Dobrý muži, nevíte náhodou, kolik mám piv?

Býval kdysi dávno v Dikobrazu kreslený vtip, jak nějaký vožungr takto vznosně se táže u přepážky „informace“ někde na úřadu, zatímco za ním trpělivě vyčkává pan vrchní s připravenou kasírtaškou.

Nám, studentům, se taková kravinka pochopitelně děsně líbila a v době, kdy chloubou socialistické výpočetní techniky býval sovětský elektronkový ščotostroj EC-1033 o rozloze 25 m2, jsme u piva na Krákoře bujaře vymýšleli, jak s pomocí vědy zařídit, aby ten, kdo jde z hospody poslední, nemusel platit 46 piv, 17 zelenejch, 12 rumů, tři guláše a dva rohliky, k nimž se nikdo z dosud platících nehlásil.

Podrobnosti tehdejšího řešení už si nepamatuju, vím toliko, že od té doby nás pingl pro jistotu kasíroval, hned jak položil pivo na tácek – čímž ovšem přicházel o tuzéry.

Leč věda od těch dob závratně pokročila. Tak třeba mobil zatím sice neumí samostatně vožungrovi počítat piva, ale pod dohledem už umí vypočítat toho tuzéra. Čili, jak dí návod:

V restauraci můžete pomocí kalkulačky spropitného vypočítat vhodné spropitné. Své výpočty můžete upravit tak, aby se bral v potaz počet osob u stolu a podíl útraty nebo se spropitné vypočítalo na základě procenta. Kalkulátor spropitného dokáže vypočítat také útratu každé osoby u stolu, takže snadno určíte, kolik má každá z nich zaplatit.

  1. V aplikaci Kalkulátor klepněte na možnost Spropitné.
  2. Do pole Účet zadejte celkovou výši útraty.
  3. Do pole Spropitné zadejte procento.
  4. Do pole Počet osob zadejte počet osob, mezi něž chcete útratu rozdělit.
  5. Chcete-li výsledek zaokrouhlit, klepněte na zaškrtávací políčko Zaokrouhlit nahoru.

Nu - není to krása? Představte si ty nervy, když po vás pingl za tři piva žádá kupříkladu 99 korun, a vy, bez mobilu, potíte se hrůzou, kolik mu vlastně máte dát ... Teď ovšem řídíte techniku, do níž elegantně zadáte, že spropitné bude 10%, načež na základě přesné a rychlé informace pinglovi slavnostně vysázíte 109 korun. Ten na vás hned tak nezapomene!

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Zdeněk Šindlauer | neděle 1.5.2016 7:35 | karma článku: 23,06 | přečteno: 964x