Genius loci fekálních míst

Zatímco někdo se drápe na rozhlednu či uprosí správce hřbitůvku, aby mu v pozdních večerních hodinách ještě otevřel místní kapli, někdo zas v krajině vyhledává tichá stinná zákoutí či něžné palouky, jež se bezvadně hodí k vykonání potřeby.

V levé části snímku (ve stínu) nádherné fekální refugiumFoto archiv prof. Bílka

Před časem tu psala jedna kolegyně o podivném nutkání mužů konat malou potřebu u plotu jejího domu poblíž parkoviště supermarketu. Ano, ta nevysvětlitelná touha močit právě na tomto jediném místě je dána fekálním geniem loci. Tak jako jsou místa vznešená, posvátná a jinak významná či nádherná, tak jsou také místa všední, profánní, nevýznamná a možná nehezká, ale přesto oplývající kvalitami bezpečné toalety ať již v přírodním nebo urbanizovaném prostředí. Možná se vám to také již stalo: procházíte krajinou, vstoupíte v tichý háj či průrvu mezi skalisky a najednou vás posedne neodolatelné nutkání ulevit si. "To je dáno fekálním geniem loci, který podvědomě působí na vaše svěrače", jak ve své připravované knize Fekální refugia v české krajině uvádí profesor Bílek. Přestože se na první pohled zdá, že se jedná o téma nízké a nezajímavé, opak je pravdou. "Posvátná místa byla již mnohokrát zmapována a popsána, ale fekálních míst si dosud nikdo nevšímal," píše dále profesor Bílek. "Ale kvalita života vždy souvisela s dobře vykonanou potřebou a postupný vzrůst osídlení v krajině a její přetváření člověkem dával tomuto problému stále větší důležitost - většinou badatelů však opomíjenou. Proto jsem na svá bedra naložil úkol zmapovat tuto bílou resp. hnědou část naší krajiny a našich dějin."

Uveďme několik ukázek z knihy prof. Bílka:
"Dříve bylo zcela běžné konat potřebu v přírodě. Vezměme si současné opojení Máchou a jeho putováními. Ovšem kde konal Mácha potřebu? Během cesty, v přírodě a vybíral si k tomu příhodná fekální refugia. Tak jako se občas zastavil na místě s dobrým výhledem a s dalekohledem u očí se popásal na krásách krajiny, tak zase za chvíli zastavil na místě s dobrým fekálním geniem loci a radostně se vymočil."

"Jaké kvality charakterizují dobré fekální refugium: bezpečí, stabilita, klid, stín či polostín, jistá tajemnost, příjemná vegetace (žádné ostny nebo kopřivy) a absence fauny (především obtížného hmyzu)."

"Doporučuji všem: vyjeďte vlakem nebo autobusem pár kilometrů za město a vydejte se na pochod. Všímejte si vhodných míst a vždy, když pocítíte potřebu, nebojte se a konejte! A neberte si s sebou toaletní papír, buďte všímaví, improvizujte, příroda poskytuje dostatek vhodného materiálu!"

Kniha Fekální refugia v české krajině vyjde v nakladatelství Akademie vět koncem října 2010.

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jenda Šilhavý | pátek 27.8.2010 16:16 | karma článku: 14,53 | přečteno: 1470x
  • Další články autora

Jenda Šilhavý

Žiju v polychlaporii

9.1.2024 v 9:09 | Karma: 15,75

Jenda Šilhavý

Automobilism jest debilism

29.8.2022 v 7:07 | Karma: 12,18