Jen ať každý zkusí jet žlutými busy... díl č.8

Napsal mi nedávno jeden ze čtenářů tohoto blogu a svěřil se mi se svými zážitky ze své cesty se Student agency v listopadu 2006 na lince do Švýcarska. Po přečtení jeho korespondence s ředitelem a majitelem SA ing. Radimem Jančurou mám pocit, že v den kdy se cestujícím popisovaná událost stala, stáli nad žlutým busem zřejmě "všichni svatí" a že moc málo chybělo k tomu, aby se v té či oné podobě opakovala tragedie u Nažidel...

Ilustrační fotohttp://www.sweb.cz/alpy/ch1998/ch1998-01.html

Se souhlasem cestujícího jehož jméno a kontakt jsou mi známi, ale na jehož přání ho nejmenuji (dále pouze jako "Cestující"), uvádím v plném znění jeho e-mailovou korespondenci s ředitelem a majitelem SA ing. Radimem Jančurou . Úsudek a konečný verdikt zda se RJ s popisem "zážitku" cestujícího vypořádal adekvátně, či nikoliv, ponechávám na čtenářích tohoto blogu a nemíním to nijak komentovat. Naopak, mimořádně otvírám diskuzi v závěru tohoto dílu. Bude-li diskuze v normách slušnosti, nic nebrání tomu, aby byla u tohoto dílu funkční trvale, v opačném případě ji uzavřu. Budu rád pokud napíšete i své zážitky z cest s SA, a to ať už kladné, či záporné. Předem děkuji.

------------ Původní zpráva ------------
Od: cestující

Předmět: Linka Praha - Curych 20.11. 2006, klimbajici ridic
Datum: 22.11.2006
Prosim o predani vedeni podniku Student agency.

Vazeni,
chci Vas timto pozadat o vysetreni pripadu, ktereho jsem byl osobne svedkem a ucastnikem:

1.Asi v 6:30 hodin, dne 21.11. 2006 jsem jako cestujici na uvedene lince pozoroval opakovane klicky autobusu, ktery se pohyboval od prave k leve krajnici vozovky , ktera je
ve vystavbe (oblast Memmingen).
2.Po nekolika minutach, kdy jsem se opakovane ujistil,ze nespim a autobus pokracuje ve sve neobvykle trajektorii, jsem se odebral k mistu ridice.
3.Na jeho palubni desce na obrazovce bezi film, zvuk je nastaven na polohlasite.
4.Pri osloveni sebou ridic viditelne trhne a procita se slovy: „Co to delate, podivejte se, jak jste mne vystrasil , ja nespim, jen jsem se sklanel pro zvykacku“. Je treba dodat, ze i hosteska sedici vedle ridice klimbala.
5.Bezprostredne potom dochazi na dalsim parkovisti k vymene soferu.
6.Hosteska, ktere jsem se jeste pred vymenou soferu ptal na jmena ridicu, mi je odmitla
sdelit.
7.Sofer klimbajici za volantem je ve veku kolem 30 let,vysoky pres 180cm,sportovne vyspely, druhy sofer vek mezi 30-40,vyska asi160 cm.

Jsem touto udalosti vemi znepokojen a pozaduji plne vysetreni a objasneni.
S pozdravem "Cestující"

 

-------- Původní zpráva --------
Předmět: Fwd: Linka Praha - Curych 20.11.2006, klimbajici ridic
Datum: Wed, 29 Nov 2006
Od: "cestující"

Komu: info@studentagency.cz

Vazeni,
Konstatuji , ze ani po tydnu se z Vasi strany nic nekomunikovalo a musim tedy
predpokladat, ze se i nadale nic nestane. Pri vaznosti meho sdeleni a rizikum spojena s podobnymi situacemi jsem ocekaval Vasi bezprostredni reakci, ale jak se zda, neni bezpecnost Vasich cestujicich na prvni priorite Vasich zajmu.
Jen pro doplneni:
Na zpatecni ceste z Curychu do Prahy 22.11. 2006 odjezd 18:30 z Curychu s toutez
posadkou byla zvolena cesta od svycarsko-rakouske hranice pres uzkou horskou silnici a horsky prusmyk se vsemi zvysenymi riziky nehody v obtiznem prostredi, na misto pres mesto Bregenz a nasledny dalnicni tunel, to vse v pozdnich vecernich hodinach a s autobusem o kapacite pres 50 pasazeru - odpovida tento itinerar Vasim vnitrnim predpisum?
Moji pristi zpravu adresovanou Student Agency nabidnu rovnez dennimu tisku v CR, spolecne se svym svedectvim a predpokladam, ze titulky typu:
„Cestujici Student Agency budi za jizdy ridice na nemecke dalnici“ Vas primeji k ocekavanym opatrenim, dalsi nehody dle „vzoru Nažidla“ jsou programovana, pokud se budou dopravci k risikum pro cestujici stavet podobne nezodpovedne.
S pozdravem "Cestující"

-------- Původní zpráva --------
Předmět: Re: [Fwd: Fwd: linka praha - curych 20.11. 2006, klimbajici ridic]
Datum: Thu, 30 Nov 2006 11:52:13 +0100

Dobrý den pane,

díky moc za Váš e-mail. Ten předchozí jsme opravdu nedostali, každá stížnost jde přímo přes moji osobu a moji prací je, hledat chyby na našich zaměstnancích. Za práci a chování řidiče se Vám omlouvám. Taktéž budeme postupovat proti stewardce - ta musí říci jména řidičů na požádání, a taktéž své jméno. Podle našich pravidel řidiči musí nosit na svém oblečení i jmenovku s celým svým jménem.
Dnes je čtvrtek, dejte mi prosím dva pracovní dny na prošetření, zkraje týdne se Vám ozvu. Potřebuji znát výpověď stewardky a pokusíme se kontaktovat pasažéry, co seděli v prvních řadách.
Já i hlavní manažer dopravy je připraven s řidičem zatočit a klidně s řidičem rozvázat pracovní poměr či ho znovu poslat na psychotesty, musím však získat více informací.
Díky za pochopení:-)
Radim Jančura
ředitel společnosti
STUDENT AGENCY
602 00 Brno

------------ Původní zpráva ------------
Od: Radim Jančura <jancura@studentagency.cz>
Předmět: [Fwd: Re: [Fwd: Fwd: linka praha - curych 20.11. 2006, klimbajici ridic]]
Datum: 05.12.2006 00:43:02
----------------------------------------
Dobrý den pane,

tak jak jsem slíbil, je pondělí. Mám info od stewardky a dvou klientů, co seděli vepředu. Vše se jim zdálo v pořádku.
Víte, já nejsem Bůh, ani soudce. Presto v hledani pravdy musime být spravedlivi, dříve, než nějakého řidiče potrestáme pokutou, nebo ho vyhodíme. Já nejsem ten, kdo bude krýt stewardku či řidiče. Když zjistím provinění, vrátím rád jízdné cestujcímu a vyberu si to na posádce. V tomto případě však nemohu nic dělat.
Jančura

"Cestující" napsal(a):

Dobry den pane Jancuro,
dekuji za Vasi zpravu a prosim o upresneni:
1.Nechal jste prohlednout kotoucky tachografu obou jizd? Co jste zjistil?
2.Proc ridici zapirali svoje jmena a stewardka je nechtela sdelit?
3.Cestujici vpredu, vcetne stewardky, dle meho usudku spali,nebo klimbali, zrovna tak, jako ridic.
4.Proc mel ridic na monitoru palubni desky pusteny film?
5.Je trasa mezi svyc.-rakouskou hranici a dalnicni pripojkou pred nemeckou hranici pri ceste z Curychu do Prahy skutecne vedena pres horsky prusmyk, namisto dalnicnim tunelem?

Pokud predpokladate,ze se Vas sofer ke spanku prizna, musim si myslet, ze Vasi soferi jsou andele.
Muzete mi sdelit, z jakeho zajmu bych ztracel Vas a muj cas, pokud by uvedene skutecnosti neodpovidaly memu popisu?
Pripada mi, ze berete zavaznost tohoto zjisteni na lehkou vahu.
S pozdravem "Cestující"

------------ Původní zpráva ------------
Od: Radim Jančura <jancura@studentagency.cz>
Předmět: Re: [Fwd: Re: [Fwd: Fwd: linka praha - curych 20.11. 2006, klimbajici ridic]]
Datum: 06.12.2006 14:08:55
----------------------------------------
Dobrý den pane,

dokážete pochopit, že já nemohu jen tak, lusknutím prstu, někoho vyhodit, když nemám 100% jistotu, že se něco opravdu stalo??? Znáte české zákony? Vy jste seděl někde uprostřed, či vzadu, dva cestující vpředu a stewardka, řekli, že bylo vše OK. Myslíte, že na kolečku tachografu poznám, že někdo spal?? Cestující si jen pamatují, že jste vykřikl a vzbudil jste půlku busu. A řidič se prý jen lekl. Já to neberu na lehkou váhu!!
Puštěný film samozřejmě mít nesmí, za to dostane pokárání. O jménech jsem Vám už napsal - byla to jejich povinnost Vám je sdělit. Dnes jsem osobně kontroloval, že řidiči mají visačky se jménem.
Radim Jančura
ředitel společnosti
STUDENT AGENCY
602 00 Brno

"Cestující" napsal:

Vazeny pane Jancuro,
nerozumime si, od sameho pocatku jsem Vas zadal o vysetreni a objasneni teto zalezitosti. Co s tim po vyjasneni udelate neni moje vec, ja jako cestujici mam zajem na tom, abych dojel v pohodli a jistote tam, kam potrebuji.
Ackoliv nejsem majitelem cestovni agentury, dokazi si predstavit, jaka opatreni existuji na vysetreni toho, o co jsem Vas zadal:

1.Na tachografu vidite zastavky busu, byla tedy vymena ridice 21.11. 2006 priblizne v 6:45 planovanou vymenou, nebo se to stalo az kvuli moji “intervenci“?
2.Vas popis meho "vykriku" neodpovida skutecnosti, oslovil jsem ridice nekolikrat, bez toho, aby reagoval, teprve po zvyseni meho hlasu zakricel on, (vzbudil se totiz), a zrejme jeho vykrik vzbudil ostatni cestujici a stewardku.
3.Bezpecnost cestujicich zavisi i od zvolene trasy, zatim jste mi neodpovedel, proc bus na zpatecni ceste jel pres horsky prusmyk, namisto dalnicnim tunelem?
4.Nepripada Vam, ze tech nedostaku bylo trochu mnoho na jednu jizdu?
- klimbajici ridic
- bezici film na monitoru na palubni desce (a to jak pri ceste tam, tak na ceste zpet)
- spici stewardka, ktera po vzbuzeni odmita identifikovat ridice
- ridici bez oznaceni jmenovkami
- moje rezervovane misto cislo 1 hned za ridicem, bylo na obou cestach ridici pri nastupu kategoricky zmeneno na misto ve stredu busu s oduvodnenim "tato mista jsou rezervovana pro nas"
- bus splhajici se pres horske prusmyky uzkymi cestami na trase kde je dalnicni tunel

Mate-li skutecne v umyslu zajistit bezpecnost a pohodli svych zakazniku, proverite jeste jednou co se stalo a udelate z toho odpovidajici zavery.
Dosavadni prubeh Vaseho objasnovani mi zatim neukazal mnoho snahy vec vysetrit, obracim se tedy paralelne na organy k tomu urcene a na media v Ceske Republice.
S pozdravem "Cestující"

 

------------ Původní zpráva ------------
Od: Radim Jančura <jancura@studentagency.cz>
Předmět: Re: [Fwd: Re: [Fwd: Fwd: linka Praha - Curych 20.11. 2006, klimbajici ridic]]
Datum: 08.12.2006 12:04:40
----------------------------------------
Dobrý den pane,

ne, Vy nechápete mne. Já hledám vždy pravdu. K tomu potřebuji více svědků, nejen jednoho. Cestující vpředu Vaše tvrzení nepotvrdili.
Nechápu, jak souvisí výměna řidiče s Vašim e-mailem. Řidiči se mění přesně podle pravidel a to je pro mne důležité.
Podle pravidel SA mělo být sděleno jméno řidiče kýmkoliv z posádky, řidiči a stewardky navíc mají být označení jmenovkou. To to si s nimi interně vyřešíme.
Radim Jančura
ředitel společnosti
STUDENT AGENCY - centrála
602 00 Brno

"Cestující" napsal(a):

Vazeny pane Jancuro,
Prectete si jeste jednou, pozorne muj predesly email a zkuste mi zodpovedet moje otazky. Pokud hledate pravdu, k leccemus Vam pomohou, opakuji, uz postavene otazky, na ktere zatim zadna odpoved neprisla, a vubec nesouvisi s mym tvrzenim svedectvi spolucestujicich. Proc neodpovidate specificky, (ceho se bojite kdyz hledate pravdu?):

1.Byla vymena ridice 21.11. 2006 v cca 6:45 planovana?
2.Byla trasa Vaseho busu 22.11. 2006 na trase z Curychu do Prahy planovana a povolena pres horsky prusmyk, namisto dalnicnim tunelem?
3.Jsou mista na prvnich sedadlech za ridici reservovana pro ridice?

Jeste jednou opakuji, ze Vase odpovedi mne jen utvrzuji v dojmu,ze se snazite ne najit pravdu, ale naopak, neco zakamuflovat.
S pozdravem "Cestující"

------------ Původní zpráva ------------
Od: Radim Jančura <jancura@studentagency.cz>
Předmět: Re: [Fwd: Re: [Fwd: Fwd: linka Praha - Curych 20.11. 2006, klimbajici ridic]]
Datum: 08.12.2006 12:27:20
----------------------------------------
...řidiči si plánují výměny jak chtějí, je to jejich rozhodnutí. Oni znají pravidla pro dobu řízení, jediné co musí, je dodržovat. Já trasu neznám. Posádka má právo změnit číslo sedačky.
Já nestojím za posádkou. Ale já nemám jiného svědka, který by potvrdil Vaše tvrzení. Dva cestující řekli, že bylo vše OK. Tímto je Vaše stížnost vyřízena. Máte plné právo informovat orgány a media dle Vašeho zvážení.
Jančura

================== konec korespondence mezi cestujícím a SA =======================


------------ Původní zpráva ------------
Od: "Cestující"

Předmět: Linka Student Agency Praha - Curych 20.11. 2006, klimbajici ridic
Datum: 11.12.2006 08:47:09
----------------------------------------
Vazeni,
Timto podavam stiznost na Student Agency tykajici se bezpecnosti cestujicich pri autobusove doprave.
Pripojuji emailovou korespondenci mezi mnou a reditelem Student Agency p. ing.Jancurou, ze ktere je velmi zrejme, ze se nesnazi o vysetreni sdelene udalosti, ale naopak se pokousi zalezitost mlzit a zakamuflovat. Kdyz uz reditel spolecnosti neni schopen (ochoten), viz jeden z poslednich emailu, zajistit planovane stridani ridicu a jejich trasy , kdo uz tedy to muze udelat?
Dekuji predem za Vasi informaci tykajici se dalsiho postupu,
S pozdravem "Cestující"

 

------------ Původní zpráva ------------

Od: <daniela.malochova@mdcr.cz>

Předmět: Stížnost - mezinárodní linková osobní doprava
- Praha - Geneve
Datum: 13.2.2007
----------------------------------------

Vážený pane,

Odborem auditu, kontroly a dozoru nám byla postoupena Vaše stížnost na společnost STUDENT AGENCY, s.r.o.
Dovolujeme si Vás informovat, že na základě Vaší stížnosti, resp. korespondence s ředitelem společnosti STUDENT AGENCY, s.r.o., bude u dopravce STUDENT AGENCY, s.r.o. v průběhu první poloviny roku 2007 proveden státní odborný dozor - kontrola v provozovně, kde budou především zjišťovány dodržování dob řízení a odpočinku řidičů.

S pozdravem
Daniela Malochová

___________________________
Ing. Daniela Malochová
Ministerstvo dopravy
Odbor silniční dopravy

------------ Původní zpráva ------------
Od: "Cestující"

Předmět: Stížnost - mezinárodní linková osobní doprava
- Praha - Geneve
Datum: 13.2.2007
----------------------------------------

Vazena pani Malochova,
Dekuji Vam za Vasi zpravu a chci podotknout,ze po svem zazitku, ktery mne silne sensilibizoval na podobne situace, si vsimam podrobneji zprav tohoto druhu a konstatuji, ze nehody na zaklade mikrospanku ridice se stavaji velmi casto, prakticky kazdy tyden jedna, kolik zivotu uz bylo takto marne zmareno? Musim rici, ze mne velmi zarazila a prekvapila neochota majitele Student Agency vec dusledne vysetrit a jeho zrejma snaha neco skryvat, prosim Vas o dalsi uvedomeni o vysledcich setreni
S pozdravem "Cestující"
















Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Zdeněk Šikl | čtvrtek 13.12.2007 11:30 | karma článku: 12,35 | přečteno: 3322x