Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Svoboda slova a vzájemné scházení se

Máme za sebou demonstracemi protkaný listopad a příští týden nás čeká dalších Milion chvilek nebo milion chvilek? Je to demonstrace nebo scházení se? Má to nějaký význam?  Jaký by z toho měl být výstup?  Zde dávám svůj názor.

Člověk na základě vnějších okolností má myšlenky. Utváří si názor a ten chce někomu  sdělit. A pokud se najde více lidí s podobným názorem, tak se chtějí setkat. Můžou být dva, pět nebo milion. Na tom není nic špatného. Je přeci svoboda slova a shromažďování se. Dva se sejdou doma, pět na pikniku, milion na náměstí.  A můžou se vyjadřovat k čemukoliv a tedy i k politice.  A jestliźe se k něčemu vyjadřují, mohou mít i nějaké požadavky na řešení těchto problémů.

   Občanská společnost. Po převratu v roce 89 jsme chtěli budovat občanskou společnost. Jenže lid šel poctivě a usilovně pracovat a umožnil tak, aby se k moci dostali vyžírkové. Lidé, kteří chtěli rychle a bez práce zbohatnout. A to se jim povedlo. A obyčejný člověk seděl doma a nadával. Už ani nechodil nadávat do hospody, protože je lepší koupit si dva litry piva v plastu a vypít si ho doma, než platit tu samou cenu za půl litru piva v hospodě. A vládnoucí elita sama sobě zatleskala, jak se jim podařilo dostat lidi z hospod, kde by mohli vést protistátní řeči. To není o boji proti alkoholismu. To je likvidace potenciálních revolucionářů.  Každý režim se takové lidi snaží eliminovat.  

      Přešlo třicet let a ze svobodné společnosti zbylo pouze : , , Dej nám svůj hlas ve volbách a pak 4 roky  drž hubu. "  Politické strany za tu dobu  rozdaly bohatství republiky sami sobě a svým známým.   A když neměly lidu co nabídnout, přišli se svou vizí návratu k občanské společnosti oligarchové, milionáři. A lid jim jen za koblihu začal lízat nohy.  Dal jim svůj hlas ve volbách a pak zase zalezl k plastové flašce. Jenže myšlenka, že oligarchové, jelikož už mají dost bohatství už nebudou chtít víc, brzy vzala za své. Mně pecen, lidu drobky. Tak nám vládnou.

    Jenže doba se změnila. A změnili se i lidé. Ne ti, co sedí doma u plastu, ale nová generace. Generace, která komunikuje přes sítě a tak své myšlenky a názory rychleji a rychleji šíří vesmírem. A přijde změna. Změna jako v roce 89. Nová generace se zvedne od počítačů na stole a je ochotna vyjít ven a veřejně hlásat své myšlenky a názory. Ze dvou je pět, deset, sto, milion. Máme přeci právo sdělovat veřejně své názory všem ostatním. To je svoboda slova a svoboda shromažďování. Jenže,co dál?

      A tady se stávající politici i politologové, podle mně, pletou.  Lid, napříč celou společností vyšel na veřejnost, aby politikům něco sdělil. Jsem, toho názoru, že nemají ambice založit politickou stranu jako jeden frustrovaný učitel. A založením politické strany by popřeli své poslání. Svobodně a veřejně vyjádřit svůj názor. Vždyť to od roku 89 posloucháme pořád. A když se to stane, tak je osočujeme, div že na ně nepošleme pendreky. 

 Kde jste,vy zamindrákovaná opozice?  Na ulici je vám nabídnuta síla mládí, síla ničím nezatíženého mládí, které chce změnu. Sami na to nemají. Přeci jenom by politik už měl mít nějaké zkušenosti. Dostat ze dne na den nahoru může být cestou do pekla. To už některé strany poznaly. Přišly, pobyly a zmizely.  Myslet si, že může existovat občanská společnost  bez  politických stran, je ke smíchu. Když se nebudou nazývat politickou stranou, tak to bude hnutí, skupina. A myslet si, že v zemi můžeme volit jednotlivce, je taky ke smíchu. Za každým jednotlivcem někdo stojí. 

      Vážené politické strany. Přichází nová generace obyvatelstva a vy stále spíte. Pořád lpíte na minulosti, na tradicích, na starých voličích ( nemyslím to hanlivě). Musíte se změnit. Ne jen změnit hlavu, je třeba změnit tělo. A s novým tělem přijmout za své nové myšlenky pro nového dnešního člověka. Zatím jste mu nic nenabídly.  Každá změna bolí. Ale je lepší bolestný přerod než bytí v zapomnění. A takových stran už máme ve své historii taky dost.

   Jsem rád za ty shromáždění, i když vyhrát se má ve volbách. Ale proč bychom svůj názor měli prezentovat jen v období těsně před volbami? O tom je občanska společnost. Kdykoliv, když cítím potřebu se vyslovit, tak jít ven a křičet.  Občanská společnost není o volbách. Je to o každodenním životě. Soukromém, ale i veřejném. Ono, napsat něco ve skrytu domu na internet, je pohodlné. Ale vyjít ven na tržiště a tam veřejně a nahlas vyjádřit názor, je o něčem jiném. To je o osobní odvaze. Nebát se, vstát a jít.

Autor: Petr Šimík | neděle 8.12.2019 16:12 | karma článku: 10,08 | přečteno: 346x
  • Další články autora

Petr Šimík

Kdo mluví za americký kontinent? A za Evropu?

Evropan. Zajímavý paradox. Všichni o tom víme a všichni to tolerujeme. Za ameriku mluví evropan. Proč? Z jakého důvodu? Vždyť údajní svobodní američané jsou jevropšti vetřelci. Vetřelci, kteří vyvraždili původní obyvatelstvo.

12.12.2019 v 18:08 | Karma: 8,94 | Přečteno: 469x | Diskuse| Ostatní

Petr Šimík

Bůh je jen pojem

Ono je těžko se pořád opakovat. K tomu dospěl i Ježíš. Proto zvolil smrt. Aby ukázal život. Jeho smrt byla dobrovolná. Jidáš v tom byl nevinně. A stejně tak se musíme dívat na údajné neposkvrněné početí.

9.12.2019 v 17:50 | Karma: 8,99 | Přečteno: 320x | Diskuse| Ostatní

Petr Šimík

Je Bůh spravedlivý?

Nikdy nebyl, není a nebude. Pokud budete číst Bibli, tak to musíte přijmout. Pokud je všemohoucí a vševědoucí, tudíž zná minulost, přítomnost i budoucnost, a tak věděl, co přijde.

7.12.2019 v 16:14 | Karma: 11,82 | Přečteno: 299x | Diskuse| Ostatní

Petr Šimík

Myšlenka nikdy není špatná

Realizace myšlenky je problém. Můžeme trestat člověka za myšlenky? Každý jedinec může říci svúj názor, tomu se říká svoboda slova. Teprve realizace těchto myšlenek je pro ostatní problém.

5.12.2019 v 11:48 | Karma: 5,34 | Přečteno: 182x | Diskuse| Ostatní

Petr Šimík

Chléb a hry

Chléb a hry. Tak prý volali lidé ve starověkém Řîmě. Je to dnes snad jiné? Vše se opakuje. Nic není nové. Vše se recykluje. Celý vesmír. A tím i člověk.

4.12.2019 v 20:01 | Karma: 7,70 | Přečteno: 202x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Řidič Porsche srazil ve Vysočanech ženu s kočárkem, ta utrpěla vážná zranění

1. května 2024  20:36

V pražských Vysočanech sjel řidič automobilu ze silnice a srazil ženu s kočárkem. Podle mluvčího...

Školák měl v osmi letech dvě mrtvice. Nemocných dětí od covidu přibývá

1. května 2024

Premium Netušili jsme, že mrtvici mohou dostat i děti, říkají rodiče těch, které to zažily. Některé dokonce...

Silný vítr komplikuje dopravu. Z Havlíčkova Brodu nejezdí vlaky na dvou tratích

1. května 2024  17:13,  aktualizováno  19:46

Silný vítr potrápil hlavně řidiče na Pardubicku. Z důvodu pádu několika stromů museli policisté...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 87
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 496x
Vystudoval jsem SPŠ elektrotechnickou, pracuji jako skladník. Zajímaji mne věci od historie až po kosmos. Z TV programů sleduji nejraději ČT2 a ZOOM.

Seznam rubrik