Co pro mě udělal Václav Havel?

Mnozí mí předchůdci se pravděpodobně drží hesla „o mrtvých jen dobře“, ale o památce prvního prezidenta samostatné České republiky Václava Havla se dá napsat mnoho. Někteří píšou, jak byl skvělý, co vše pro nás udělal, čeho se musel vzdát, ale mnohem méně je toho, zda byl dobrý nebo špatný vůdce, co udělal pro sebe a vydával to za něco, co udělal pro nás.

Možná si říkáte, co já, mladá holka mám do toho co mluvit. Ale já i když si tu dobu nepamatuji do detailů, vím o čem se debatovalo, co vše jsme museli vydržet. Pamatuji si ukázky z televize, ze zpráv, z diskusí mezi politiky, parlamentu a od lidí...

 

Člověk čte, píše, ale neposlouchá co se děje mezi řádky, je totiž zaslepen krásou svých názorů.

 

Sice zemřel a měla bych vzdát čest jeho památce, ale já nemůžu za někoho, o kom nejsem přesvědčena, že udělal skutečně to nejlepší. Neboť nebyl dostatečně silný, aby zavedl v naši zemi vyšší morálku, než byla za komunistů. A  tak po pravdě nevím, co pro mě osobně udělal tento člověk. Asi budu muset říct nakonec:  „NIC“.

 

Tento člověk pro mě neudělal nic, čím by se zapsal do mého srdce. Vím, že to tu mohlo být horší, ale stačilo, aby byl Havel odvážnější a mohli jsme na tom být mnohém lépe.

Autor: Renáta Siemková- Drmolová | neděle 18.12.2011 15:56 | karma článku: 36,61 | přečteno: 3219x