Thank you George Bush

Končící americký prezident George Bush si určitě zaslouží mnoho díků za jeho politiku. Nehodlám se zde bavit o jeho politice uvnitř Spojených států, protože nemám takový přehled jako člověk žijící v USA. Nicméně dovolím si tvrdit, že jeho zahraniční politika byla velmi úspěšná. Nehodlám se tedy zařadit do dnes moderního proudu antiamerikanistů, kteří kritizují vše, co by mohlo mít cedulku „made in USA“. Proč byla zahraniční politika vlády G. Bushe úspěšná?

Válka proti terorismu. Současný prezident je sám nazýván velkým teroristou, nicméně je nutné si uvědomit, že proti teroristům nelze „bojovat“ hezkými a vlídnými slovy, či dokonce prosbami ať na nás neutočí. Přijde mi to absurdní. S teroristy se prostě a jednoduše nevyjednává. To pochopil především současný americký prezident, a tak tvrdě zakročil po útocích na WTC (World Trade Centrum) proti Al-Kajdě, která společně s Talibanem ovládala Afghanistán. Thank you Mr. Bush.

Válka v Iráku. I válka v toliko diskutovaném Iráku byla volbou správnou. Proč? Saddám Husajn byl masový vrah, tyran a člověk, který se již v minulosti nebál použít nekonvenční zbraně jak proti Íráncům, tak i proti vlastním lidem (Kurdům). Nenašli se zbraně hromadného ničení? No a? Husajn si byl moc dobře vědom, že válka bude, proto se domnívám, že v tak velké zemi jako je Irák, nebyl vůbec žádný problém zbraně skrýt a aspoň částečně je nějak zničit. A to pomíjím fakt, že on ty zbraně už v minulosti vlastnil, a co je hlavní disponoval „know-how“ a továrnami na výrobu chemických zbraní, které mu tak ochotně poskytli některé evropské země. Je mi až líto jak se Francouzi nechtěli vzdát svých obchodních zájmů v Iráku a na místo toho se snažili sesazení Husajna blokovat. I preventivní válka má své klady. Dnes je celkem dobře známo, že W. Churchill roku 1935 tlačil na mezinárodní společenství, aby zakročili proti Hitlerovskému Německu. Nebyl vyslyšen a 2. sv. válka byla na světě. Takže opět – thank you Mr. Bush

Protiraketový deštník. Není to jen práce současné americké vlády, ale jsem nesmírně rád, že i nynější prezident pokračuje v budování naší obrany proti potencionálním útočníkům. Domnívám se, že aktivně budovat svoji obranu je důležité, a to hlavně v dnešní době, kdy je téměř vše k dostání, máte-li dostatek financí. I my bychom se měli jako spojenci Američanů podílet na obraně nejen USA, nejen nás, ale i celé Evropy, protože protiraketová obrana má chránit nás všechny. Americká vláda investuje do vývoje systému miliardy dolarů a po nikom z nás nechce ani jeden jediný cent. Chce jen, abychom se podíleli na společné obraně. Už v minulosti nám ukázali, že chtějí být našimi spojenci a že nám chtějí pomáhat. Vybudování radaru a dalších základen by mělo být jen malým díkem za vše. Thank you Mr. Bush

Zajisté by se našli i jiná pozitiva zahraniční politiky Bushovi administrativy, ale to by už bylo na dlouhou debatu. Snad jen jednu věc bych dokázal prezidentu USA vytknout, a to nedostatečnou nebo špatnou komunikaci se spojenci, kdy mohly vznikat určité nedorozumění, ale nikdo není bezchybný a chyby jsou od toho, aby se z nich člověk poučil. Dle mého názoru byl George Bush dobrým prezidentem a jako konzervativec si přeji, aby dalším prezidentem USA byl zvolen člověk, jehož životni postoje a názory budou opravdu konzervativní.

Autor: Michal Šilhánek | čtvrtek 15.11.2007 10:49 | karma článku: 16,03 | přečteno: 1199x