Co je rychlejší: stavba dálnic, nebo hlemýžď?

Mnozí reptáme, jak je tempo budování naší dálniční sítě hlemýždí. Jo, ale – změřil vůbec někdo rychlost hlemýždě? Naštěstí se toho jeden reptal ujal, pročež pohleďme na jím zjištěná nemilosrdná fakta.  

Použité vybavení: hlemýžď, cesta u pole, dva šutry A a B, palec pravé ruky, sovětské náramkové hodinky „Poběda“.

Metoda měření: nepřímá

Postup měření a výpočtu: v hlemýžďově trajektorii stanoveny šutry A a B; palcem pravé ruky odměřena jejich vzdálenost. Hodinkami „Poběda“ změřen čas, který hlemýžď potřeboval na překonání této vzdálenosti. Na základě vzdálenosti a času vypočtena průměrná hlemýžďova rychlost

Naměřené hodnoty: čas t = 48,5 s, 1 palec = 25,4 mm

Výpočet rychlosti: v = s / t = 25,4 / 48,5 = 0,52 mm/s = 31,4 mm/min.

A nyní rychlost výstavby dálnic v České republice v roce 2018: podle údajů ŘSD má být do provozu předáno celkem 18 km. Jednoduchým výpočtem dojdeme k hodnotám: 18 km/rok = 49,3 m/den = 2,05 m/h = 31,7 mm/min.

Stavba našich dálnic je tedy o 0,3 mm/min rychlejší, než hlemýždí tempo.

Nutno však doplnit, že pro objektivní srovnání by musela být zohledněna hlemýžďova trajektorie za celý rok 2018. Což se nestalo, poněvadž 15 vteřin po dosažení bodu B hlemýžď spatřil po levé straně jiného hlemýždě, zatoužil pářit se, pročež změnil trajektorii ostře doleva. Oproti tomu u dálnic takové změny trajektorie nejsou možné, neboť dle kolektivní smlouvy je páření jejich stavitelů v pracovní době zakázáno.  

Kromě toho reptal, vysedávaje během měření a hlemýždího páření na bobku u cesty, dostal křeče do lýtka, byl označen za slizského prasáka, rozšlápl si nedopatřením brejle, při jejich hledání následně také hodinky „Poběda“ a k dovršení vší zkázy musel jít v pondělí do práce.

Závěr: pokud by se tempo výstavby našich dálnic podstatně zvýšilo, reptalové by neměli čas zabývat se reptáním a vyzískaný čas by naopak zneužívali k páření. V konečném důsledku by se tak počet reptalů podstatně zvýšil, což je nežádoucí. Tempo výstavby našich dálnic se proto naopak musí podstatně snížit, aby reptalové více reptali a neměli čas na páření, takže by časem vyhynuli. Sice by v pondělí neměl kdo jít do práce, ale zase by u polních cest bylo méně rozšlápnutých brejlí a sovětských náramkových hodinek "Poběda".

Autor: Zdeněk Šindlauer | neděle 17.6.2018 7:35 | karma článku: 27,74 | přečteno: 1104x