Zhrzený Jan Švejnar, učitel Paroubek, "Don Quijote" Václav Klaus

Bývalý prezidentský kandidát Jan Švejnar nám předvedl, že neumí překousnout porážku od Václava Klause. Jak jinak si vysvětlit ostrá slova vůči současnému prezidentovi i po prezidentské volbě? Ať si říká, kdo chce, co chce, největší morální kredit má opravdu Václav Klaus. On byl jediným řečníkem v prezidentské volbě, který se ve svém projevu „nenavážel“ do svého protikandidáta. Naopak jako jediný zdůraznil své ideje a názory.

Jan Švejnar

Je pravdou, že to Václav Klaus dělat nemusel. Všichni jeho názory známe již delší dobu. Ale co životní postoje Jana Švejnara? Kdo z vás je opravdu zná? Jediné co jsem se z jeho projevů a vystoupení dověděl, bylo to, že je otevřený, že nebrání vstupu komunistů do vlády, a že mění názory podle toho, jak se to líbí politikům, kteří jej navrhli a volili. Jak jinak si vysvětlit změnu postoje vůči americkému radaru u nás?


Podle Jana Švejnara je Václav Klaus Don Quijote, ale bez jeho morálních kvalit. Podle mě je Jan Švejnar velmi zvláštní osobnost, kterou u nás nikdo pořádně nezná. Tvrdí se o něm, že je uznávaný ekonom. Kdo to tvrdí? Není náhodou jen průměrným profesorem, jakých sou v USA desítky, možná stovky?


Tvrdí o sobě, že je nadstranický a nezávislý. Je zajímavé, že to říká člověk, který šéfuje dozorčí radě banky, se kterou stát vede arbitráž a jeden bývalý ministr financí se jí snažil prodat jinou banku v hodnotě 10 miliard za 1,- Kč. Podivná náhoda. Nemyslíte?


Ptám se tedy ještě jednou, kdo z vás opravdu Jana Švenara zná? Kým vlastně je? Jak by reprezentoval Českou republiku? On sám tvrdí, že by vnesl do české politiky nový styl, nové renomé. Jaké? To už bohužel neřekl. Prohlásil, že chce být pozitivní vůči Evropské unii. Jak konkrétně? Domnívám se, že Jan Švejnar položil mnoho otázek, ale na žádnou neodpověděl. Respektoval sem ho jako silného prezidentského kandidáta. Považoval jsem ho za velmi slušného člověka. Ale také jsem si myslel, že se po prezidentské volbě vrátí k profesuře. Zatím to vypadá, že chce v politice zůstat. Řekl jsem si dobrá, budu mu držet pěsti, jsem zvědav, jaký nový styl k nám přivede. Ovšem jsem velmi zklamán, protože se podle všeho jeho novým učitelem stal sám velký Jiří Paroubek. Jak jinak si vysvětlit ty osobní útoky vůči panu prezidentovi. Václav Klaus je dle Jana Švejnara Don Quijote. Jan Švejnar je oproti tomu opravdovým českým Honzou – kam vítr, tam plášť. Bravo Jane Švejnare, opravdu skvělý začátek politické kariéry.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Michal Šilhánek | neděle 24.2.2008 14:48 | karma článku: 38,63 | přečteno: 2387x