Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Thank you George Bush

Končící americký prezident George Bush si určitě zaslouží mnoho díků za jeho politiku. Nehodlám se zde bavit o jeho politice uvnitř Spojených států, protože nemám takový přehled jako člověk žijící v USA. Nicméně dovolím si tvrdit, že jeho zahraniční politika byla velmi úspěšná. Nehodlám se tedy zařadit do dnes moderního proudu antiamerikanistů, kteří kritizují vše, co by mohlo mít cedulku „made in USA“. Proč byla zahraniční politika vlády G. Bushe úspěšná?

Válka proti terorismu. Současný prezident je sám nazýván velkým teroristou, nicméně je nutné si uvědomit, že proti teroristům nelze „bojovat“ hezkými a vlídnými slovy, či dokonce prosbami ať na nás neutočí. Přijde mi to absurdní. S teroristy se prostě a jednoduše nevyjednává. To pochopil především současný americký prezident, a tak tvrdě zakročil po útocích na WTC (World Trade Centrum) proti Al-Kajdě, která společně s Talibanem ovládala Afghanistán. Thank you Mr. Bush.

Válka v Iráku. I válka v toliko diskutovaném Iráku byla volbou správnou. Proč? Saddám Husajn byl masový vrah, tyran a člověk, který se již v minulosti nebál použít nekonvenční zbraně jak proti Íráncům, tak i proti vlastním lidem (Kurdům). Nenašli se zbraně hromadného ničení? No a? Husajn si byl moc dobře vědom, že válka bude, proto se domnívám, že v tak velké zemi jako je Irák, nebyl vůbec žádný problém zbraně skrýt a aspoň částečně je nějak zničit. A to pomíjím fakt, že on ty zbraně už v minulosti vlastnil, a co je hlavní disponoval „know-how“ a továrnami na výrobu chemických zbraní, které mu tak ochotně poskytli některé evropské země. Je mi až líto jak se Francouzi nechtěli vzdát svých obchodních zájmů v Iráku a na místo toho se snažili sesazení Husajna blokovat. I preventivní válka má své klady. Dnes je celkem dobře známo, že W. Churchill roku 1935 tlačil na mezinárodní společenství, aby zakročili proti Hitlerovskému Německu. Nebyl vyslyšen a 2. sv. válka byla na světě. Takže opět – thank you Mr. Bush

Protiraketový deštník. Není to jen práce současné americké vlády, ale jsem nesmírně rád, že i nynější prezident pokračuje v budování naší obrany proti potencionálním útočníkům. Domnívám se, že aktivně budovat svoji obranu je důležité, a to hlavně v dnešní době, kdy je téměř vše k dostání, máte-li dostatek financí. I my bychom se měli jako spojenci Američanů podílet na obraně nejen USA, nejen nás, ale i celé Evropy, protože protiraketová obrana má chránit nás všechny. Americká vláda investuje do vývoje systému miliardy dolarů a po nikom z nás nechce ani jeden jediný cent. Chce jen, abychom se podíleli na společné obraně. Už v minulosti nám ukázali, že chtějí být našimi spojenci a že nám chtějí pomáhat. Vybudování radaru a dalších základen by mělo být jen malým díkem za vše. Thank you Mr. Bush

Zajisté by se našli i jiná pozitiva zahraniční politiky Bushovi administrativy, ale to by už bylo na dlouhou debatu. Snad jen jednu věc bych dokázal prezidentu USA vytknout, a to nedostatečnou nebo špatnou komunikaci se spojenci, kdy mohly vznikat určité nedorozumění, ale nikdo není bezchybný a chyby jsou od toho, aby se z nich člověk poučil. Dle mého názoru byl George Bush dobrým prezidentem a jako konzervativec si přeji, aby dalším prezidentem USA byl zvolen člověk, jehož životni postoje a názory budou opravdu konzervativní.

Autor: Michal Šilhánek | čtvrtek 15.11.2007 10:49 | karma článku: 16,03 | přečteno: 1199x
  • Další články autora

Michal Šilhánek

Senátorka Gajdůšková lže, Klaus není podřízen ani jí ani Parlamentu

"Prezident je součástí moci výkonné a ta je podřízena moci zákonodárné. Jestliže prezident nekoná v souladu s ústavou a nerespektuje rozhodnutí moci zákonodárné, a ta je odvozena od vůle lidu, tak by bylo možné to kvalifikovat jako velezradu," řekla senátorka za ČSSD Gajdůšková (citováno z iDnes.cz). Mám takový pocit, že senátorka lže, ba co víc ztratila veškerou soudnost. Proč? Podle mého názoru je naprosto nepřípustné, aby se „člen" moci zákonodárné pokoušel uzurpovat moc zákonodárnou! Jak je vůbec možné, že si člověk, který by měl být znalý základních ústavních principů, dovolí vyslovit takovou, slušně řečeno, lež?

10.5.2009 v 15:45 | Karma: 31,47 | Přečteno: 1970x | Diskuse| Politika

Michal Šilhánek

Podaří se Svobodným zaujmout svým experimentem?

Strana svobodných občanů, která používá zkratku „Svobodní“ se pokouší přivést na českou politickou scénu jednu velmi zásadní a bezpochyby zajímavou novinku. Je s podivem, že veškerá média tuto zcela zásadní věc přehlédla. Pokusím se tedy danou věc přiblížit alespoň čtenářům mého blogu.

6.3.2009 v 10:12 | Karma: 19,74 | Přečteno: 998x | Diskuse| Politika

Michal Šilhánek

Hon na čarodějnice 21. století

Jak již nadpis tohoto článku napovídá, nehodlám se příliš zabývat dobami dávno minulými, nýbrž současnými. Tak či onak si dovolím udělat v úvodu krátký exkurz do minulosti. Proč vlastně došlo k ustavení inkvizice a honům na čarodějnice?

2.3.2009 v 9:11 | Karma: 13,53 | Přečteno: 961x | Diskuse| Politika

Michal Šilhánek

Ronald Reagan – jeden z největších státníků 20. století

Kdoto byl Ronald Reagan?Narodil se 6. února 1911 a zemřel 5. června 2004. Byl zvolen 40. prezidentem USA, byl v úřadu celá dvě volební obdobív letech 1981-1989. Předtím byl 33. guvernérem Kalifornie(1967-1975). Než začal svoji politickou kariéru, byl hercem, prezidentemhereckých odborů, mluvčím General electricsa do roku 1962 členem Demokratické strany. Právě v roce 1962 přešelk republikánům a začal zde budovat svoji politickou kariéru.

18.1.2009 v 12:13 | Karma: 23,80 | Přečteno: 1379x | Diskuse| Politika

Michal Šilhánek

Ústavní soud nerozhodl správně

Úvodem považuji za nutné říci, že se v tuhle chvíli nehodlám zabývat obsahovým rozhodnutím Ústavního soudu o tzv. Lisabonské smlouvě. Ještě jsem totiž neměl příležitost pečlivě si pročíst ono rozhodnutí ústavních soudců, a proto mi nepřísluší hodnotit samotné odůvodnění rozhodnutí. V tomto textu se tedy hodlám krátce zabývat, jakým způsobem tento soud rozhodl. Při vší úctě ke všem soudcům jsem přesvědčen, že včerejší rozhodnutí se jim opravdu nepovedlo. Co měk tomu vede? Čtěte dál.

27.11.2008 v 9:50 | Karma: 17,97 | Přečteno: 792x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Řekni, kde ti muži z Gazy jsou. Otazníky ohledně obětí: násobně více dětí a žen

19. května 2024

Premium V Gaze je problém, na který upozorňovala už Marlene Dietrichová. Teď si s ní notují demografové a...

Češi umějí vyrobit řadu vojenských dronů. Ale armáda o ně nestojí

19. května 2024

Premium Letecká výroba byla v České republice vždy na špičkové úrovni. Menší dopravní letouny, ultralighty,...

Gruzínská prezidentka vetovala „ruský“ zákon. Jde do boje s vládou

18. května 2024  16:55,  aktualizováno  22:06

Gruzínská prezidentka Salome Zurabišviliová podle tiskových agentur vetovala kontroverzní zákon o...

Izraelský válečný kabinet se bortí. Ganc označil Netanjahuovy plány za fanatické

18. května 2024  20:36,  aktualizováno  21:41

Člen izraelského válečného kabinetu Benny Ganc v sobotu řekl, že jeho strana přestane podporovat...

Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA

Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...

  • Počet článků 34
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1783x
Mezi mé záliby patří politika, právo, sport, dobrá hudba, dobré jídlo, filmy a v neposlední řadě mí přátelé.

Oblíbené stránky