Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Chci platit 2000 Kč za dálniční známku

Možná mě všichni čtenáři teď sepsou, že nikdo nic více platit nechce, ale já se nebojím řici, že jsem ochoten platit i 2000 nebo 3000 Kč za dálniční známku, pokud se bude dálniční síť rozšiřovat. Přijde mi rozumnější vybrat více na dostavbu dálnic, než neplatit a dálnice ještě padesát let nemít.

Ano, jsem ochoten platit za roční dálniční známku místo dnešního tisíce třeba 2 nebo 3 tisíce Korun. Pokud by nový ministr dopravy zdražil dálniční známky na 2000 Kč, bylo by to prakticky jen stejně, jako stojí roční dálniční známka v Rakousku, a stále zhruba jen polovinu toho, co stojí v Maďarsku. Oproti zemím, kde se vybírá mýto za ujeté kilometry (Itálie, Francie, ... ) by cena byla pro aktivní uživatele dálnic stále jen symbolická.

 

Právě blízké Rakousko se může pochlubit rozumnou dálniční sítí, kterou bychom potřebovali také. Stačí se podívat na dálniční spojení Linze a porovnat s dálničním spojením Českých Budějovic. Linzem člověk projede autem za chvilku, ať už jede odkudkoliv, má dobré spojení se Salzburgem a Německem, Vídní, Grazem a jižními částmi země. České Budějovice nemají dálnici žádnou, obchvat chybí, průjezd městem je průměrně na hodinu, někdy déle. Dálniční spojení ostatních velkých měst v ČR není o moc lepší, rychlostní silnice do Liberce nebo dálnice končící v polích mezi Hradcem a Pardubicemi není také žádná výhra.

 

Pane ministře, prosím, nezastavujte žádné dálnice. Chci mít stejně dobrou síť rychlých a kvalitních dálnic jako má Rakousko, Německo či Švýcarsko. Nechci se hodiny kodrcat po silnicích, čekat na semaforech, pouštět na přechodech, tlouci se po objížďkách a bloudit mezi městy. Chci být z Hradce v Budějovicích za 2 hodiny, ne za 4. Nechci projíždět stovky vesnic po cestě na druhou stranu republiky a jet tam týden. Rád budu platit více za dálniční známku, nebo rozumné mýto za ujeté kilometry.

 

Zvýšila-li by se cena za roční dálniční známku na 2000 Kč, přineslo by to do státní kasy o cca 3-4 miliardy Kč více, za které by se mohl opět kousek nějaké dálnice postavit. Stanovilo-li by se mýto za ujetý kilometr po dálnicích třeba na pouhých 50 hal/km, přineslo by to ještě více. 50 haléřů by nikoho nezabilo, pořád by to bylo zřetelně méně než obvyklých 1,5-2Kč/km, které se platí v Itálii či Francii. Ostatně i rozvíjející se Srbsko vybírá za použití dálnice, která navíc ještě nestojí, zhruba stejnou částku.

 

Počítejte se mnou: za použití 250km dálnice bych na mýtu dal 125 Kč. Cesta by se ze 4 hodin ale zkrátila na 2 hodiny. Dal bych 125 Kč navíc, ale ušetřil 2 hodiny času. Kdo si vydělá méně než 125 Kč za dvě hodiny, tj. 62,50 Kč čistého za hodinu? I na české poměry a české mzdy by mýto ve výši 50 hal./km bylo rozumné, nikoho by nepoškodilo a přineslo by odhadem 20 miliard ročně na dostavbu dálnic.

 

A ty jsou potřeba, pokud se nechceme stále kodrcat po špatných, pomalých a zastaralých silnicích bez obchvatů, vypouštět výfukové plyny obyvatelům vesnic a mít nervy z pomalé a nebezpečné jízdy, která trvá věčnost.

 

Zkuste si dát třeba trasu Hradec Králové - Pelhřimov - České Budějovice, nebo Hradec Králové - Svitavy - Brno. Takových tras najdete každý desítky. Raději zaplatím pár tisíc ročně navíc, než ztrácet mládí (ještě ano!) na špatných, pomalých a nebezpečných silnicích. Kdo chce tedy také platit více?

 

Autor: Rostislav Siksta | neděle 29.8.2010 17:33 | karma článku: 14,26 | přečteno: 1513x
  • Další články autora

Rostislav Siksta

Konec naší papírové civilizace

Blíží se konec naší Evropy tak, jak ji známe. A nezničí ji hordy islámských nájezdníků, ale zničí ji bezpáteřní, šedí, apolitičtí, asertivní, bezpohlavní úředníci, kteří tento marast způsobili a dále v klidu působí.

27.4.2016 v 13:05 | Karma: 42,58 | Přečteno: 4619x | Diskuse| Politika

Rostislav Siksta

Tak kolik se chceme zadlužit, pane ministře?

Vyděláváte 15tisíc korun měsíčně, ale utrácíte 16,5tisíc a to v situaci, kdy už máte dluhy za 250tisíc a nevidíte ani možnost zlepšení příjmů, ani splacení dluhů? Možná Vy ne (a buďte rádi), ale stát přesně takto hospodaří.

22.9.2014 v 13:54 | Karma: 29,06 | Přečteno: 1183x | Diskuse| Politika

Rostislav Siksta

Za zabíjení Palestinců a Židů může OSN

Ano, je to drsné se takto vyjádřit, ale v podstatě je to tak. Podívejme se na konflikt na území Palestiny z hlediska faktů, ne emocí.

29.7.2014 v 13:16 | Karma: 11,66 | Přečteno: 857x | Diskuse| Ostatní

Rostislav Siksta

ČNB z nás udělala ještě chudší příbuzné

Bezmocnost - to je to slovo, kvůli kterému mnou cloumá vztek na mocné, kteří jedním rozhodnutím změní životy tolika lidí v tomto státě. Rozhodnutím, které je přitom diskutabilní a jen těžko vysvětlitelné. Jak může instituce, která úspěšně akumuluje ztráty v řadu desítek miliard, určovat proboha situaci nás všech??

8.11.2013 v 9:26 | Karma: 31,46 | Přečteno: 1443x | Diskuse| Ostatní

Rostislav Siksta

Je nutné zvýšit daně!

"Bez výraznějšího zvýšení daní není možné snížit deficit rozpočtu" - předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. A právě proto ČSSD volit zásadně nebudu, byť mi to je platné asi jako mrtvému kabát, protože s největší pravděpodobností vyhrají volby a ovládnou tak celou republiku, jakoby nestačilo, že už teď mají na většině míst města a kraje pod svým vedením.

18.10.2013 v 9:58 | Karma: 25,51 | Přečteno: 802x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Začátek týdne bude oblačný s přeháňkami. Slunce se vrátí ve středu

6. května 2024  6:23,  aktualizováno  7:37

Zataženo až oblačno vydrží na většině míst v Česku až do poloviny týdne. Česku se nevyhne ani déšť,...

Trump zkritizoval Bidenovu vládu. Vede gestapáckou administrativu, prohlásil

6. května 2024  7:23

Americký exprezident Donald Trump prohlásil, že administrativa Joea Bidena používá podobné taktiky...

Izraelská armáda se připravuje na ofenzivu, evakuuje část Rafáhu, píší média

6. května 2024  6:50,  aktualizováno  7:21

Aktualizujeme Izraelská armáda v pondělí ráno zahájila evakuaci části Rafáhu na jihu Pásma Gazy před dlouho...

Prezidentské volby v Panamě vyhrál spojenec exprezidenta odsouzeného za korupci

6. května 2024  6:18

Prezidentské volby v Panamě vyhrál pravicový politik José Raúl Mulino, jehož kandidaturu teprve...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 71
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3344x
Kapitalismus se od socialismu liší v tom, že v kapitalismu vykořisťuje člověk člověka, zatímco v socialismu je tomu naopak :-/

Demokracie znamená poslouchat názory druhého a protichůdnými názory se vzájemně obohacovat. Demokracie nejsou ani totalitární nařízení vlády, ani nátlak odborů, ani diktát kapitálu, ani diktát pracujících.

Seznam rubrik