Datový odpad a 1 TB.

Izraelská firma Mempile vymyslela a vyrobila datové médium velikosti obyčejného CD nebo DVD nosiče, které dokáže pojmout neuvěřitelný 1 TB dat. Tato technická novinka mě inspirovala k napsání dnešního příspěvku. Celá záležitost má jednoznačný technický rozměr, ale chtěl bych se kromě něho zamyslet nad otázkami, které mě okamžitě napadly po přečtení této informace.
Nová média jsou opravdu ve velikosti každému dobře známých kotoučků CD nebo DVD. Výrazně se liší v počtu datových vrstev, kterých je skoro neuvěřitelných 200. Pro čtení dat z jednotlivých vrstev se používá speciální laser, pracující v oblasti červeného spektra. Zde je rozdíl oproti technologii Blu-Ray, která používá laser modrý. Zajímal by mě údaj o velikosti jednotlivých pitů na médiu, stejně jako vzdálenost mezi nimi, případně způsob ostření laseru do jednotlivých vrstev.

Kapacita současných DVD médií se pohybuje podle variant od 4,7 GB až do 17 GB. Horní hranice je možné dosáhnout u nosičů dvouvrstvých a oboustranných. Nové Blu-Ray a HD-DVD formáty spolu zatím urputně soupeří o získání vedoucího postavení na trhu. Za každým formátem stojí skupina výrobců a také některá filmová studia, vydávající své filmy exkluzivně na jednom z formátů. Obě technologie posunuly hranici uložitelných dat až někam ke 100 GB.

Co je to však oproti 1 TB ??? Pouhý plivanec v moři. A teď právě přicházejí ty neodbytné otázky. Již kapacity Blu-Ray a HD-DVD jsou naprosto dostačující pro ukládání filmů v HDTV kvalitě. Proto si kladu otázku, jakým obsahem budou zaplňovány nové 1 TB média ??? Více než 170 klasických současných DVD je možné na takový disk uložit. I přes nutnost používání speciální mechaniky je zřejmě jen otázkou času, kdy se nový objev prosadí.

Celý svět je dnes plný datového odpadu. Nemám absolutně nic proti technickému pokroku. Naopak, se zálibou sleduji vývoj v tomto odvětví lidské činnosti. Jen se ptám, jestli se nedostáváme do vleku vlastních vynálezů a jestli dokážeme smysluplně využívat všechen výkon, který nám nabízí současné počítače a jestli také dokážeme naplnit všechny vysokokapacitní média obsahem, který má smysl a využití. Jistě - knihovny, univerzity, vědecké databáze, encyklopedie, kroniky lidstva.... To všechno je rozumné využití pro 1 TB média.

Ale přiznejme si, že těžiště bude ležet v komerčnější oblasti. Proto by jsme se měli zřejmě začít připravovat na ještě detailnější filmy, počítačové hry ve fotorealistické kvalitě, nebo HDR fotografie světa kolem nás. Naše vnímání se tím opět posune jinam. Snad přijdou i obrazové 3D systémy, obdoba IMAX formátu v domácích podmínkách atd..Kdo ví ??? Stačí se jen ohlédnout zpět a zamyslet se nad vývojem zpracování obrazu a zvuku za posledních 10 let. A co to je 10 let, v životě lidském ??? Z hlediska historie vlastně NIC. Proto si přejme, aby jsme si za dalších 10 let mohli říct, že kolem sebe nemáme JEN datový odpad.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Martin Šik | čtvrtek 4.10.2007 5:18 | karma článku: 12,46 | přečteno: 1329x
  • Další články autora

Martin Šik

50 odstínů a šedivé módní vlny

22.2.2015 v 7:30 | Karma: 14,08

Martin Šik

Hra na Komárka

12.2.2014 v 17:50 | Karma: 27,32

Martin Šik

Komu patří 150 mega a zlato?

15.6.2013 v 6:45 | Karma: 30,54