Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zhrzený Jan Švejnar, učitel Paroubek, "Don Quijote" Václav Klaus

Bývalý prezidentský kandidát Jan Švejnar nám předvedl, že neumí překousnout porážku od Václava Klause. Jak jinak si vysvětlit ostrá slova vůči současnému prezidentovi i po prezidentské volbě? Ať si říká, kdo chce, co chce, největší morální kredit má opravdu Václav Klaus. On byl jediným řečníkem v prezidentské volbě, který se ve svém projevu „nenavážel“ do svého protikandidáta. Naopak jako jediný zdůraznil své ideje a názory.

Jan Švejnar

Je pravdou, že to Václav Klaus dělat nemusel. Všichni jeho názory známe již delší dobu. Ale co životní postoje Jana Švejnara? Kdo z vás je opravdu zná? Jediné co jsem se z jeho projevů a vystoupení dověděl, bylo to, že je otevřený, že nebrání vstupu komunistů do vlády, a že mění názory podle toho, jak se to líbí politikům, kteří jej navrhli a volili. Jak jinak si vysvětlit změnu postoje vůči americkému radaru u nás?


Podle Jana Švejnara je Václav Klaus Don Quijote, ale bez jeho morálních kvalit. Podle mě je Jan Švejnar velmi zvláštní osobnost, kterou u nás nikdo pořádně nezná. Tvrdí se o něm, že je uznávaný ekonom. Kdo to tvrdí? Není náhodou jen průměrným profesorem, jakých sou v USA desítky, možná stovky?


Tvrdí o sobě, že je nadstranický a nezávislý. Je zajímavé, že to říká člověk, který šéfuje dozorčí radě banky, se kterou stát vede arbitráž a jeden bývalý ministr financí se jí snažil prodat jinou banku v hodnotě 10 miliard za 1,- Kč. Podivná náhoda. Nemyslíte?


Ptám se tedy ještě jednou, kdo z vás opravdu Jana Švenara zná? Kým vlastně je? Jak by reprezentoval Českou republiku? On sám tvrdí, že by vnesl do české politiky nový styl, nové renomé. Jaké? To už bohužel neřekl. Prohlásil, že chce být pozitivní vůči Evropské unii. Jak konkrétně? Domnívám se, že Jan Švejnar položil mnoho otázek, ale na žádnou neodpověděl. Respektoval sem ho jako silného prezidentského kandidáta. Považoval jsem ho za velmi slušného člověka. Ale také jsem si myslel, že se po prezidentské volbě vrátí k profesuře. Zatím to vypadá, že chce v politice zůstat. Řekl jsem si dobrá, budu mu držet pěsti, jsem zvědav, jaký nový styl k nám přivede. Ovšem jsem velmi zklamán, protože se podle všeho jeho novým učitelem stal sám velký Jiří Paroubek. Jak jinak si vysvětlit ty osobní útoky vůči panu prezidentovi. Václav Klaus je dle Jana Švejnara Don Quijote. Jan Švejnar je oproti tomu opravdovým českým Honzou – kam vítr, tam plášť. Bravo Jane Švejnare, opravdu skvělý začátek politické kariéry.

Autor: Michal Šilhánek | neděle 24.2.2008 14:48 | karma článku: 38,63 | přečteno: 2387x
  • Další články autora

Michal Šilhánek

Senátorka Gajdůšková lže, Klaus není podřízen ani jí ani Parlamentu

"Prezident je součástí moci výkonné a ta je podřízena moci zákonodárné. Jestliže prezident nekoná v souladu s ústavou a nerespektuje rozhodnutí moci zákonodárné, a ta je odvozena od vůle lidu, tak by bylo možné to kvalifikovat jako velezradu," řekla senátorka za ČSSD Gajdůšková (citováno z iDnes.cz). Mám takový pocit, že senátorka lže, ba co víc ztratila veškerou soudnost. Proč? Podle mého názoru je naprosto nepřípustné, aby se „člen" moci zákonodárné pokoušel uzurpovat moc zákonodárnou! Jak je vůbec možné, že si člověk, který by měl být znalý základních ústavních principů, dovolí vyslovit takovou, slušně řečeno, lež?

10.5.2009 v 15:45 | Karma: 31,47 | Přečteno: 1970x | Diskuse| Politika

Michal Šilhánek

Podaří se Svobodným zaujmout svým experimentem?

Strana svobodných občanů, která používá zkratku „Svobodní“ se pokouší přivést na českou politickou scénu jednu velmi zásadní a bezpochyby zajímavou novinku. Je s podivem, že veškerá média tuto zcela zásadní věc přehlédla. Pokusím se tedy danou věc přiblížit alespoň čtenářům mého blogu.

6.3.2009 v 10:12 | Karma: 19,74 | Přečteno: 998x | Diskuse| Politika

Michal Šilhánek

Hon na čarodějnice 21. století

Jak již nadpis tohoto článku napovídá, nehodlám se příliš zabývat dobami dávno minulými, nýbrž současnými. Tak či onak si dovolím udělat v úvodu krátký exkurz do minulosti. Proč vlastně došlo k ustavení inkvizice a honům na čarodějnice?

2.3.2009 v 9:11 | Karma: 13,53 | Přečteno: 961x | Diskuse| Politika

Michal Šilhánek

Ronald Reagan – jeden z největších státníků 20. století

Kdoto byl Ronald Reagan?Narodil se 6. února 1911 a zemřel 5. června 2004. Byl zvolen 40. prezidentem USA, byl v úřadu celá dvě volební obdobív letech 1981-1989. Předtím byl 33. guvernérem Kalifornie(1967-1975). Než začal svoji politickou kariéru, byl hercem, prezidentemhereckých odborů, mluvčím General electricsa do roku 1962 členem Demokratické strany. Právě v roce 1962 přešelk republikánům a začal zde budovat svoji politickou kariéru.

18.1.2009 v 12:13 | Karma: 23,80 | Přečteno: 1379x | Diskuse| Politika

Michal Šilhánek

Ústavní soud nerozhodl správně

Úvodem považuji za nutné říci, že se v tuhle chvíli nehodlám zabývat obsahovým rozhodnutím Ústavního soudu o tzv. Lisabonské smlouvě. Ještě jsem totiž neměl příležitost pečlivě si pročíst ono rozhodnutí ústavních soudců, a proto mi nepřísluší hodnotit samotné odůvodnění rozhodnutí. V tomto textu se tedy hodlám krátce zabývat, jakým způsobem tento soud rozhodl. Při vší úctě ke všem soudcům jsem přesvědčen, že včerejší rozhodnutí se jim opravdu nepovedlo. Co měk tomu vede? Čtěte dál.

27.11.2008 v 9:50 | Karma: 17,97 | Přečteno: 792x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Nej skluzavka, echt Divoký západ, exkurze do Bayernu... Krok za krokem zemí EURA

15. června 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Německu EURO je Německo. EURO si dělá z Německa, kde fotbal je národní sport, něco jako svoji výkladní...

Chtěl bych Turka v Česku, říká Macinka. Antibabiše má za nejhloupější program

15. června 2024

Premium V uplynulých dnech oslavil 16 let po boku Václava Klause. Ještě na Hradě dělal tehdejšímu...

Kvůli Le Penové ho sesadili. Soud však rozhodl, že šéfem Republikánů zůstává

14. června 2024  21:31

Pařížský soud v pátek zrušil rozhodnutí francouzské konzervativní strany Republikáni (LR), která ve...

PŘEHLEDNĚ: Proč Česko kupuje nové tanky za 52 miliard? A co všechno umí?

14. června 2024  21:01

Česká armáda by měla do roku 2030 získat 77 nejmodernějších tanků Leopard 2A8 ve společném nákupu s...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 34
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1784x
Mezi mé záliby patří politika, právo, sport, dobrá hudba, dobré jídlo, filmy a v neposlední řadě mí přátelé.

Oblíbené stránky