Tibetská rýže

Kuchtění s Dr. Jendou: Dr. Jenda je charismatický chlapík, který v mládí procestoval skoro celý svět a všude nejen jedl a pil, ale také se zajímal o místní kuchyni a přípravu pokrmů. S recepty, které si přivezl a navíc kongeniálně upravil, má ohromný úspěch. Je skromný a přátelský, na nic si nehraje, je prostě jeden z vás, a také prodává snowboardy.

Recept od dalajmámy a dalajtátyDr. Jenda

Následující recept mi předali dalajmáma a dalajtáta z malé vesničky opodál kláštera (z bezpečnostních důvodů nemohu jmenovat)...

Tibetská rýže pro dvě osoby s buddhovským břichem nebo pro čtyři s normálním břichem

4 hrnky rýže (pokud nemáme rýži, můžeme použít nějakou náhradu, ale brambory se nehodí). Rýži propláchneme, nasypeme do hrnce (mokrá rýže se špatně sype, pozor na to, jo!? Třeba vůbec nepůjde nasypat! To si nějak vyřešte sami, já na to nemám čas!) a zalijeme vodou tak, aby hladina byla cca 1 cm nad rýží. A moc tu rýži nesolte! Já ji nesolím vůbec, protože později  budete přidávat sójovku a ta je slaná víc než dost.

Do rýže můžeme vmíchat špetku čehokoli, co uznáme za vhodné (šafrán, kurkuma, mletý kmín atd.) a přidáme lžíci oleje (jedlého!). Doporučení: vmíchejte něco, co máte rádi a ne naopak!

Hrnec vrazíme do trouby a začneme odpařovat vodu (min. 200 C).

Zatím si připravíme sezamová semínka bílá - loupaná (přiměřeně) a kešu oříšky (přiměřeně) nesolené. Já při svých záchvatech po dokonalosti pokrmu a touze po alchymických experimentech přidávám občas i hrstičky různých jiných věcí, které v kuchyni naleznu (jiné oříšky, dýňová semínka, něco pálivého atd.), potřebuji se jich zbavit a zároveň se je bojím vhodit do naší živé popelnice FALCO (více o nejekologičtější popelnici na světě, drtiči kuchyňských odpadků a dalších funkcích univerzálního přístroje zde).

Sezamová semínka a oříšky nasypeme na rozpálenou pánev s malým množstvím oleje. Optimální je učinit tento krok těsně před dokončením rýže (tzn. veškerá voda odpařena). V okamžiku, kdy se začne sezam s ořechy smažit, přimícháme obsah hrnce.

Nakonec přidáme tu nejčernější sójovou omáčku (např. black mashroom - kupte si nějakou kvalitní, né ten sajrajt za 18 nebo za bez 2 za 20 káčé s glutamanem!) a opět promícháme, aby rýže hezky rovnoměrně zhnědla. Ale nepřežeňte to. Pěkná tmavohnědá stačí!

A můžeme servírovat. Talíř ozdobte čerstvou zeleninou - a dejte si hezky záležet - víc než na obrázku. Dobrou chuť! A nepřejezte se. Zapamatujte si kouzelné tibetské sousloví "grigs pa" - přiměřeně!


 

 

Autor: Jenda Šilhavý | čtvrtek 13.8.2009 9:09 | karma článku: 17,25 | přečteno: 3703x
  • Další články autora

Jenda Šilhavý

Žiju v polychlaporii

9.1.2024 v 9:09 | Karma: 15,75

Jenda Šilhavý

Automobilism jest debilism

29.8.2022 v 7:07 | Karma: 12,18