Barack Obama do Bílého domu? Svět se zbláznil, držte se!

Konečně nám naplno vypukly americké volby a jejich výsledek s napětím očekávají nejen Američané, ale i lidé po celém světě. Rozhoduje se mezi favorizovaným Barackem Obamou a Johnem McCainem. Oba dva kandidáti jsou velmi rozdílné osobnosti. Jsem konzervativec a považuji za svou povinnost tedy předem dát najevo, kdo je mým favoritem, protože od toho se bude odvíjet celý článek. Je jím samozřejmě republikán John McCain. Proč? Čtěte dál

Nezkušenost versus zkušenost. Zde je naprosto zřetelný a jasný rozdíl mezi oběma kandidáty. Stojí proti sobě na jedné straně velmi zkušený politik, který si tak zvaně své již prožil a má dostatek zkušeností, aby mohl zastávat tak vysokou funkci jako je americký prezident. John McCain je již dlouhá léta senátorem a má s politikou velké zkušenosti. Na druhé straně je zde kandidát, který ještě neprošel ani jedním funkčním obdobím v Senátu a už kandiduje na amerického prezidenta. Jsem přesvědčen, že politik by svých cílů a s tím i spojených „funkcí“ až na ten pomyslný vrchol měl dosahovat postupně a s pokorou. To dle mého názoru Obamovi schází a do jisté míry se obávám jeho případných „HURÁ“ akcí v zahraniční politice.

Socialista versus konzervativec. Američané si musí vybrat mezi naprosto odlišnými světonázory obou kandidátů. John McCain se po vzoru Ronalda Reagana (jsem přesvědčen, že právě R.R. byl jedním z vůbec nejúspěšnějších amerických prezidentů, ale o tom třeba v jiném článku) chce zasadit o snížení daní všech občanů USA, chce zjednodušit administrativu, chce tržní hospodářství tak jak je zná konzervativně-liberální (liberální ne ve smyslu, tak jak je vnímají v USA, ale ve smyslu Laissez Faire). Barack Obama je naproti tomu prototypem socialisty až někdy mám pocit z jeho prohlášení, že by si mohl podat ruku s Komunistickou stranou (obecně řečeno). Barack Obama chce zvýraznění progresivního zdanění a tím pádem chce trestat úspěch právě tak, jak to dělali komunisté a dělají socialisté po celém světě. Sice nejsem ekonomem, nicméně nevěřím tomu, že by byl Obama schopen vyřešit ekonomické problémy své země. Obama chce „Change“, slibuje „Change“ na každém kroku. Domnívám se, že Obama je schopen slíbit naprosto cokoliv, jen aby dostal Váš hlas. McCain je schopen slíbit jedno jedině, tak jak je přesvědčen každý správný konzervativec, a to že každý má právo dostat šanci, jestli ji využije, jestli zbohatne, jestli neuspěje, jestli propadne je jen na každém jednotlivci a ne na všude zasahujícím státu. Vlastně se ani nedivím, že Obamu veřejně podpořil i Fidel Castro či Hugo Chavez. Napadá mě k tomu jen české přísloví „vrána k vráně sedá“.

Uvedl jsem zde dva zásadní důvody, které mě vedou k podpoře Johna McCaina. Jsem přesvědčen, že právě McCain je správnou volbou pro současnou Ameriku. Do čela jednoho z nejvýznamnějších států dle mého názoru patří zkušený politik a ne politik s žádnou zkušeností, s žádnou minulostí, který spíše připomíná dítě, které přestala bavit stará hračka (v tomto případě Senát) a chce novou jím neokoukanou (prezident USA).

Autor: Michal Šilhánek | úterý 4.11.2008 9:04 | karma článku: 37,78 | přečteno: 5126x