Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Všechno dle plánu: Nákaza houstne

Tohle nemá být šíření poplašné zprávy. Tohle je míněno jako dání si dvou a dvou dohromady. Tak tedy první střípek: Před pár dny jsme se v našich kancelářích bavili „kvízem“, který jsme si dávali sami mezi sebou. „Je to evropská země. Dnes po náhlém a prudkém nárůstu nabízí své státní dluhopisy za výnos o plných pět procentních bodů vyšší, než je výnos srovnatelných dluhopisů německých. Jaká země to je?“ Než uhádnete, vězte, že podobně prudký nárůst výnosů státních dluhopisů většinou předznamenává problémy. Většinou se v minulosti taková země neubránila žádosti o pomoc. A pohled na graf výnosů jejích dluhopisů říká, že by bylo divné, kdyby tato země buď nezbankrotovala, anebo si alespoň s bankrotem nezahrávala jako Kypr. Graf totiž ukazuje něco podobného, čím si prošlo Řecko, Portugalsko i Kypr. Tato země ale není ani jedna z nich. Je to země, která má srovnatelný (respektive jen nepatrně vyšší) poměr veřejného dluhu k svému HDP než Česká republika. Ovšem má banky, ve kterých má vysoký vlastnický podíl stát, které masívně investovaly za hranicemi a trochu se s tím přepočítaly. Takže dnes se odhaduje, že mají zhruba 7 miliard eur ztrátových úvěrů. Už víte? Je to Slovinsko. (Taktně teď pomineme úvahu o tom, co srovnání s výší veřejného dluhu říká o České republice.)

Druhý střípek: Pamatujete si loňské a mediálně dost provařené zátěžové testy bank v eurozóně i u nás? Úkolem těchto testů oficiálně bylo proklepnout banky a vyvrátit obavy, že by mohly neustát krizi. Neoficiálně ještě druhým úkolem bylo v zárodcích udusit případnou paniku veřejnosti. A pamatujete si, jak tehdy testy dopadly? Dovolím si připomenut. Takzvané „závažné nedostatky“ našly jen u osmi evropských bank. Jedna byla řecká (nepřekvapivě), pět jich bylo španělských (nepřekvapivě), dvě byly rakouské (pro zasvěcené nepřekvapivě, pro část veřejnosti překvapivě) a tím to končilo (velmi překvapivě). Kde byly banky kyperské? Kde byly banky italské? A kde byly banky slovinské…? Co asi nám vlastně testy měly říct, ale neřekly?

A můžeme přidat i slušnou hromádku dalších střípků:

Irsko se snažilo jak blázen udělat ekonomický pokrok od doby, co dostalo pomoc. Poněkud frustrující ovšem je, že přesto podle ratingové agentury Moody’s v nejbližší době nemá šanci na zlepšení ratingu, protože je ohroženo – zcela mimo své možnosti ovlivnění – šířením krize z Kypru.

Itálie je už víc než měsíc v patové situaci, neschopna sestavit vládu. Pokud se nakazí od Kypru (či Slovinska…?), nebude nikdo, kdo by ji pilotoval. Zhoršení ratingu je na spadnutí.

Francie nedokázala udržet své veřejné finance pod kontrolu a za loňský rok přednedávnem vykázala deficit rozpočtu k HDP 4,8 % místo 4,5 %. Zhoršení ratingu je na spadnutí.

Portugalsko čelí politické krizi. Konsenzus o protikrizových opatřeních vzal za své. Jenomže krizovým plánem byla podmíněna pomoc od MMF. Ztratí ji Portugalsko? Pokud ano, znamenalo by to bankrot.

Německá Bundesbank přišla se studií, že Němci jsou překvapivě chudší než Italové či Španělé, jejichž ekonomiky se topí v krizi. Jak to? Protože nevlastní v takové míře nemovitosti, nemají žádné „solidní“ zabezpečení. Zatímco v Německu má svůj dům nebo byt 44 % domácností, ve Španělsku je to skoro 83 procent. Holt Němci se cítili příliš silní a svůj majetek projedli.

Netřeba pokračovat, i když střepů se tu válí ještě hodně. Stačí jen těchto pár smést na jednu hromadu a už vznikne dostatečně jasný obraz: Eurozóna drží pohromadě jen na základě důvěry ve svou vlastní sílu. (Víra tvá tě uzdraví.) Semínko nedůvěry sice již bylo zaseto, ale dosud nevyklíčilo v silnou rostlinu. Pokud se ovšem nedůvěra rozbují jako plevel, Slovinsko skončí jako Kypr. Italské banky začnou bankrotovat. Portugalsko přijde o mezinárodní pomoc. Francie přijde o rating a možnost levného financování. Rakouské banky začnou mít problémy. Španělské banky začnou mít problémy. Němci tu spoušť odmítnou platit. Budou se zestátňovat vklady (jako na Kypru), penzijní fondy (jako v Maďarsku) a státní dluhopisy (jako v Řecku). Pokud se vytratí důvěra…

Co s tím? Je to prostší, než se může zdát. Na úrovni jednotlivců a firem raději opatrně s úsporami v euru, které nejspíš z velmi dlouhodobého pohledu musí oslabit. Držet se koruny, dolaru, skandinávských měn, hmatatelných hodnot… A na úrovni států pokojně eurozónu rozdělit. Ostatně všechno vychází podle plánu - tuhle melu jsme s Pikorou předpovídali už v roce 2011 v knize Všechno je jinak. A recept je od té doby stále stejný.

(Kratší verze tohoto textu byla originálně napsána pro Literární noviny.)

Autor: Markéta Šichtařová | pátek 12.4.2013 8:00 | karma článku: 44,68 | přečteno: 8057x
  • Další články autora

Markéta Šichtařová

Energetická chudoba je budoucí plán

Krátce poté, co začala válka na Ukrajině, zdražila prudce elektrická energie. Protože časová shoda–válka a zdražení elektřiny–se přímo nabízela, bylo pro vládu velmi jednoduché vymluvit se a nabídnout veřejnosti údajné vysvětlení:

24.7.2024 v 8:00 | Karma: 40,62 | Přečteno: 2033x | Diskuse | Politická aréna - pro politiky

Markéta Šichtařová

Budeme reformovat?

V poslední době je zřejmé, že hospodářská politika se vládě hrubě nedaří. Náš premiér i provládní ekonomové sice hýří navenek falešným optimismem a tvrdí, jak se nám úžasně daří, realita však je odlišná.

17.7.2024 v 8:00 | Karma: 41,91 | Přečteno: 6997x | Diskuse | Politická aréna - pro politiky

Markéta Šichtařová

Nový prezident, nová ekonomika

Prezidentská kampaň republikána Donalda Trumpa v červnu poprvé oznámila, že má na svém hlavním účtu více příspěvků než kampaň současného prezidenta zvoleného za Demokratickou stranu Joea Bidena.

9.7.2024 v 8:00 | Karma: 38,19 | Přečteno: 2607x | Diskuse | Politická aréna - pro politiky

Markéta Šichtařová

Nervozita v ekonomice silně narůstá

Poslední týden se jednoznačně nese v duchu výrazného nárůstu rizik a obav v ekonomikách a ve finančním světě.

2.7.2024 v 8:00 | Karma: 38,47 | Přečteno: 2479x | Politická aréna - pro politiky

Markéta Šichtařová

Energie už zase zdražují, a to je jen začátek

Průmyslová produkce neustále meziročně klesá. Samozřejmě není na místě dělat závěry z jednoho měsíce. Ale data ukazují, že nejde o žádnou jednorázovou záležitost. Je to už trend. Prakticky poslední rok se průmysl zmenšuje.

25.6.2024 v 8:00 | Karma: 40,79 | Přečteno: 2523x | Diskuse | Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Novinky na iDNES Premium: Každý den rozdáváme bazény za 100 tisíc Kč

15. července 2024,  aktualizováno  22.7 8:34

Léto je v plném proudu, teploty pravidelně stoupají nad 30 stupňů a schladit se ve vodě je jistě...

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

24. července 2024  11:37

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V...

IT problémy způsobily kolaps bank i letišť. V Evropě i jinde ve světě

19. července 2024  9:25,  aktualizováno  22:33

Řadu zemí v pátek zasáhly problémy s počítačovými systémy. Letiště kvůli výpadku čelila potížím s...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

22. července 2024  14:31

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do...

VIDEO: Kapitán výletní lodi v Řecku spláchl vlnou turisty na pláži. Vyšetřují ho

23. července 2024  9:29

Nevyžádané dobrodružství na jinak poklidné dovolené zažili v sobotu turisté na pláži Agios Stefanos...

Zahájení na lodích a v kapkách deště. Olympiádu zažehli Riner a Pérecová

26. července 2024  18:35,  aktualizováno  27.7

Zahájení, které nemá obdoby. Poprvé v historii se slavnostní ceremoniál přesunul mimo stadion....

Rozvojové země se topí v rekordních dluzích, odnášejí to nejchudší, říká studie

27. července 2024

Většina států po celém světě dlouhodobě bojuje s vysokými dluhy. V případě rozvojových států ale...

Pověst jejich zmrzliny překročila hranice. Vsadili na řemeslnou výrobu

27. července 2024

Za tři dekády se z malé cukrárny na konci světa stalo zmrzlinářské impérium Adria Gold. Vyrábí...

Prsty už slábnou, hlásí Petr Janda. Na pódiu chce ale zůstat až do konce

27. července 2024

Letošní červencová party na zahradě Petra Jandy se nesla v havajském duchu. A její nejzářivější...

Jak vyzrát na citlivou pokožku miminek?
Jak vyzrát na citlivou pokožku miminek?

40 testerek vyzkoušelo intenzivní zklidňující balzám pro velmi suchou, citlivou i atopickou pokožku Atoderm Intensive baume od Biodermy. Jak balzám...

  • Počet článků 700
  • Celková karma 42,01
  • Průměrná čtenost 19864x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka, autorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2024 kandidátka do Senátu ČR.

Seznam rubrik

Oblíbené články