Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pohádka o Poláčkovi

Řeč není o Tomáši Poláčkovi, který se v dresu Sparty mihl v nepovedené sezóně 2005-2006, ale o jeho jmenovci Jaroslavovi, který rudý dres oblékal o osmdesát let dříve. Přestože v něm nestrávil o mnoho víc času než prvně jmenovaný, dojem zanechal navždy nesmazatelný. V  době dnešního profesionalismu se jeho příběh jeví téměř pohádkově.

Jaroslav Poláeekarchiv

„Na takové hochy se nezapomíná. Tento mladík slučoval v sobě tolik ušlechtilých lidských vlastností, že mohl býti zářným vzorem pro celou generaci. A ta naivnost, s jakou se nespoutaně radoval z každého sportovního úspěchu, byla až dojemná. Jak osvěžovala náladu v prostředí často materialistickém a jak pod jejím vlivem měkla pak i zdánlivě zatvrzelá srdce,“ vzpomíná ve své knize vzpomínek Slavné postavy naší kopané Ferdinand Scheinost, dlouholetý sparťanský funkcionář.

Premiérové utkání v rudém dresu je pro hráče vždy velkým náporem na psychiku. Zvlášť když je mu devatenáct let a soupeřem je Slavia. 5. října 1924 Poláček tuhle úlohu neunesl a hřiště opouštěl v slzách po porážce 1:2. Slávistickému brankáři Štaplíkovi, který se ho snažil utěšit, odpověděl v duchu chodských bojovníků: „Do roka a do dne se, pane Štaplíku, setkáme, a pak uvidíme, kdo z koho!“. Cesty historie jsou někdy nevyzpytatelné a tak se 4. října 1925 na trávníku opět potkala dvě nejslavnější pražská mužstva. Tentokrát se smál Poláček – Sparta vyhrála 4:2, on sám vstřelil dva góly a po každém běžel podat ruku slávistickému brankáři.

Ferdinand Scheinost ve svých pamětech vzpomíná, jak si s Poláčkem rozuměl a často si ze sebe navzájem dělali legraci. Po přátelském zápase ve španělské Zaragoze, který Sparta vyhrála 6:1, gratuloval Poláčkovi ke dvěma krásným gólům. Skutečnost byla taková, že Poláček vstřelil dokonce čtyři. Zděšený mladík chtěl okamžitě na vlastní náklady poslat do Prahy nový telegram, ve kterém by vše uvedl na pravou míru.

Vrcholem Poláčkovy kariéry ve Spartě byl historický zájezd do Ameriky v roce 1926. A to přitom dlouho vypadalo, že se ho vůbec nezúčastní. Onemocněl a za výpravou dorazil až dodatečně do Paříže. Obavy, že na něj zbude jen místo na lavičce, ho dokonce přiměly nabídnout předsedovi svazu Fantovi, který cestoval s výpravou, že mu bude nosit kufry, když se za něj přimluví.

Jeho strach byl úplně zbytečný. Ačkoliv ve výpravě byli legendární hráči Janda-Očko a Pešek-Káďa, za mořem se všechno točilo kolem Poláčka. Jeho výborné výkony mu vysloužily množství nabídek na přestup do amerických profesionálních klubů. Ale Poláček všechny odmítl - měl jen jednu touhu, jeden cíl: hrát dál za milovanou Spartu. Když však požádal o schůzku s vedením týmu, sparťanská generalita znejistěla. Ale zbytečně – šlo mu jen o jedno: „Když mi zaručíte, že budu stavěn do prvního manšaftu, tak vám slibuju, že nikdy nechci za hru ani halíř. Ale klukům to neříkejte, aby se mi nesmáli, že jsem hlupák. Vám to říct můžu: já hraju kopanou z lásky.“

Ačkoliv by mu to všichni s radostí zaručili, osud chtěl jinak. V době amerického zájezdu zbývalo Jaroslavu Poláčkovi posledních pár měsíců života. První utkání po návratu ze zájezdu nedohrál pro bolesti ledvin a po návratu do rodné Plzně skončil v nemocnici. Přes veškerou péči se jeho stav zhoršoval, až nakonec přišel čas pro poslední přání: „Pochovejte mě v rudém dresu Sparty a ať mě moji spoluhráči nesou na poslední cestě…“

Na jeden z nejsmutnějších okamžiků historie Sparty vzpomínal opět Ferdinand Scheinost: „Desetitisícové vroubili hlavní třídy, kudy se ubíral smuteční průvod. Nejprve hudba, pak čestná četa bývalé plzeňské divise, za ní plzeňské sportovní kluby. Na konec nádherný, věnci obalený vůz, tažený čtyřspřežím běloušů a za ním lkající matka s otcem a bratry. Po obou stranách vozu tvořili čestnou stráž hráči ligového teamu Sparty. Na konec v šestistupu prezidium Sparty, výbor a stovky členstva. Tisícové davy následovaly. Na odlehlém hřbitově sv. Václava v přeplněném krematoriu se rozloučili představitelé českého footballového sportu se zesnulým, který byl do rakve uložen ve spartánském dresu a s fotografií Sparty v ručkách křečovitě sevřených…“

Nikdo se už nedozví, kam až by jeho kariéra dospěla, kdyby mu nebyl vyměřen tak krátký čas. Jaroslav Poláček zemřel ve věku necelých 22 let. 5. ledna tomu bylo přesně 82 let.

Jaroslav Poláček se narodil 5. dubna 1905. Pocházel z Plzně, kde začínal s fotbalem v místní Slavii a Viktorii. Ve Spartě působil v letech 1924-1926, rudý dres oblékl 80krát a vstřelil 74 gólů. V lize měl bilanci 20 zápasů, 21 branek. Dvakrát nastoupil za amatérský výběr ČSR a jednou za národní tým (s Maďarskem v roce 1925 – 2:0). Zemřel v Plzni 5. ledna 1927.

Další články o Spartě na www.zeleznasparta.cz.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Michal Šifalda | čtvrtek 7.1.2010 18:00 | karma článku: 15,17 | přečteno: 2256x
  • Další články autora

Michal Šifalda

Sparťanský podzim: blýskání na lepší časy

Na výkony Sparty v podzimní části Gambrinus ligy mohou panovat různé pohledy. Optimista vyzdvihne výborné výkony obrany a nulu v kolonce porážek. Pesimista naopak upozorní na obrovské množství remíz a neproduktivní útočnou fázi. Statistiky ale potvrzují, že Sparta sehrála jeden z nejlepších podzimů posledních let.

2.1.2010 v 16:00 | Karma: 10,81 | Přečteno: 3869x | Diskuse| Sport

Michal Šifalda

Nesmrtelní rudí ďáblové

Dva veteráni, Ryan Giggs (35) a Edwin Van der Sar (38), táhnou Manchester United v další úspěšné sezóně. Alex Ferguson zřejmě zná recept na elixír mládí.

4.3.2009 v 22:05 | Karma: 12,74 | Přečteno: 1228x | Diskuse| Sport

Michal Šifalda

České tribuny zejí prázdnotou

Srovnání návštěvnosti Gambrinus ligy s deseti podobnými soutěžemi

16.12.2008 v 18:00 | Karma: 24,63 | Přečteno: 5225x | Diskuse| Sport

Michal Šifalda

Několik tipů pro vedení Sparty

Po katastrofálním podzimu má sportovní vedení letenského klubu plnou hlavu práce s tím, jak s omezenými finančními prostředky posílit klub. Podle jednoho rozhovoru, který poskytl Jozef Chovanec, „nejvíce klub tlačí bota na všech postech“.

10.12.2008 v 18:00 | Karma: 26,99 | Přečteno: 9394x | Diskuse| Sport

Michal Šifalda

Brücknerovi kanonýři

Rakouská fotbalová liga se v letošní sezóně změnila v neuvěřitelné střelecké manévry, kterým vévodí útočník Salzburgu Marc Janko. Ale ani další nezůstávají pozadu a tak je s podivem, že se reprezentace, vedená Karlem Brücknerem, trápí.

1.12.2008 v 17:00 | Karma: 17,53 | Přečteno: 5131x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

Srovnání průzkumů: Lidovcům umřeli voliči, Konečná v eurovolbách sráží ANO

19. května 2024  19:34

Volební modely českých agentur, srovnané redakcí iDNES.cz za celý rok, mají jasno. Hnutí ANO si od...

V Česku mizí vesnické obchody. Změní trend chytré prodejny bez prodavaček?

27. května 2024

Premium Za poslední čtyři roky zmizelo téměř čtyři sta vesnických obchodů. Jejich aktuální počet je 11 701,...

Radši Okamura než Fiala, říká Konečná a hájí, proč schovala KSČM do koalice

27. května 2024

„Když se mě zeptáte, jestli Fiala, nebo Babiš, tak prostě Babiš,“ uvedla v rozhovoru pro iDNES.cz...

Nejen Batman zklamal, Bulhaři znovu volí. Hledají mesiáše, tvrdí analytici

27. května 2024

Premium Bulhaři chodí k volbám každou chvíli a pořád žádný výsledek. Na začátku června se v Bulharsku budou...

Hoši, děkujem! Jsme nesmírně hrdí! Pavel a další politici gratulují hokejistům

26. května 2024  23:51

K vítězství českého týmu na mistrovství světa v hokeji gratulují na sociálních sítích také čeští...

  • Počet článků 20
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2941x
Autor si i po třicítce udělá čas, aby se podíval na dobrý fotbal.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky