Cítím se hůře jak vězeň!

Z televize a různých dostupných dokumentů si můžete učinit představu, jak si vězni žijí, například zde se můžete přesvědčit, jak to mají vězni jednoduché ve vzdělání, aktivitách, práci atd. Když jsem si uvedenou stránku pročítala, nemohla jsem si nevšimnout, jak se aspoň podle těchto informací mají vězni daleko lépe, než velká část lidí na svobodě.

Když jsem si přečetla výši nákladů na jednoho vězně ročně, nechtěla jsem věřit svým mladým očím, průměrné náklady na vězně činí asi 310000 Kč ročně. Od rodičů jsem se dozvěděla, že náklady naší čtyřčlenné rodiny činí asi 460000 Kč ročně. Tento očividný nepoměr mě šokoval.

Něco není zcela jistě fér. Jak to, že stát vydává na jednoho vězně, který porušil naše zákony, tolik peněz a na druhé straně se odmítá postarat o potřebné lidi, kteří ctí naše zákony a jen měli smůlu, že je jejich zaměstnavatel propustil?

Od nového roku musí nezaměstnaní provádět veřejnou službu bezplatně, vězni mají zaručenou minimální mzdu, když člověk dodržující zákony odmítne, přijde o příspěvek v hmotné nouzi a může skončit na ulici, když nebude platit nájem, něco podobného vězňům v žádném případě nehrozí.

Jak mohla naše vláda a naši poslanci navrhnout a odhlasovat takovou nespravedlnost?

My v této době musíme platit za školu, aktivity a plno jiných věcí. Vězni platí tak akorát za telefonát, poštovné. Mají poskytovanou zdravotní péči zadarmo, sociální věci, psychologa a práci nemusí shánět měsíce a vykonávat zatím nějaké bezplatné služby, jednoduše nemusí pracovat, když nechtějí, a jídlo a nocleh mají vždy zajištěný.

Vězni stojí stát spoustu peněz a mají výdajů ještě víc, a my stojíme stát kolik, tipnete si? Akorát přídavky na děti. Směšných asi 600 Kč.

Sice jsem chtěla setřít tuhle skutečnost ještě víc, ale uvědomila jsem si, že tam bývají i neviní nebo ti, kteří udělali chybu a lituji ji, jak to jen jde. A i když jsou jen lidé, kteří dělají chyby, tak mají svá práva. Které ovšem ztratili v tu chvíli, kdy ztratili sami sebe a porušili zákon ČR. A i v tu chvíli mají práva ve věznici, i když si to někteří nezaslouží.

Autor: Renáta Siemková- Drmolová | pátek 30.12.2011 19:52 | karma článku: 30,55 | přečteno: 2210x