Na pracák v padesáti, do důchodu v sedmdesáti

Jestliže je vám 45 a více a přišli jste o práci, smiřte se s tím, že už nikdy žádnou neseženete. Následuje stručný návod, jak přežít a hlavně si hezky užít 20 let postproduktivního věku. Juchů!

1. Energie
K přežití potřebujete energii. Nejrychlejší energií je cukr. Cukr zdarma seženete na pumpách, fastfoodech (někde i zdravější třtinový). V Ikea seženete zmrzlinu, pokud se ke zmrzlinovému stroji dostavíte s prázdným kornoutem (rozhodně jej neplaťte, peníze vám brzy dojdou, ale přineste si jej z domova, postačí i prázdný kelímek od jogurtu, sekuriťáci si vás nevšimnou a pokud ano, tak těm tlustým utečete). V létě se vyplatí i sběr lesních plodin, máte-li stále zdroj energie (elektřina, plyn), můžete si na zimu zavařit zásoby (lze i na otevřeném ohni, až budete pálit staré bankovní výpisy a výplatní pásky).
2. Tekutiny
Pitná voda teče ze všech veřejně přístupných kohoutků, můžete si ji naplnit do PET lahví, co hrdlo ráčí. V některých fastfoodech a Ikea můžete využít tzv. "bezedný šálek", k tomu se vyplatí schovat si kelímek příslušné značky někdy z minula, kdy jste ještě měli práci a tedy i prachy a mohli si tak nádherně užívat života!
3. Bydlení
Pokud máte v rezervě nějaké prašule (pokud ne, prodejte vše, co prodat lze), kupte si maringotku, karavan nebo obytné auto a zaparkujte tam, kde nebudete platit žádný nájem. Obytné auto je nejlepší (ale také nejdražší) variantou. Optimální je odjet s ním někam do teplých krajin k moři. Rybolov s harpunou či oštěpem navíc vylepší vaši fyzickou kondici a výroba šperků z ulit, kostic a škeblí vám může obstarat i nedostatkový "cash".
4. Vydělávání peněz
Pokud lpíte na klasickém způsobu obživy, t.j. na nájemné práci, za niž dostáváte peníze, máte jako nezaměstnaní tyto možnosti:
- hlásit se na diskuze pořádanými agenturami pro průzkum trhu. Důležité je zúčastnit se a nikoli pravdivě odpovídat na otázky. Shánějí-li pro diskuze beznosé, musíte zapřít i nos mezi očima. Jediné, co nezapřete je věk a další údaje z OP.
- komparz: můžete se přihlásit do castingových agentur, ale šance, že vás vyberou, je malá. V registrech jsou tisíce podobných zoufalců, jako jste vy. Nejlepší je, máte-li v agentuře někoho známého.
- práce na černo: seženete skoro vždy. Patří sem úklid, pomocné práce na stavbě, zahradě atd., nevýhodou je poměrně nízká hodinová sazba a konkurence gastarbeiterů z východu.
- můžete i podnikat (samozřejmě na černo), to je ovšem omezeno nedostatkem "cashe", takže do podnikání nemůžete investovat a riskujete odhalení při případné kontrole. Nejlepší je nemít sídlo (být jen na telefonu) a vykonávat drobné řemeslné práce, po kterých je poptávka a které kutilské typy bez problémů zvládnou, nebo jiné služby - třeba doučování apod.
- dát se na dráhu zločinu: nádherným dobrodružstvím je vyloupit s nejlepším kamarádem banku (ale pozor, plánu a výběru nejlepšího kamaráda věnujte značnou pozornost). Trochu tím ovšem riskujete, dopadnou-li vás, čeká vás 20 let v base - ovšem pro někoho, kdo se neumí postarat sám o sebe a radovat se z nabyté volnosti, to může být vysvobození.

5. Zábava
Ta je na celých těch dvaceti letech prázdnin to nejdůležitější! Nastal čas her a malin zralých. Nevěřili byste kolik her deskových a polních můžete vymyslet a náčiní pro ně vyrobit. Namátkou: český špaček kombinovaný s baseballem. V podstatě denně se můžete pobavit nad těmi nejabsurdnějšími maličkostmi, které hýbou společností, jejíž příslušníci mají dosud práci, a o nichž se dočtete ve včerejších odhozených novinách. Získáte také mnoho nových kamarádů, protože vás bude přibývat, a s nimi si můžete krásně pokecat. Mezi nejzábavnější budou patřit rozhovory s padesátiletými personalisty bez práce...
A na závěr něco optimistického: mladí a dynamičtí brzo vymřou! Juchů!

 

Autor: Jenda Šilhavý | pátek 2.9.2011 9:09 | karma článku: 45,84 | přečteno: 15886x
  • Další články autora

Jenda Šilhavý

Žiju v polychlaporii

9.1.2024 v 9:09 | Karma: 15,75

Jenda Šilhavý

Automobilism jest debilism

29.8.2022 v 7:07 | Karma: 12,18