Miss princezna

A do finále postupují Neytiri a Mononoke! Krátké zamyšlení nad oběma finalistkami očima vybíravého princeznofila aneb těžká Paridova filmová volba...

NeytiriGúgl

Podíváme-li se na obě princezny a především na jejich příběhy podrobněji, zjistíme, že se hodně podobají. V obou příbězích mají ustoupit les a jeho obyvatelé "těžařům", v prvním případě jde o nerost unobtanium (nezískatelňákium?) ve druhém o železnou rudu. Zlo je ve světě Neytiri reprezentováno jednoduchými postavami manažera těžařské firmy a zeleného mozku šéfa sekuriťáků. Ve světě Mononoke (alias San) je to mnohem složitější: záporných postav je více, šéfka železného města Eboshi, která těžbou ničí les a chce zabít boha zvaného Duch lesa - ale tatáž Eboshi zaměstnává malomocné a bývalé prostitutky vysvobozené z nevěstinců. Dalším záporákem s otazníkem je potulný mnich Jigo, a zároveň císařův špión, jehož úkolem je přinést hlavu Ducha lesa císaři - svému majiteli prý zaručuje nesmrtelnost. Ale obě postavy nejsou jednoznačně zlé - mají rovněž své dobré stránky a pro své činy složité motivace.

Oba - řekněme ekosystémy - digitální i kreslený jsou nádherné. Oběma lesy poletují jakási bílá tentononc - v Neytirině džungli jsou to semena posvátného stromu připomínající "vzdušné medůzy". V lese San jsou to kodamové - bílá stvoření podobná panáčkům - duchové stromů. Neytiri žije s příslušníky svého kmene, San žije sama a je to zřejmě první žena, která nejen běhala s vlky, ale vlci ji též adoptovali a vychovali. Obě princezny jsou dostatečně divoké a bojeschopné, vládnou lukem a šípem resp. kopím a nožem. Neytiri umí pilotovat ptakoještěra Ikrana a San sedlá vlky ze své smečky.

Až potud by mohl být filmový souboj princezen vyrovnán. Ale v příběhu San je více momentů, které mnou zacloumaly. Navzdory zdánlivé nedokonalosti kresby je příběh silnější, temnější a dokáže vzbudit více emocí. Neytirin svět je tak dokonalou ostrou fotografií mozaiky dosud neviděného světa a již známých či viděných dějových motivů a svět San sice jen pouhou kresbou, jež se však některými svými obrazy dokáže diváka hluboce dotknout.

A tak přes nepopiratelný sexappeal Neytiri a mnohem horší mimiku kamenné manga tváře San, u mne vítězí kreslená hrdinka!

 

I San je odhodlána bránit svůj les se zbraní v ruce

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jenda Šilhavý | pondělí 4.1.2010 5:05 | karma článku: 10,62 | přečteno: 1906x
  • Další články autora

Jenda Šilhavý

Žiju v polychlaporii

9.1.2024 v 9:09 | Karma: 15,75

Jenda Šilhavý

Automobilism jest debilism

29.8.2022 v 7:07 | Karma: 12,18