Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Balkánská derby (1)

Obrovská rivalita mezi týmy, nenávist mezi znepřátelenými skupinami fanoušků, policejní manévry, pyrotechnické exploze… Vítejte na balkánském derby!

Panathinaikos vs. Olympiakosflickr.com

Derby přináší vždy mimořádné zážitky, ať už se hraje v Praze nebo v Glasgowě. Pokud se však koná na Balkáně, je vše ještě mnohem víc vyhecované a dramatické. Shodou okolností se dvě nejvýznamnější konala o tomto víkendu. V Aténách se potkal Panathinaikos a Olympiakos a v Istanbulu Fenerbahce s Galatasaray. Tentokrát se oba zápasy obešly bez výraznějších nepokojů, dokonce na hřišti nebyla ukázána ani červená karta. Deset žlutých karet v Istanbulu a dokonce jedenáct v Aténách ale dokazuje, že v rukavičkách se rozhodně nehrálo.  

 

FENERBAHCE – GALATASARAY

http://www.youtube.com/watch?v=_v4y3YTTA5U 


Na jedné straně Fenerbahce se 17 tituly mistra ligy. Proti němu Galatasaray, rovněž 17 titulů. Tato sezóna tedy rozhodne, který z rivalů se bude moci chlubit úspěšnější bilancí. Zatímco Galatasarayi se start do sezóny vydařil a i díky brankám Milana Baroše se pohyboval na čele tabulky, Fenerbahce se nedařilo a pozice trenéra Luise Aragonese se otřásala v základech. Po včerejšku je vše jinak. I u Bosporu zřejmě platí, že v derby favorit nevyhrává. Fenerbahce rozdrtilo Galatasaray 4:1 a nevydařený start v lize i účinkování v Lize mistrů jsou rázem zapomenuty.

Zatímco Fenerbahce bylo historicky podporováno zejména dělníky, další dva slavné istanbulské kluby, Galatasaray a Besiktas, spíše aristokratickými kruhy. Dalším důležitým zdrojem rivality je poloha obou klubů: zatímco Galatasaray hraje své zápasy v evropské části Istanbulu, Fenerbahce v asijské.

Klub Galatasaray byl založen v roce 1905 studenty francouzské střední školy. Mezi navrhovanými jmény pro klub se objevilo i Gloria (Vítězství) a Audace (odvaha), ale nakonec zvítězilo Galatasaray, tedy „palác v Galatě“, což je istanbulská čtvrť. Prvním prezidentem byl Ali Sami Yen, po kterém je dnes pojmenován stadión, kde Galatasaray hraje své zápasy. Protože v době založení nebyl v Istanbulu žádný turecký klub, Galatasaray svádělo souboje s istanbulskými kluby místních Řeků a Angličanů.

O dva roky později však byl založen Fenerbahce a rázem byla na světě obrovská rivalita. Fenerbahce je nazván podle slavného istanbulského majáku (fener – maják, bahce - zahrada). Rozvoj obou klubů byl zpočátku bržděn nařízením sultána Abdula Hamida, který zakazoval mládeži sdružovat se do sportovních klubů.

První velké nepokoje jsou zaznamenány už v roce 1934, jeden z největších konfliktů způsobil skotský trenér Galatasaray Graeme Souness, když po vítězném finálovém utkání Tureckého poháru v roce 1996, umístil do středového kruhu stadiónu Fenerbahce vlajku Galatasaray.

Celoturecká národní liga vznikla teprve v roce 1959 a oba kluby ji vyhrály sedmnáctkrát. Fenerbahce je úspěšnější ve vzájemných zápasech (vyhrálo jich 135, Galatasaray jen 114), Galatasaray se zase chlubí jediným triumfem tureckého klubu v evropských pohárech – v roce 2000 po penaltovém vítězství nad Arsenalem vyhrálo Pohár UEFA. 

      

1907založen1905
stadión
úspěchy
trenér
hráči

   

 

PANATHINAIKOS – OLYMPIAKOS 

http://www.youtube.com/watch?v=fe5bMh3WKkg 

Zatímco pozice Galatasaray a Fenerbahce v Turecku jsou vyrovnané, v Řecku je dlouhodobě úspěšnější Olympiakos. Vyhrál ligu 36krát, zatímco Panathinaikos pouze 19krát. Rozdíl je markantní zejména v posledním období: za posledních 12 let vyhrál Olympiakos jedenáctkrát. Ani nedělní derby na současné situaci nic nezměnilo: po bezbrankové remíze si Olympiakos odvezl cenný bod a vede tabulku s pětibodovým náskokem na Panathinaikos.

Přitom Panathinaikos byl založen jako první, a to v roce 1908. Klub založil Giorgos Kalafatis, když původně atletický klub Panellinios odmítl zřídit fotbalovou sekci. Prvním prezidentem se stal Kalafatisův starší bratr Alexander. Název klubu lze přeložit jako „Pan-Athénský atletický klub“.

Olympiakos, celým jménem Olympiakos Syndesmos Filathlon Pireos (Olympijský klub fanoušků z Pirea), byl založen až v roce 1925 sloučením dvou starších klubů z Pirea a bylo rozhodnuto, že do znaku bude dán portrét starověkého olympijského vítěze.

Vzájemné zápasy obou klubů jsou nazývány jako „derby věčných nepřátel“ nebo „matka všech bitev“. Zápolení se neomezuje pouze na fotbal, známá jsou i basketbalová derby. Poslední tragický incident se udál dokonce při vzájemném zápase ženských volejbalových týmů v roce 2006. Po smrti jednoho fanouška byly zakázány návštěvy hostujících příznivců na sportovních utkáních.

Stejně jako v Istanbulu jsou důvody rivality ekonomické. Zatímco Panathinaikos reprezentuje aténskou střední třídu, Olympiakos byl vždy podporován převážně dělníky z přístavu v Pireu. V dřívějších dobách byly Atény a Pireus dvěmi oddělenými městy. Atény jako hlavní město starověkého i novodobého Řecka těžily z postavení Pirea jako svého přístavu. Po řecko-turecké válce v letech 1919-22 došlo k výměně obyvatelstva mezi Řeckem a Tureckem, Atény i Pireus se rozrostly a dnes tvoří v podstatě jedno město. Panathinaikos je často vnímaný jako synonymum Atén a vzhledem k politické a sociální nerovnosti v Řecku nepatří mimo hlavní město k oblíbeným.  

1908založen1925
stadión
úspěchy
trenér
hráči
Autor: Michal Šifalda | pondělí 10.11.2008 17:30 | karma článku: 16,49 | přečteno: 2697x
  • Další články autora

Michal Šifalda

Pohádka o Poláčkovi

Řeč není o Tomáši Poláčkovi, který se v dresu Sparty mihl v nepovedené sezóně 2005-2006, ale o jeho jmenovci Jaroslavovi, který rudý dres oblékal o osmdesát let dříve. Přestože v něm nestrávil o mnoho víc času než prvně jmenovaný, dojem zanechal navždy nesmazatelný. V době dnešního profesionalismu se jeho příběh jeví téměř pohádkově.

7.1.2010 v 18:00 | Karma: 15,17 | Přečteno: 2256x | Diskuse| Sport

Michal Šifalda

Sparťanský podzim: blýskání na lepší časy

Na výkony Sparty v podzimní části Gambrinus ligy mohou panovat různé pohledy. Optimista vyzdvihne výborné výkony obrany a nulu v kolonce porážek. Pesimista naopak upozorní na obrovské množství remíz a neproduktivní útočnou fázi. Statistiky ale potvrzují, že Sparta sehrála jeden z nejlepších podzimů posledních let.

2.1.2010 v 16:00 | Karma: 10,81 | Přečteno: 3869x | Diskuse| Sport

Michal Šifalda

Nesmrtelní rudí ďáblové

Dva veteráni, Ryan Giggs (35) a Edwin Van der Sar (38), táhnou Manchester United v další úspěšné sezóně. Alex Ferguson zřejmě zná recept na elixír mládí.

4.3.2009 v 22:05 | Karma: 12,74 | Přečteno: 1228x | Diskuse| Sport

Michal Šifalda

České tribuny zejí prázdnotou

Srovnání návštěvnosti Gambrinus ligy s deseti podobnými soutěžemi

16.12.2008 v 18:00 | Karma: 24,63 | Přečteno: 5225x | Diskuse| Sport

Michal Šifalda

Několik tipů pro vedení Sparty

Po katastrofálním podzimu má sportovní vedení letenského klubu plnou hlavu práce s tím, jak s omezenými finančními prostředky posílit klub. Podle jednoho rozhovoru, který poskytl Jozef Chovanec, „nejvíce klub tlačí bota na všech postech“.

10.12.2008 v 18:00 | Karma: 26,99 | Přečteno: 9394x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Na jihu Německa kolabuje kvůli povodním doprava, vykolejil vlak

2. června 2024  9:21

Při zásahu na pomoc lidem ze zatopených míst v Bavorsku přišel o život dobrovolný hasič. Na svých...

Vytrvalé deště převracely stromy a zvedaly hladiny řek, hlavně na Domažlicku

2. června 2024  8:52

Česko zasáhly vytrvalé deště. V třetí stupni povodňové aktivity zůstává řeka Radbuza ve Staňkově na...

Čínská armáda bude konat proti nezávislosti Tchaj-wanu, uvedl ministr obrany

2. června 2024  7:11,  aktualizováno  8:44

Čínská armáda bude konat „s rozhodností a sílou“, aby zajistila, že se Tchaj-wan nestane...

Zákon proti úhynu ryb. Všechny trubky svedené do řek se budou zapisovat

2. června 2024

Premium Rybáři si všimnou úhynu ryb v řece. Hasiči, zatímco havárii likvidují, na webové aplikaci vidí,...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 20
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2941x
Autor si i po třicítce udělá čas, aby se podíval na dobrý fotbal.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky