Zakažme emotivní komentování sportovních přenosů

Tak například mně kvůli tomu zůstal po Naganu šelest v uchu. Na prvním místě je samozřejmě zdraví, ale jde i o určitou noblesu a styl.

Moderátor není dítě, aby nedokázal ovládnout svoje emocehttp://www.drmomma.org

To naprosté šílení, emotivní kvílení a řvaní na pokraji hlasového selhání či nervového zhroucení moderátora je skutečně nedůstojné a nechutné. Nejde jen o decibely. Copak sportovec, ten ať se třeba válí po zemi, vypustí i slzy nebo si zaječí, co hrdlo ráčí, ale komentátoři by se měli uklidnit. V některých případech je to nejen nedůstojné, ale i směšné a to se přece k OH nehodí! Tak například emotivní komentování curlingu je vyloženě protivné. K tomuto džentlmenskému sportu se hodí anglická noblesa a věcný až suchý moderátorský styl. Moderátor by se měl ovládnout, i když se třeba soutěžící právě zapsal do Guinessovy knihy rekordů v rychlosti smetákování. A to platí i pro jiné sporty.

Naši moderátoři by si měli vzít příklad z německé moderátorské dvojice Helmut Gletscher a Truda Kühlschrank. Dojatě vzpomínám na komentování loňského MS v hokeji, kde nečekaně získal stříbro švýcarský tým (Gletscher je napůl Švýcar, napůl Němec). Gletscher v 59. minutě a 6. sekundě finálového zápasu vyslovil jakousi zajímavou myšlenku a svůj proslov klidně a věcně dokončil 1 minutu 38 sekund po odpískání konce zápasu. Naprosto se nenechal strhnout slavením a hýkáním ostatních moderátorů. Jeho prozodie se jen malinko vychýlila od standardu, když jej kdosi trefil špuntem od šampusu do hlavy. Klobouk dolů!

A ještě mi dovolte vzpomenout obdivuhodného komentáře finálového závodu krasobruslařů na OH ve Vancouveru, který komentovala Truda Kühlschrank. V rozhodující jízdě upadl ošklivě německý favorit Udo Zäh. Jak víme, pád krasobruslaře je vždycky hnus. Truda však obdivuhodně překonala základní emoci hnusu, i když z Uda něco vyteklo (krev – pro ty, kteří by se chtěli pokoušet o nevkusné vtipy). Truda na sobě naprosto nenechala znát, jak se jí celá situace ekluje a s obdivuhodnou empatií, aniž by propadla nějakému láteření nad kvalitou ledu nebo krasobruslaře, celou situaci vystihla jediným tiše vysloveným slovem: „Himmelherrgottdonnerwetterkruzeisshelementudo!“

Přál bych si, aby naši moderátoři dokázali ubrat emocionální plyn a komentovali důstojněji, věcněji a profesionálněji jako jejich němečtí kolegové.

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jenda Šilhavý | středa 12.2.2014 12:12 | karma článku: 21,60 | přečteno: 1740x
  • Další články autora

Jenda Šilhavý

Žiju v polychlaporii

9.1.2024 v 9:09 | Karma: 15,75

Jenda Šilhavý

Automobilism jest debilism

29.8.2022 v 7:07 | Karma: 12,18