Být mimo mísu bude zakázáno

Kdo z nás nikdy nebyl mimo mísu? Kdejaký hejhula, vy i já tam byli mockrát, ba i pan prezident tam občas vpluje. Ano, být mimo mísu může být někdy i krásné. Zato návraty k míse mohou pořádně zabolet.

To znám. To takhle sluníčko svítí, ptáčci koncertují, lidé vůkol se usmívají, lučiny kvetou, práce je trestným činem, všechno jde jako po másle, na horizontu mračna pečených holoubat, kapříci připlouvají, tam co byla Amazonka teče pivo zdarma, a milý hejhula mimo mísu jsoucí o svém bytí mimo mísu vůbec netuší.

Ale ten návrat potom! Pojednou liják jako blázen, ptáci na všechno kálejí, okolo je ksichtů že by jeden střílel, vše se hroutí, bestie práce se nevypařila, co se má podělat – to se podělá, mizerně propečený žvanec kuřete se nedá rozžvýkat, z rybníka smrdí bahno, pivo je zteplalé, Amazonka se hemží krokodýly a hejhula se buší do lebky, že byl takový jouda a neviděl, jak ukrutně mimo mísu byl.

Tak s tímhle bude vážení asi brzy utrum. I pobyt mimo mísu musí mít svá pravidla. Co kdyby mimo mísu dlící hejhula byl diskriminován? Co kdyby byl hejhula mimo tu mísu nějak blbě? Co kdyby hejhulovi návrat k míse způsobil těžké trauma a morální újmu? Dovolil mu někdo být mimo mísu? Kdo mu dovolil vrátit se k míse? Existuje v českém jazyce návod, jak být mimo mísu? A má vůbec ta mísa platné prohlášení o shodě?  

Žádné strachy! Zcela jistě se najde nějaký dobrotvůrce, jehož bohulibou mantrou bude nenechat lidstvo úpět mimo mísu. Ustaví se komise. Předsednická místa budou obsazena jako první. Bude se stavět další kancelářský věžák. Budou vyčleněny fondy. Pro jejich čerpání vznikne další nezávislý úřad. Budou stanoveny kontrolní mechanismy a založeny neziskové organizace. Přece nás v tom nemohou nechat tápat!

To bude švanda, až náš právní řád coby součást kontinentálního typu právní kultury bude řešit, co je to mísa, co je to mimo a co je to být či nebýt. A bude muset vedle hejhuly pojmenovat také hejhulovou a hejhulata.

Nuže milé hejhulačky, milí hejhulové a milá hejhulata - honem ukuchtit kafe a potom honem někam mimo mísu - my staří mazáci k tomu žádný návod nepotřebujeme! Sluníčko bude svítit, opeřenci švitořit a hejhulové vůkol se usmívat! Kdo nebude mimo mísu, je jouda!

Autor: Zdeněk Šindlauer | neděle 13.5.2018 7:35 | karma článku: 22,36 | přečteno: 909x