Společné venčení psa a jeho pána

Velmi zajímavý článek s ryze pánskou tématikou převzatý se souhlasem autora ze zájmového periodika Prostatická kynologie.

Optimální varianta společného venčeníKresba Dr. Jenda jr.

Při společném venčení psa a jeho pána, zejména při delších procházkách v přírodě, pociťuje pán někdy nutnost vykonat potřebu (malou). Má-li většího a nepříliš poslušného psa (a to se může stát každému, nesmějte se hloupě!), musí zvíře držet na vodítku i při konání potřeby. A zde může být kámen úrazu, jak popisuje Karel Kaštan, zkušený kynolog a prostatik: "Musíte si psa dobře vycvičit na některý z povelů sedni, čekej nebo stůj. Pokud to ještě neumí, mějte jej na vodítku, ale je nutné dodržovat určitá bezpečnostní pravidla, aby nedošlo k nehodě. Vzpomínám, jak jsem kdysi vyrazil na sběr vrbovky malokvěté se svým psem. Byl to takový menší landseer. Poměrně neposlušná, vzpurná, tvrdohlavá bestie... Ale na druhou stranu zase taková chlupatá koule, takový čubrňáček (čubrňák, odborný kynologický termín, označení pro "psa upřeně civícího s hlavou nakloněnou na stranu")... Ovšem abych to zkrátil. Jakmile jsem začal konat, pes se kolem mne začal točit v kruzích. To jsem ještě ustál. I prudký výpad vpřed, když z křoví, na nějž jsem konal, vyrazil mladý zajíček. Ten mě však oběhl a proskočil mi zezadu mezi nohama, udělal mi takové fotbalové dudy! A pes bohužel taky. Tak to už jsem neustál."

Proto Karel Kaštan doporučuje ve svém článku dodržovat tato bezpečnostní opatření:

1. Když to lze, psa raději přivaž

2. Když to nelze, drž jej pevně druhou rukou na vodítku střední délky (cca 2,5 m)

3. Vyber si dobrý terén, s kvalitní oporou pro nohy, žádná kluzká místa, pozor zejména v zimě!

4. Nedopusť, aby tě pes při konání obcházel

5. A v žádném případě nedopusť, aby ti pes zezadu vlezl mezi nohy. To už je prostě neřešitelná situace. Snad jen jedinci s vynikající kondicí svalstva pánevního dna mohou zabránit nejhoršímu

Závěrem bych ještě rád požádal čtenářky, aby se zdržely v diskusi "vtipných" komentářů. Prostatická problematika je vážná věc. Navíc ženy ze zdravé partnerovy prostaty profitují.

 

Instruktážní obr.: optimální pozice a vzdálenost při konání

FOTO KAREL KAŠTAN

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jenda Šilhavý | úterý 19.1.2010 13:13 | karma článku: 18,08 | přečteno: 2104x
  • Další články autora

Jenda Šilhavý

Žiju v polychlaporii

9.1.2024 v 9:09 | Karma: 15,75

Jenda Šilhavý

Automobilism jest debilism

29.8.2022 v 7:07 | Karma: 12,18