Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Česká gay/lesbická elita?

Po tsunami názorů o gay/lesbické komunitě vyprovokovaných brněnskou Gay Parade, je fajn připomenout pár jedinců, kteří pomáhají měnit obraz gayů a leseb v Česku.

Colour Planet

Sestavit seznam českých prominetů gay a lesbické orientace je skutečně obtížné. Nejenom proto, že se k odlišnosti přihlásila jen hrstka úspěšných a mediálně známých, ale také z důvodu, že je sporné, co za elitu považujeme. V minulosti k významným gayům patřil herec Eduard Cupák, spisovatel Ladislav Fuks, člen Národního divadla Eduard Kohout, filmový režisér a scénarista Václav Krška nebo výtvarníci Karel Laštovka a Jan Zrzavý. Kdo ale má v současnosti v Česku největší vliv mezi gayi a lesbami? Koho lze považovat za smetánku gay a lesbické minority v tom nejlepším slova smyslu?

Podle encyklopedie WIKIPEDIA je elita (z latinského eligere = vybírat, vyvolit) společenskovědní termín, označující kategorie osob, které v určitém systému či subsystému zaujímají vedoucí nebo jinou významnou úlohu, a to díky svým individuálním vlastnostem, profesionálním kvalitám či sociálnímu postavení.

Podle uvedené definice jsme se pokusili sestavit přehled osobností, které jsou v určitých vrstvách, oborech nebo zájmových skupinách natolik výrazné, že je možné jejich vliv považovat za vůdčí. Předpokladem je rovněž okolnost, že gay/ lesbická osobnost přispívá k dobrému jménu LG komunity nebo se veřejně angažuje pro její zájmy. Vůbec si nevyhrazujeme právo na úplnost přehledu, je docela možné, že jsme na některé osobnosti zapomněli a uvítáme, když nám své typy, připomínky a návrhy pošlete na adresu info@colourplanet.cz.

Do přehledu jsme zařadili pouze ty osobnosti, které se k orientaci hlásí nebo příslušnost k minoritě výslovně nevyloučily. Jsou mezi nimi umělci, politici, organizátoři, lidé různých profesí. Nejde nám o vymezení jakési elity, ani nechceme nikoho skandalizovat. Naším cílem je napomoci vytvoření pozitivních vzorů pro české gaye a lesby, ukázat, kdo je úspěšný gay nebo lesba, aniž by skrýval svoji identitu. V seznamu najdete i dva slovenské gaye, kteří svoji tvorbu spojili s Českou republikou.

A

Antošová Svatava - jediná česká básnířka, která se vždy otevřeně hlásila ke své lesbické orientaci

B

Basiková Bára - zpěvačka, která popsala lesbické zkušenosti v románu Rozhovory s útěkem. Aktivně vystupuje na obranu gay a lesbické minority, v roce 2006 nafotila kalendář s lesbickými motivy na podporu prosazení registrovaného partnerství na Slovensku.

Beňová Kateřina - spoluzakladatelka a hlavní redaktorka informačního webového projektu pro L/Bi ženy www.bengales.cz, organizovala pravidelná setkávání lesbických a bisexuálních žen Rozdílné rytmy v Praze a podílela se na přípravě mediální kampaně proti homofobii
 

Boček Pavel, MUDr. - lékař pražské nemocnice v Motole, je členem řady českých a zahraničních odborných společností. 13 let pracoval na Klinice dětské onkologie FN Motol na oddělení ambulance a na transplantační jednotce.

C

Cibulka Aleš - moderátor České televize, absolvent Vyšší herecké a moderátorské školy, držitel Zlaté knihy za 50 000 prodaných kusů životopisu české herečky Nataši Gollové "Život tropí hlouposti".  

E

Elnadruhou - občanské sdružení, pořádající mimo jiné stejnojmenný nejen lesbický festival. Pilířem celého sdružení jsou 3 ženy: Martina Zoubková, Adéla Denková, Tereza Mikšaníková. Protože aktivity elnadruhou jsou stále významnější, zdá se nám spravedlivé uvést všechny tři dámy pod názvem sdružení.

F

Fenič Fero - slovenský filmový režisér a producent tvořící v Praze. Jeho společnost FEBIO je známá nejenom kvalitní dokumentární tvorbou, ale také organizací velkého filmového festivalu FEBIO, v jehož rámci jsou pravidelně uváděny filmy s gay a lesbickou tématikou.

G

Goga Slavomír - mluvčí Gay a lesbické ligy, který se velmi aktivně podílel na prosazení Zákona o registrovaném partnerství. Člen vysokoškolského gay a lesbického spolku Gales.

Glazar Václav - komediální herec, televizní scénarista a dramaturg, zakladatel kabaretu Srdce a kámen, podporovatel gay hnutí

H

Hein Milan - herec, majitel a umělecký ředitel pražského divadla Ungelt, jež bylo oceněno dvěma cenami Thálie

Hlavatý Miroslav - ředitel pražského Domu světla, dlouholetý aktivista za prevenci proti HIV/AIDS

Hromada Jiří - herec, dabér a jeden z nejvýznamějších a nejvytrvalejších gay aktivistů v Česku. Držitel Ceny Colour Planet se mimo jiné jako předseda Gay iniciativy výrazně zasloužil o prosazení Zákona o registrovaném partnerství. V současné době je nezávislým kandidátem na senátora a vedoucím sboru poradců ministryně pro lidská práva a národnostní menšiny MUDr. Džamily Stehlíkové.

Hrubý Vladimír - novinář, zakladatel rozhlasového pořadu Bona Dea, bývalý tiskový mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí

J

Jagelka Michal - moderátor a herec, absolvent konzervatoře. Jako člen ODS působil rovněž na radnici Prahy 9.

Jamek Václav - český spisovatel a překladatel, v letech 1995 - 98 byl kulturním atašé v Paříži.

K

Klír Josef - jeden z nejvyhledávanějších módních návrhářů, držitel několika cen, který svou tvorbu představil v rámci Týdne módy v New Yorku

Krafl Martin - absolvent Vysoké školy ekonomické, bývalý vedoucí Tiskové služby prezidentské kanceláře, mluvčí Středočeského kraje i České televize nyní působí jako ředitel Českého centra v Berlíně. Je držitelem titulu Mluvčí roku. Po Jiřím Hromadovi byl první českou osobností, která se přihlásila ke gay orientaci.

M

Moravec Miroslav - český filmový a divadelní herec, jeden z nejvýznamějších českých dabérů

Musil Jan - moderátor a majitel klubu 21, který je klubem a galerií nejen pro gay komunitu, aktivně se zapojil do kampaně proti rakovině prsu pořádané společností Avon

N

Navrátilová Markéta - majitelka nakladatelství LePress, zaměřené na lesbickou literaturu

Navrátilová Martina - jedna z nejlepších hráček tenisu na světě. Velmi výrazně se angažuje za gay a lesbická práva zejména v USA, letos však dopisem podpořila i první český Gay Parade v Brně. Kritizovala rovněž prezidenta Václava Klause za vetování Zákona o registrovaném partnerství.

O

Olšovský Lumír - divadelní a televizní herec, momentálně hraje v seriálu TV Prima Ošklivka Katka a v Hudebním divadle Karlín

P

Pěchouček Michal - výtvarník a vizuální umělec, držitel Ceny Jindřicha Chalupeckého, mimo jiné autor loňské znělky festivalu Mezipatra

R

Rumpel Aleš - ředitel a šéfdramaturg GLBT filmového festivalu Mezipatra, podílí se ale i na dalších festivalech, jako například Jeden svět.

S

Strachoň Martin - mluvčí Gay a lesbické ligy, člen sdružení STUD a významný gay aktivista

Š

Špaček Radim - herec, scénarista a režisér, jeden z tvůrců magazínu Q vysílaném Českou televizí, účastník veřejných debat o přijetí Zákona o registrovaném partnerství

T

Troška Zdeněk - slavný český filmový režisér a scénarista

U

Ušelová Petra - absolventka FAMU, proslavená scénářem k filmu Pusinky, jako autorka dialogů se podílí na seriálu TV Nova Ulice

V

Vano Robert - fotograf mezinárodního renomé působící od roku 1992 v Praze, významně se zasloužil o boření mýtů a tabu v tématu homosexuality

Vašinka Marcel - filmový, televizní a divadelní herec, jeden z významných českých dabérů

Vítek Pavel - zpěvák a herec, absolvent DAMU, držitel několika domácích a zahraničních ocenění. Byl jedním z aktérů získání podpory Zákona o registrovaném partnerství mezi umělci. Od svého coming outu v roce 2000 se aktivně podílí na podpoře gay komunity, letos například vystoupil na brněnské Gay Parade. Obraz českých gayů reprezentoval s dokumentem S důvěrou a láskou na několika mezinárodních filmových festivalech.

Y

Yemi - tanečník a choreograf, bývalý moderátor hitparády TV Nova ESO, jako herec se mimo jiné objevil  také v hollywoodském filmu Narnie

V rámci objektivity je dobré uvést i komety z reality show, Vlada Dobrovodského a Martina Hranáče, kteří svého času měli značný vliv zejména na mladé gaye.

Chybí vám některá osobnost ? Napište nám na info@colourplanet.cz  !

Psáno pro blog idnes a menšinový portál Colour Planet

Autor: Janis Sidovský | pondělí 30.6.2008 23:04 | karma článku: 28,33 | přečteno: 16008x
  • Další články autora

Janis Sidovský

Strach z gayů chce změnit ústavu

Poslanci chtějí měnit ústavu a zabránit gayům, aby mohli pobírat vdovský důchod nebo mít společné jmění. Navrhují, aby manželství bylo ústavně jen pro muže a ženu, čímž zablokují nároky stejnopohlavních partnerů.

18.6.2018 v 13:45 | Karma: 39,12 | Přečteno: 5719x | Diskuse| Společnost

Janis Sidovský

Manipulace s hlasy do Slavíka byla vždycky

Skupině Ortel nemohl Slavík více pomoci, když neuznal všechny hlasy, které kapele zaslali fanoušci. Pokud bylo záměrem utlumit xenofobní hlas, zazní ještě mohutněji.

26.11.2017 v 16:41 | Karma: 37,48 | Přečteno: 4098x | Kultura

Janis Sidovský

Marné čekání na chlapskou slušnost

Čekal jsem, že se pan poslanec zachová jako slušný chlap. A postaví se čelem k výrokům svého tajemníka. Místo toho jsem se dočkal naprosté ignorace.

22.11.2017 v 18:52 | Karma: 32,91 | Přečteno: 4676x | Diskuse| Politika

Janis Sidovský

Otevřený dopis k posílání gayů do plynu

Gayové by podle tajemníka poslance Holíka (SPD) měli jít do plynu. Ne, není mi to jedno, a proto píšu otevřený dopis.

11.11.2017 v 19:08 | Karma: 40,51 | Přečteno: 6250x | Diskuse| Politika

Janis Sidovský

Jak svlíkačka za kačku vydělala milióny

Způsobů, jak vybrat peníze na charitu, je halda, tento je však originální od sundání prvních svršků až po holý zadek.

31.10.2017 v 21:45 | Karma: 21,26 | Přečteno: 6397x | Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 48
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 6219x
Producent, manažer, marketingový konzultant v oborech showbyznys a média. Mediálně zastupuje Český národní symfonický orchestr a festival Prague Proms, podílí se na publicitě muzikálů a momentálně produkuje představení Noci na Karlštejně na hradě Karlštejn.

sidovsky.cz