plno a popěvkům jsem se na nich taky občas oddával.

29.10.2023 v 7:35 | Karma: 18,94 | Přečteno: 299x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Šindlauer

Revoluce v dějinách lidstva: nalezen guláš starý 800 miliónů let

Jsem pyšný na to, že před desítkami miliónů lety můj praprapra ... pradědeček vynalezl slezení ze stromu pátraje, zda potrava rostoucí a běhající po zemi je chuťově a kaloricky bohatší než lišejník a hmyzáci na stromě.

15.10.2023 v 7:35 | Karma: 17,33 | Přečteno: 346x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Šindlauer

To je od vás, Hujere, ten Schengen?

No, Hujer, vy jste fakt ten poslední, kdo nám tady chyběl! Už tak germáni mají slušný hokej v tom, jestli se tohle pohraniční nádražíčko u Mosely jmenuje Perl, nebo Perl (Mosel) – a teď ještě vy do toho s tím Schengenem!

27.8.2023 v 7:35 | Karma: 23,46 | Přečteno: 659x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Vůz technických služeb rozmetal autobusovou zastávku, řidič byl opilý

30. dubna 2024  14:14

Na okraji Mostu dnes dopoledne menší nákladní vůz zcela zdemoloval autobusovou zastávku, na které v...

V Londýně útočil muž s mečem. Zabil třináctiletého chlapce, napadl i policisty

30. dubna 2024  11:25,  aktualizováno  14:09

Britská policie zadržela muže s mečem, který v severovýchodním Londýně zřejmě zaútočil na lidi a...

Novým ministrem za TOP 09 bude Tuleja. Fiala ho označil za posilu pro vládu

30. dubna 2024  6:02,  aktualizováno  14:05

Novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace se má stát prorektor Slezské univerzity v Opavě pro...

Budoucí ministr pro vědu za TOP 09 Tuleja vedl univerzitu, dohlíží i na OKD

30. dubna 2024  10:24,  aktualizováno  13:50

Novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace bude za TOP 09 Pavel Tuleja, který ve vládě nahradí...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 546
  • Celková karma 18,88
  • Průměrná čtenost 1384x
Jsem relativně zachovalý daňový poplatník, vybavený jednou manželkou, dvěma dítky, šesti křížky v baťochu na hřbetě, jakož i dvaceti nadnormativními centimetry a kilogramy; dlouholetý technik strojař; zvědavý čtenář; příležitostný pisálek a kreslíř pro radost; občasný tramp a osamocený tulák; předposlední cestující na trati Kamenický Šenov - Česká Lípa, milovník krajin všeho druhu, železnic, češtiny a srandy. O věcech veskrze železničních jsem vypotil asi tisíc obrázků, šest knížek a sbírku statí, třeba tady: http://www.zelpage.cz/?story=1&autor=7675

 

Seznam rubrik