- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Nám, studentům, se taková kravinka pochopitelně děsně líbila a v době, kdy chloubou socialistické výpočetní techniky býval sovětský elektronkový ščotostroj EC-1033 o rozloze 25 m2, jsme u piva na Krákoře bujaře vymýšleli, jak s pomocí vědy zařídit, aby ten, kdo jde z hospody poslední, nemusel platit 46 piv, 17 zelenejch, 12 rumů, tři guláše a dva rohliky, k nimž se nikdo z dosud platících nehlásil.
Podrobnosti tehdejšího řešení už si nepamatuju, vím toliko, že od té doby nás pingl pro jistotu kasíroval, hned jak položil pivo na tácek – čímž ovšem přicházel o tuzéry.
Leč věda od těch dob závratně pokročila. Tak třeba mobil zatím sice neumí samostatně vožungrovi počítat piva, ale pod dohledem už umí vypočítat toho tuzéra. Čili, jak dí návod:
V restauraci můžete pomocí kalkulačky spropitného vypočítat vhodné spropitné. Své výpočty můžete upravit tak, aby se bral v potaz počet osob u stolu a podíl útraty nebo se spropitné vypočítalo na základě procenta. Kalkulátor spropitného dokáže vypočítat také útratu každé osoby u stolu, takže snadno určíte, kolik má každá z nich zaplatit.
Nu - není to krása? Představte si ty nervy, když po vás pingl za tři piva žádá kupříkladu 99 korun, a vy, bez mobilu, potíte se hrůzou, kolik mu vlastně máte dát ... Teď ovšem řídíte techniku, do níž elegantně zadáte, že spropitné bude 10%, načež na základě přesné a rychlé informace pinglovi slavnostně vysázíte 109 korun. Ten na vás hned tak nezapomene!
Další články autora |