Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dvanáct miliónů vlaků zůstalo na vedlejší koleji

Dvanáct miliónů vlaků byste napočítali, když byste třeba v Bezpráví v srpnu 1845 stanuli u pešuňku za vechtrem a vydrželi tam do dneška. Což, pravda, byl by těžký úkol i pro obzvlášť vytrvalého fajnšmekra metuzalémského věku.

Kdyby si poněkud vyšinutý fajnšmekr s každým vlakem udělal čárku na papír a vešlo se mu jich tam dejme tomu tisíc, a využil by obě strany listu, tak by do dneška nasyslil bratru šest tisíc počárkovaných listů. To už je docela dobře představitelné, ne? 

Ovšem, zda těch vlaků bylo opravdu tolik, to nevím. Miliónek sem, miliónek tam, ono na tom zase tolik nesejde; koneckonců třeba erár to bere taky tak. 

Já bych tedy u vechtru v Bezpráví na olomoucko-pražské dráze klíďo píďo trůnil a čárkoval vlaky. Ale tak dvě, tři hodinky o nedělním dopoledni. Těch stopětasedmdesát let bych asi nedal, na to sem moc měkkej. 

Ale aspoň jsem tímto oněch stopětasedmdesáti let vzpomenul a dokonce o nich teď píšu. Třebas ne tak vznosně, ale píšu. 

Když 20. srpna 1845 dík umu a píli pánů Negrelliho a Pernera přijel do matičky Prahy první vlak, přišlo jej uvítat celé město. Ostrostřelci spustili oslavnou kanonádu. Hrdinné tenory a hysterické soprány pěveckých sborů zněly na počest velkého českého díla. Družičky se culily, jako by u radnice měla zastavit šestsetrojka s císařpánem. Básnící považovali za čest moci psát ódy na železného oře.  

Když 20. srpna 2020 olomoucko-pražská dráha dovršila stopětasedmdesáti let, celé Praze to byla putna a raději tam řešili inventární čísla elektrokoloběžek. Básník se nenašel ani jeden a ostrostřelci nedostali od hasičů povolení ani k jednomu jedinému malému pšouku. Dvanáct miliónů vlaků toho dne zůstalo na vedlejší koleji takřka nepovšimnuto.

Zkrátka, olomoucko-pražská dráho, na tvých stopětasedmesát let se ve zprávách nedostalo. Toho dne byla mnohem důležitější řeč o tom, jak se jedné zpěvačce hejbou implantáty pod hýžděmi, jak sedmnáctiletá bréca peskuje kancléřku osmdesátimilonové země, a o tom, zda onuce může být členem vlády.

Ono je to nakonec asi dobře, že se o dvanácti miliónech vlaků na olomoucko-pražské dráze, jakož i o Negrellim a Pernerovi moc nepsalo. Cožpak by tihle všichni stáli o to, aby se ocitli ve společenství hýjbajích se hýžďových implantátů a vládních onucí?

Ono je vážně lepší, když si vzpomněli lidé, kterým uvědomění si oněch neuvěřitelných 175 let něco říká a taky něco přineslo. Lidem, kteří se dokážou ohlédnout a vidět, co dokázali oni sami a co dokázali jiní. Kteří dokáží přiznat, že za nimi samotnými toho tedy zrovna moc vidět není, a dokážou ocenit, že za některými druhými lidmi je toho vidět mnohem víc. A to něco mnohem víc rozhodně nebude například další praštěná teorie utváření genderové identity. To něco mnohem víc může být něco tak úžasného, že ani po stopětasedmdesáti letech se bez toho lidé a jejich země neobejdou.

Olomoucko-pražská dráha; tak všední, a tak znovu okouzlující

Cožpak není úžasné, že tou dráhou, byť místy vedenou trochu už jinudy, než jak ji pánové Negrelli a Perner se svými druhy kdysi vyprojektovali a postavili, do dneška projely milióny vlaků a stamilióny lidí?

Není úžasné, že i po stopětasedmdesáti letech se najdou dospělí lidé, pro které je jízda vlakem touhle  dráhou svátkem a těší se na ni jako malé děti?

A abych nezapomněl: v neděli v devět ráno sraz u vechtru v Bezpráví. Tužku a papír s sebou. Vlaky určitě pojedou, poněvadž tam nemají vedlejší kolej.  

         

 

Autor: Zdeněk Šindlauer | neděle 23.8.2020 7:35 | karma článku: 25,74 | přečteno: 772x
  • Další články autora

Zdeněk Šindlauer

Je to ještě železnice, nebo už betonice?

Až jednou lidstvo nebude sto uhňácat beton, poněvadž mu dojdou cyment, šutrák i voda, myslíte, milí zelení, že to bude znamenat konec stavby dálnic a jejich přivaděčů? Ne, ne. Skončí stavby železnic!

20.8.2023 v 7:30 | Karma: 21,18 | Přečteno: 644x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Šindlauer

Soutěž o nejkrásnější údraží

Tak to máme nádraží, před ním přednádraží, vedle něho přínádraží, za ním zanádraží a hospoda naproti němu je U nádraží. A tam, kde nádraží končí, jsem vynalezl údraží.

28.6.2023 v 7:30 | Karma: 19,90 | Přečteno: 395x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Šindlauer

Na stará kolena jsem se zamiloval do třicítek

Když jsem je prvně spatřil, o zamilovanosti ještě nemohlo být slova. Naopak, chlapsky na rovinu přiznávám, že jsem zprvu nadával jako zpustlý námořník, který uprostřed oceánu propil výplatu půl roku předem.

13.6.2023 v 15:15 | Karma: 18,90 | Přečteno: 634x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Šindlauer

Dokud můžeme házet veksle, je to ou kej

Co já se v životě naházel vekslí! Ostatně je známo, že muž, jenž delší dobu nemůže hodit veksli, propadá trudomyslnosti. A co hůře, vekslí k házení je pořád míň a míň. Co když jednou nepůjde hodit vůbec žádná veksle?

19.4.2023 v 11:01 | Karma: 21,76 | Přečteno: 559x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Šindlauer

Dobrý muži, nevíte prosím, kam teče tahle řeka?

vznosně se mne otázal vožungr, který po náročné noční akci v místní rybářské baště právě v mozkovně systematicky restartoval základní informace o okolním světě.

12.3.2023 v 7:35 | Karma: 21,94 | Přečteno: 536x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Na synagogu ve Varšavě kdosi hodil Molotov, čin odsoudil Duda i ambasáda USA

1. května 2024  14:10,  aktualizováno  15:48

Neznámý útočník v noci na středu hodil tři zápalné lahve na synagogu v centru Varšavy. Případ...

Zatýkáme migranty pro první vlnu deportací do Rwandy, oznámil Londýn

1. května 2024  15:45

Britská policie ve středu začala se zadržováním migrantů, kteří do Británie přišli nelegálně a byli...

Moskva se chlubí stroji ukořistěnými Ukrajině: Abramsy, Leopardy i českými BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

ANO vytáhlo na europarlament. Dostálová slibuje podívat se na Green Deal

1. května 2024  14:17

Hnutí ANO zahájilo kampaň do Evropského parlamentu. Kandidáti se představili před Památníkem Tomáše...

  • Počet článků 546
  • Celková karma 18,88
  • Průměrná čtenost 1384x
Jsem relativně zachovalý daňový poplatník, vybavený jednou manželkou, dvěma dítky, šesti křížky v baťochu na hřbetě, jakož i dvaceti nadnormativními centimetry a kilogramy; dlouholetý technik strojař; zvědavý čtenář; příležitostný pisálek a kreslíř pro radost; občasný tramp a osamocený tulák; předposlední cestující na trati Kamenický Šenov - Česká Lípa, milovník krajin všeho druhu, železnic, češtiny a srandy. O věcech veskrze železničních jsem vypotil asi tisíc obrázků, šest knížek a sbírku statí, třeba tady: http://www.zelpage.cz/?story=1&autor=7675

 

Seznam rubrik