Evropská Unie? Za mne Ano.

V současné době se naplno rozbíhá kampaň pro volby do Evropského parlamentu. Zastánci i odpůrci se předhánějí v argumentech pro a proti EU. Jsem pro setrvání v EU. Každá nová myšlenka musí projít zrozením a dětstvím než dospěje. 

Na EU se lze dívat z různých hledisek. Historický. Politický. Ekonomický. Společenský. Shodnotit všechny tyto aspekty  důkladně v  jednom článku nejde. Zkusme to tedy zjednodušeně, protože v jednoduchosti je krása.

Evropské společenství je správná myšlenka, protože celý svět se spojuje a sjednocuje.Tomu nikdo nezabrání.  I náš národ kdysi dávno vládl Evropě - Karel IV. Jiřik z Poděbrad se také pokusil vytvořit určitou obdobu dnešní EU. Jenže věci se podaří, když jsou na to podmínky,  správný čas a správní lidé. Počátky dnešní EU byli přáním o mírovém soužití v Evropě po 2. světové válce. Myšlenka správná a dobrá. Jenže to je myšlenka, nápad, idea. Uvést tuto myšlenku do reality je však mnohem těžší. Po politickém rozhodnutí následují reálné kroky. Politické rozhodnutí dělaji politici, vizionáři. Praktické kroky dělají ekonomové a jejich podřizení - úředníci. A tito lidé často správnou a jednoduchou myšlenku udělají tak složitou, že to obyčejné lidi přestane bavit a obrátí se proti. 

Vzpomeňme na Sametovou revoluci v roce 1989 a jeji hlavní myšlenku vyřčenou Václavem Havlem. Pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí. Geniální myšlenka. Jenže pak přišli ekonomové s přestavbou společnosti. A tuhle myšlenku zabili. I když, oni sami ne. My sami jsme ji zabili. My sami svým chovánim a přístupem k budování nové společnosti jsme tuto myšlenku pohřbili. A tak dnes je Václav Havel označován za největšiho škůdce naší republiky. Dokonce horšího než komunisti.

Zpět k EU. EU určitě bude zachována. Jen musí najít novou tvář. Nový způsob existence. Původní myšlenka se totiž změnila v lítý ekonomický boj. A to je špatně. Je třeba najit nové politické uspořádání. Vzpomeňte na Československou republiku. Společné Federální shromáždění, ale samostatné Národní rady. Vždyť takhle to funguje v USA. Společná Federální vláda, federální úřady, společná armáda, ale plně autonomní jednotlivé státy se svými pravomocemi a orgány moci. Tudy podle mne vede cesta k novému pojetí EU. 

Navíc by ekonomické důvody existence EU opět měly nahradit myšlenky, filosofie. Václav Havel to v jednom ze svých projevů řekl:,  Evropa se musi sjednotit. Ovšem ne na ekonomickém základě. Ale na základě duchovním.''  Teď nemyslím náboženském. To není v dnešní době, kdy je Evropa plna ruzných náboženství možné. Je třeba se vrátit zpět na počátek důvodů vzniku EU.  A také je třeba si uvědomit, že Evropa se opět stáva bojištěm mezi světovými velmocemi. USA, Rusko, Čina maji světovládné choutky vzhledem k počtu obyvatel a ekonomické síle. Jako jednotlivé státy jim nemůžeme vzdorovat a budeme sežráni. Ale jako jednotná Evropa, kde každý z něčeho ustoupí ve prospěch celku, máme šanci.

S pozdravem a děkuji

Autor: Petr Šimík | neděle 5.5.2019 11:47 | karma článku: 10,47 | přečteno: 274x
  • Další články autora

Petr Šimík

Hrdost nebo pýcha

30.1.2020 v 18:45 | Karma: 0

Petr Šimík

Dějiny lidstva

27.1.2020 v 11:21 | Karma: 14,61

Petr Šimík

O antisemitismu

22.1.2020 v 15:54 | Karma: 11,85