Sparta – Real: sedm let poté

V pátek to bude přesně sedm let od památného zápasu Sparty s Realem Madrid v Lize mistrů, ve kterém domácí podlehli po velké bitvě 2:3.

idnes.cz

http://www.stream.cz/video/71183-sparta-praha-vs-real-madrid-2001-2-3/

(sedmiminutový sestřih zápasu) 

Pamatujete? Zápas skončil, ale všichni diváci zůstali v ochozech a bouřlivě aplaudovali hráčům. Prakticky neznámí fotbalisté statečně vzdorovali týmu bílého baletu, za nějž nastoupili mj. Casillas, Roberto Carlos, Figo, Raúl, Morientes nebo Zidane. 

Sparta ten rok v Lize mistrů dokázala porazit Spartak Moskva, v obou zápasech Feyenoord Rotterdam i FC Porto, které o dva roky později s José Mourinhem na lavičce triumfovalo v Lize mistrů. 

Kam za těch sedm let Sparta dospěla, je všem zřejmé. Jaké však byly osudy hráčů, kteří ten večer nastoupili? Někteří stále hrají v reprezentaci, jména jiných pomalu upadají v zapomnění.   

Petr Čech (dnes 26 let)

Jediný hráč z tohoto týmu, který se prosadil do světové špičky. V jediné sezóně v rudém dresu vytvořil dosud nepřekonaný rekord v neprůstřelnosti. Přes francouzské Rennes přestoupil do Chelsea, kde působí již pátou sezónu. 

 

Jan Flachbart (30)

Po odchodu ze Sparty se přes Jablonec dostal do ruského Petrohradu, po návratu absolvoval nepříliš povedená angažmá v Olomouci a Jablonci, nyní působí ve třetiligovém týmu SK Hlavice. 

Tomáš Hübschman (27)

Na Spartě působil do roku 2004, kdy za 3 milióny eur přestoupil do Šachtaru Doněck. Tam působí dodnes a zatímco v klubu nastupuje v poslední době pravidelně, z reprezentace se postupně vytratil. 

 

Jiří Novotný (38)

Sparťanská legenda působila na Letné ještě jednu a půl sezóny, aby pak stejnou působila v týmu současného ruského mistra Rubinu Kazaň. Pak se objevil postupně v dresu Mostu, Blšan a slovenského Ružomberoku. V současnosti táhne kdysi slavnou Duklu Praha za návratem do nejvyšší soutěže. 

 

Vladimír Labant (34)

Opora zadních řad Sparty a úspěšný exekutor pokutových a přímých kopů, kterého v ještě větším rozletu zastavil známý střet se spoluhráčem Gabrielem, po kterém dlouho marodil se zlomenou nohou. Odešel hned v zimě na hostování do West Ham United, kde se neprosadil a vrátil se na Letnou. Na sklonku kariéry si vyzkoušel angažmá ve vídeňských klubech Admira Wacker a Rapid a mihl se ještě v Trnavě. 

 

Libor Sionko (31)

Dlouho se mluvilo o jeho odchodu, ale vždy z toho nakonec sešlo. Ve chvíli, kdy se zdálo, že jeho kariéra pomalu uvadá, přestoupil do rakouského týmu Grazer AK. Odtud si ho však po pár zápasech vytáhla vídeňská Austria a následovala angažmá v Glasgow Rangers a FC Kodaň. Postupně se také vrátil do reprezentace a na letošním Euru byl zřejmě naším nejlepším hráčem. 

 

Jiří Jarošík (30)

Rekordman v počtu mistrovských titulů v různých zemích vydržel na Spartě do roku 2003. Kromě českého se může pochlubit i anglickým (Chelsea), skotským (Celtic Glasgow) a ruským (CSKA Moskva). V současnosti působí s Janem Kollerem v ruské Samaře. 

 

Martin Hašek (39)

Za Sparty přestoupil hned v zimní přestávce do Austrie Vídeň, následovala krátká angažmá ve Sturmu Graz a Dynamu Moskva, kam si ho vytáhl trenér Hřebík. Společně absolvovali i druhé neúspěšné angažmá ve Spartě, Hašek potom ještě chvíli působil v Příbrami. V současnosti trénuje ambiciózní druholigový Sokolov. 

 

Rastislav Michalík (34)

Další Slovák v základní sestavě pochází stejně jako Labant z Čadce a stejně jako on zakončil vrcholnou kariéru v Trnavě. Autor jednoho ze dvou gólů do sítě Realu po odchodu ze Sparty působil ještě v tureckém Kayserisporu a rakouském Riedu. Nyní se věnuje podnikání, v lyžařském středisku Osčadnica provozuje penzión. 

 

Marek Kincl (35)

Hráč, který o minulém víkendu jednou brankou přispěl k potupném porážce Sparty na Bohemians. V paměti sparťanských fanoušků zůstane poslední minuta jeho angažmá na Letné, kdy v prosinci 2003 brankou do sítě Lazia Řím poslal Spartu do osmifinále Ligy mistrů. Následovala angažmá v Petrohradu, Rapidu Vídeň a druholigovém Schwadorfu. V dresu FC Bohemians zažívá obrození, na podzim se trefil už šestkrát. 

 

Lukáš Hartig (32)

Ve Spartě byl pouze na hostování, po sezóně se vrátil do domovských Bohemians 1905. Pak si vyzkoušel zahraniční angažmá v Petrohradu a bratislavské Artmedii. Angažmá v Olomouci dopadlo neslavně, nyní se zotavuje ze zranění v Bohemians 1905. 

 

Střídali

Petr Papoušek (31)

Ze Sparty odešel hned v zimní přestávce do Ostravy, kde však vydržel necelé dva měsíce. Od té doby působí nepřetržitě šest a půl roku v Liberci. 

 

Lukáš Zelenka (29)

Fotbalista, kterému byla předpovídána podobná kariéra jako Tomáši Rosickému, se díky své složité povaze nikdy zcela neprosadil. Zkoušel to třeba v belgickém Westerlu nebo Anderlechtu a tureckém Manisasporu. Nyní převážně zahřívá lavičku ve Westerlu, kam se vrátil po nepovedené turecké anabázi. 

 

Radek Slončík (35)

Sparta po něm dlouho toužila a když se přestup konečně uskutečnil, Slončík se zranil a už nikdy se nedostal do své původní formy. Ze Sparty odešel hned v zimní pauze do maďarské Dózsy Ujpest. Pak několik let působil v Baníku a od ledna 2007 ve Fulneku, se kterým postoupil do druhé ligy. 

 

Na lavičce

Michal Špit (33)

Po odchodu Čecha do Rennes byl ve Spartě krátce jedničkou, v roce 2004 přestoupil do Jablonce, kde má už pět let neochvějnou pozici v brance. 

 

Patrice Abanda (30)

Kamerunec, který do Sparty přišel jako olympijský vítěz ze Sydney, ale jako spousta dalších cizinců se neprosadil. Zkoušel to i v Drnovicích a Teplicích, naposledy hrál v albánském klubu Besa Kavaja. 

 

Radek Mynář (34)

Trochu pozapomenutý hráč, který působí od roku 2003 v Polsku. Nejdříve v klubu Groclin Grodzisk, který se od nové sezóny sloučil s Polonií Varšava. S kapitánskou páskou na rukávu bojuje o polský titul, v současnosti je jeho tým na druhém místě. 

 

Radim Holub (33)

Další hráč, společně se Špit a Papouškem, který si nikdy nevyzkoušel zahraniční angažmá. Ve Spartě byl do roku 2003, pak to zkoušel na Kladně a v Drnovicích, obrození zažil v Mladé Boleslavi, kde v současnosti působí v rezervním týmu ve třetí lize.

Autor: Michal Šifalda | středa 19.11.2008 20:00 | karma článku: 22,43 | přečteno: 3811x
  • Další články autora

Michal Šifalda

Pohádka o Poláčkovi

7.1.2010 v 18:00 | Karma: 15,17

Michal Šifalda

Nesmrtelní rudí ďáblové

4.3.2009 v 22:05 | Karma: 12,74

Michal Šifalda

České tribuny zejí prázdnotou

16.12.2008 v 18:00 | Karma: 24,63

Michal Šifalda

Několik tipů pro vedení Sparty

10.12.2008 v 18:00 | Karma: 26,99