Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Doprava v Praze? Ať se klidně zhroutí!

Odboráři Dopravního podniku se neshodli s vedením Prahy na řešení krize v Dopravním podniku. Město chce aby se v DP šetřilo, odboráři chtějí dvoumiliardovou injekci. Většinou to bývá tak, že když se dva perou, třetí se směje – jenže v tomto případě se nikdo smát nebude, protože ten třetí jsme my - cestující.

 

Nebudu tady rozebírat, co se v Dopravním podniku má nebo nemá udělat. To si musí vyřídit odborníci magistrátu s odborníky z Dopravního podniku. Určitě to není tak, jak odboráři prezentují, tedy že by magistrát hlavního města svůj Dopravní podnik zanedbával. Podíváme-li se na grafy investic do různých druhů dopravy v Praze, je tam každý rok každá forma dopravy zastoupena. Pokud se letos více investuje do dopravy silniční, hlavně do tunelu Blanka, tak to tak prostě je, protože to je potřeba. Otázka, zda může magistrát miliardu či dvě poslat, nebo zda se dá v DPP ušetřit ještě více, je skutečně na odbornících - na specialistech na dopravu, na dopravních analyticích, na auditorech, kteří ještě jednou prověří, zda nejsou nějaké náklady v hospodaření DPP zbytečné.


To, že se odboráři bouří, že by měl DPP propustit 500 lidí, to se nemusíme podivovat – bouří se vždy, když se má někdo propustit. Taková je podstata odborů a nebýt jich, kapitalismus by si s námi pohrával jako tajfun s lodičkou na moři. Jenže čeho je moc... Otázka je, k čemu mají odbory mandát a zda mohou zastupovat zájmy svých členů ve vyjednávání, nebo si brát všechny ostatní nezúčastněné osoby jako rukojmí, jako se tomu tak často děje.


Situace v DPP je komplikovaná, ale tramvaje i metro jezdí, pracující dostávají své výplaty a cestující se dostanou tam, kam mají namířeno. Pokud ale jedna z jednajících stran usoudí, že když nepomohlo jednání, zvolí stávku, nejedná se už o demokracii ale o hrubý nátlak, využívající bezmocnost cestujících a narušující svobodu cestující. Odbory totiž nechtějí stávkovat proto, že by nejezdilo metro, došla elektřina v tramvajovém vedení a chtěli zlepšit situaci cestujících – chtějí stávkovat proto, že se neshodli na řešení s městem. Nátlak odborů došel tak daleko, že vyzvali jiné dopravce, aby v případě jejich stávky Praze nepomáhali, nebo budou považováni za stávkokaze.


To jsme tu ale už v historii měli: koho „lid“ označil za stávkokaze nebo zrádce, byl zastřelen. Odboráři tak vždy, když selže demokratické vyjednávání, začnou používat stávku, kterou pokládám za totalitní metodu, kdy v zájmu jejich názoru máme trpět my všichni ostatní. Nesouhlasíš, dobře, tak my si uděláme stávku, a ne abyste někdo Praze pomáhali! Bude-li stávka a odveze-li mne z Černého mostu do centra taxikář, bude pak zlynčován nebo jen bude mít propíchané pneumatiky?


Kdo má právo brát si cestující jako rukojmí ve chvíli, kdy selžou jeho argumenty? Využít bezmoc cestujících a způsobit chaos a ještě vyhrožovat jiným dopravcům, aby Praze nepomáhali. Představa, že zaparkuji na Černém mostě a pak půjdu půl dne pěšky na Václavák, protože se rozhodl někdo stávkovat a nikdo mne tam neodveze, je tristní.


Kdo bude stávkovat příště? Magistrát, který na protest nepustí Pražany z Prahy, až budou chtít odjet na své víkendové chalupy? Pošťák, který bude stávkovat za lepší výplatu a dopisy adresátům nahází do kanálu, nebo adresáty v domě vezme jako rukojmí, dokud mu nedají spropitné jako se dává číšníkům? Číšníci, kteří na protest proti snižujícím se částkám spropitného začnou podávat jídlo vystydlé? Pilot letadla, který jsa nespokojen se svou mzdou, odveze cestující místo do Egypta na Sibiř?


Také bych si tak nějak „ze sportu“ zastávkoval. Problém je, že nikdo z živnostníků a podnikatelů stávkovat nemůže, přišel by o výdělek a šel by domů o hladu - on i jeho zaměstnanci, které živí. Proč si to však mohou dovolit zaměstnanci sdružení v odborech? Začíná to rukojmími, které si někdo udělá z bezmocných cestujících. Rukojmí při přepadení banky jsou pak na stejném principu – co nemohu dostat dobrovolně, dostanu pod nátlakem. Omlouvám se za to přirovnání, ale princip je stejný. Jedno vím ale jistě: Dopravní podnik ušetří miliony, když bude místo stávky normálně fungovat! Odboráři dostanou za den stávky mzdu stejně tak jako kdyby pracovali - takže co kdyby raději opravdu pracovali a ušetřili Praze i nám, cestujícím, zbytečné náklady a hlavně zbytečné nervy?


Pokud opravdu dojde ke stávce a přestane jezdit doprava, budeme moci jen litovat, že Blanka, okruh Prahy a další silniční stavby již nejsou postaveny – kdybychom se mohli do centra dostat autem i bez odborářů, tak by mi ty stávky nevadily. Jenže kdo ví, kdo by zase stávkoval někde po cestě – třeba stávkující zemědělci, kteří silnice zatarasí chudáky zvířaty a balíky slámy. Je to ale bordel. A pak že žijeme ve svobodné zemi a každý si může dělat co chce. Toto privilegium mají bohužel jen odboráři, kteří nečetli krédo, že svoboda jednotlivce končí tam, kde začíná svoboda druhého člověka.


Autor: Rostislav Siksta | úterý 10.11.2009 14:54 | karma článku: 30,07 | přečteno: 2509x
  • Další články autora

Rostislav Siksta

Konec naší papírové civilizace

Blíží se konec naší Evropy tak, jak ji známe. A nezničí ji hordy islámských nájezdníků, ale zničí ji bezpáteřní, šedí, apolitičtí, asertivní, bezpohlavní úředníci, kteří tento marast způsobili a dále v klidu působí.

27.4.2016 v 13:05 | Karma: 42,58 | Přečteno: 4619x | Diskuse| Politika

Rostislav Siksta

Tak kolik se chceme zadlužit, pane ministře?

Vyděláváte 15tisíc korun měsíčně, ale utrácíte 16,5tisíc a to v situaci, kdy už máte dluhy za 250tisíc a nevidíte ani možnost zlepšení příjmů, ani splacení dluhů? Možná Vy ne (a buďte rádi), ale stát přesně takto hospodaří.

22.9.2014 v 13:54 | Karma: 29,06 | Přečteno: 1183x | Diskuse| Politika

Rostislav Siksta

Za zabíjení Palestinců a Židů může OSN

Ano, je to drsné se takto vyjádřit, ale v podstatě je to tak. Podívejme se na konflikt na území Palestiny z hlediska faktů, ne emocí.

29.7.2014 v 13:16 | Karma: 11,66 | Přečteno: 857x | Diskuse| Ostatní

Rostislav Siksta

ČNB z nás udělala ještě chudší příbuzné

Bezmocnost - to je to slovo, kvůli kterému mnou cloumá vztek na mocné, kteří jedním rozhodnutím změní životy tolika lidí v tomto státě. Rozhodnutím, které je přitom diskutabilní a jen těžko vysvětlitelné. Jak může instituce, která úspěšně akumuluje ztráty v řadu desítek miliard, určovat proboha situaci nás všech??

8.11.2013 v 9:26 | Karma: 31,46 | Přečteno: 1443x | Diskuse| Ostatní

Rostislav Siksta

Je nutné zvýšit daně!

"Bez výraznějšího zvýšení daní není možné snížit deficit rozpočtu" - předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. A právě proto ČSSD volit zásadně nebudu, byť mi to je platné asi jako mrtvému kabát, protože s největší pravděpodobností vyhrají volby a ovládnou tak celou republiku, jakoby nestačilo, že už teď mají na většině míst města a kraje pod svým vedením.

18.10.2013 v 9:58 | Karma: 25,51 | Přečteno: 802x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

  • Počet článků 71
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3344x
Kapitalismus se od socialismu liší v tom, že v kapitalismu vykořisťuje člověk člověka, zatímco v socialismu je tomu naopak :-/

Demokracie znamená poslouchat názory druhého a protichůdnými názory se vzájemně obohacovat. Demokracie nejsou ani totalitární nařízení vlády, ani nátlak odborů, ani diktát kapitálu, ani diktát pracujících.

Seznam rubrik