Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Sežereme planetu, nebo je zde dost místa pro všechny?

Třídit odpad je pro nás už běžné, ikdyž ne všichni to tak dělají a vysmívají se tomu, protože nepochopili, že hory odpadků jednou pohltí nás samotné (respektive naše potomky), budeme-li v nekonečném nezřízeném konzumu pokračovat. Hodně se mluví o globálních změnách klimatu a je nepopiratelný fakt, že k nim dochází. Zajímavé však je, že klíč k němu máme z určité části i ve svých vlastních rukách.

Dovolil jsem si použít infografiku z časopisu BioObchod, která ukazuje pozitivní vliv čistě rostlinné (veganské) nebo vegetariánské stravy na produkci skleníkových plynů, který je ješetě snížený, konzumují-li se tyto potraviny v organické (bio) kvalitě. Já sám jsem 15 let vegetarián, z toho 13 let vegan, preferuji samozřejmě vysoce kvalitní biopotraviny a jsem přesvědčen o tom, že to není "jen o názoru". Způsob našeho stravování se dotýká nás všech, co tu žijeme, protože i sousedovy odpadky nás jednou zavalí, budeme-li v třídění osamoceni.

Rostlinná (veganská) strava, nebo alespoň strava vegetariánská, je zcela realizovatelný krok, který může udělat úplně každý. Na internetu je informací spoustu, vegetariánské restaurace se také dajít najít a potravin je v každém obchodě se zdravou výživou nebo v hypermarketu spousta. O tom, že na stejné ploše jako jeden všežravec (masožravec) se uživí 13 vegetariánů a až 62 veganů, je známý a lehce doložitelný - přeci jen kráva potřebuje sníst rostlinných bílkovin mnohonásobně více, než kolik "vyprodukuje" mléka nebo masa. Efektivita "výroby" mléka a ještě více masa je naprosto neekonomická. Proč na těch polích okolo pěstujeme krmivo pro dobytek, zatímco bychom tam mohli pěstovat zdravé potraviny pro naši vlastní spotřebu??

Nechci zde vést polemiku o vegetariánství, protože takových je na internetu spousty a já zde jen chci prezentovat svůj postoj a ukázat, že to jde. Protože není to jen otázka vlastního svědomí (aby se nezabíjela zvířata) nebo zdraví (zdravý jídelníček je vždy založený hlavně na zelenině a ovoci, o tom nemusíme snad již diskutovat), ale také otázka životního prostředí - kromě záboru půdy pro produkci masa a mléka si ušetříme i spousty spálených paliv, kterých je pro produkci masa a mléka, díky "prohnání přes krávu" mnohem více.

Dokonce mám ten pocit, že na spoustě ušetřené půdy by mohly znovu vyrůst lesy, které jsme právě kvůli pastvinám a polím (z větší části pro účely pěstování krmiv pro dobytek) kdysi vykáceli, nebo by mohly sloužit pro rekreační využití. Ba co více - v dnešní době, kdy se mnozí obávají, kam se na tu planetu vejdeme a že zde není dost místa pro všechny, to ukazuje, že planetu můžeme udržet, ale i je zde dost místa pro všechny - platí to o Africe stejně jako o Česku. Možná by to byl i recept proti xenofobii a obavám z budoucnosti...

Ostatní snad výmluvně ukazuje právě infografika...

(Nehraju si zde na mesiáše a tak prosím ty, kteří chtějí do diskuse přispívat reakcemi typu "nejlepší zelenina je prohnaná přes krávu" nebo jiné typicky české zaprděné názory, abyste minimálně tento stravovací styl začali respektovat - když už nic jiného. Vím, že to bolí, ale společnost se naštěstí vyvíjí :-) a pokud si to masíčko nedokážete odepřít, jezte k němu alespoň hodně zeleniny a vše pokud možno v biokvalitě, která je zdravější nejen pro vás samotné, ale i pro přírodu, viz infografika)

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Rostislav Siksta | čtvrtek 22.1.2009 15:18 | karma článku: 16,00 | přečteno: 1097x
  • Další články autora

Rostislav Siksta

Konec naší papírové civilizace

Blíží se konec naší Evropy tak, jak ji známe. A nezničí ji hordy islámských nájezdníků, ale zničí ji bezpáteřní, šedí, apolitičtí, asertivní, bezpohlavní úředníci, kteří tento marast způsobili a dále v klidu působí.

27.4.2016 v 13:05 | Karma: 42,58 | Přečteno: 4619x | Diskuse| Politika

Rostislav Siksta

Tak kolik se chceme zadlužit, pane ministře?

Vyděláváte 15tisíc korun měsíčně, ale utrácíte 16,5tisíc a to v situaci, kdy už máte dluhy za 250tisíc a nevidíte ani možnost zlepšení příjmů, ani splacení dluhů? Možná Vy ne (a buďte rádi), ale stát přesně takto hospodaří.

22.9.2014 v 13:54 | Karma: 29,06 | Přečteno: 1183x | Diskuse| Politika

Rostislav Siksta

Za zabíjení Palestinců a Židů může OSN

Ano, je to drsné se takto vyjádřit, ale v podstatě je to tak. Podívejme se na konflikt na území Palestiny z hlediska faktů, ne emocí.

29.7.2014 v 13:16 | Karma: 11,66 | Přečteno: 857x | Diskuse| Ostatní

Rostislav Siksta

ČNB z nás udělala ještě chudší příbuzné

Bezmocnost - to je to slovo, kvůli kterému mnou cloumá vztek na mocné, kteří jedním rozhodnutím změní životy tolika lidí v tomto státě. Rozhodnutím, které je přitom diskutabilní a jen těžko vysvětlitelné. Jak může instituce, která úspěšně akumuluje ztráty v řadu desítek miliard, určovat proboha situaci nás všech??

8.11.2013 v 9:26 | Karma: 31,46 | Přečteno: 1443x | Diskuse| Ostatní

Rostislav Siksta

Je nutné zvýšit daně!

"Bez výraznějšího zvýšení daní není možné snížit deficit rozpočtu" - předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. A právě proto ČSSD volit zásadně nebudu, byť mi to je platné asi jako mrtvému kabát, protože s největší pravděpodobností vyhrají volby a ovládnou tak celou republiku, jakoby nestačilo, že už teď mají na většině míst města a kraje pod svým vedením.

18.10.2013 v 9:58 | Karma: 25,51 | Přečteno: 802x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Texaský guvernér omilostnil muže odsouzeného na 25 let za zabití demonstranta

17. května 2024  7:04

Guvernér Texasu Greg Abbott udělil milost muži, odsouzenému k dvaceti pěti letům vězení za to, že v...

Ukrajinská armáda zaútočila na přístavy v Černém moři, cílila na sklady s ropou

17. května 2024  6:42

Ruská obrana v noci čelila rozsáhlému útoku dronů na Sevastopol a další přístavní město...

Ruské letouny omylem svrhly nejméně 38 bomb na vlastní území, píší i ruská média

17. května 2024  6:31

Nejméně 38 leteckých bomb svrhly ruské letouny za poslední tři měsíce na ruské a okupované území na...

Sudetští Němci pořádají třídenní sjezd. Zúčastní se český velvyslanec

17. května 2024  6:15

V bavorském Augšpurku začíná třídenní sudetoněmecký sjezd, který se krátce před volbami do...

  • Počet článků 71
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3344x
Kapitalismus se od socialismu liší v tom, že v kapitalismu vykořisťuje člověk člověka, zatímco v socialismu je tomu naopak :-/

Demokracie znamená poslouchat názory druhého a protichůdnými názory se vzájemně obohacovat. Demokracie nejsou ani totalitární nařízení vlády, ani nátlak odborů, ani diktát kapitálu, ani diktát pracujících.

Seznam rubrik