Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Nemyslím, že když se vzdálenosti začnou měřit v mílích místo v km, tak budeme najednou v cíli cesty rychleji - jiná měna nic nezmění. Zlato je taky univerzální platidlo a ti, kdo ho používají, nemusí mít fiskální pakt ani bankovní unii. Zrušit se musí ECB s jejími eurobondy a eurovalem. Nemaloval bych však situaci tragicky: síla setrvačnosti je ohromná. Miliony lidí každý den potřebují chleba, hajzl-papír, teplo, světlo.. A to se jenom tak ze dne na den nezmění, ať zkrachuje 10 bank.

1 0
možnosti
JL

Co se stane, když z veřejných zdrojů zachraňujeme banky? Zachraňované banky se jenom rozrostou do ještě větších rozměrů, ale dokonce se následně chovají rizikověji než banky, které pomoc nepotřebovali. To vychází z výsledků zkoumání amerických ekonomů, kteří zjistili, že americké banky, které byli zachraňované z programu TARP posunuli poskytování úvěrů směrem k rizikovějším dlužníkům

z hlediska poměru příjmu dlužníka k výšce úvěru. Míra schválených úvěrových žádostí nejrizikovějších skupin dlužníků narostla v roce 2009 o 9%, což je ekvivalent 860 mil. dolarů nových úvěrů této skupině.

3 0
možnosti
JV

Tento blog se cim dal tim vice zacina podobat Matejkovym a Olserovym blogum. Vsechno se jednodusse a bezmyslenkovite hazi na krk Evrope a euru. Ani vysmech nechybi (tva vira te uzdravi). Nemeli bychom ale podcenovat vuli a disciplinu civilizovanych narodu. Historie pamatuje daleko vetsi zadluzeni statu. Tak napr. po 2.sv. valce bylo USA daleko nejzadluzenejsim narodem a dostalo se z toho, ani o uspory nikdo neprisel. Pro vysvetleni - USA po 5 let zasobovalo vojenskym materialem pulku sveta a jeho prumysl jel na dluh. Navic nabidli Evrope Marshaluv plan. Jenom ten byl spocitan na $ 450 dnesnich na Americana. A jak se ze vseho nakonec dostali. Chtelo to jen zeleznou vuli !

1 5
možnosti
JL

Když ono se stále více ukazuje, že za ty problémy může EU a zejména nereálný projekt jednotné měny - EUR. Celá koncepce EU je postavena na chybných základech a místo předělání fungování EU se její reprezentace snaží jen o jedno: když jsme v průšvihu my, tak tam stáhnem i ostatní.

1 0
možnosti
Foto

Tak konečně od autorky aspoň náznak řešení: Na úrovni států rozdělit EU - proč ne?

Jen škoda, že to je nereálné, protože:

- pokojně to rozhodně být nemůže, to je asi jako přátelský rozvod při dělení majetku

- i když byl projekt EUR rozjet předčasně, je dnes už ve velmi pokročilém stádiu na snadné ukončení

- než ukončení je reálnější pokračování původních států, tzv. "tvrdého jádra"

- toto pokračování by pravděpodobně probíhalo za výrazně uzavřenějších podmínek těchto států oproti těm odděleným - atd. atd... Prostě to vidím podstatně jinak než autorka. Obávám se, že její (jejich) recept směřuje k výtvoru nepoživatelnému.  Čas ukáže.

1 6
možnosti
PK

P75a38v86e82l 40K66u25r30a90l

12. 4. 2013 14:46

To že jste na blbost vydal miliardy není důvod aby ste na ní vydával další miliardu jenom proto že by kvůli ní přišla hromada lidí o práci... výsledek bude pravděpodobně jenom takový že problém se objeví znovu za pár let a už nebudete mít miliardu kterou to zaplácnout.

Ukončení eura je velmi snadné... prostě to chce aby odpovědný politik vyšel na balkon a veřejně pronesl že projekt k 15.10.2013 skončí pro totální neúspěch. (a ideálně při tom podá demisi a všichni kdo se na projektu podíleli budou vyházeni pro neschopnost a bude jim navždy zamezeno působení ve veřejné správě... a ideálně jim ze všech budoucích výplat a důchodů bude navždy strhávány peníze které budou použity na sanování neúspěšného projektu.

Co v Evropě v současnosti chybí je schopnost přiznat chybu a odpovědnost za totální debakl. a ochota připustit si že klidně i 20 let snahy může selhat tak faatálně že je třeba těch 20 let kompletně zahodit a začít zcela od nuly a vrátit se k tomu co BYLO.

Chce to objektivní hodnocení které bude naprosto nezatížené jakoli ideologií, vírou a politickými cíly.

16 2
možnosti
RL

Kdy vydáte vlastní kalendář?

8 1
možnosti
Foto

Pěkný článek. Poprvé jsem četl článek od Vás, který neobsahuje hlouposti a s kterým téměř zcela souhlasím. I když, jak se Eurozóna vyvine a jak to s Eurem dopadne, to stále není zcela jasné. Zázraky, tj. záchrana Eurozńy, se však asi nestanou.

Překvapuje mne, že ač má článek již velkou čtenost, tak diskuse je stále prázdná. Asi je to způsobeno tím, že v něm není příliš toho, co se dá kritizovat. A Češi radši kritizují než chválí. Já však tento článek chválím. Pěkně a stručně shrnuje vývoj Eurozóny. R^

10 0
možnosti
GK

no dokud bude drzet Nemecko Euro tak stokrat radsi to Euro nez tu korunu (ceskou).

1 8
možnosti
Foto

Ono, i kdyby Euro padlo, tak koruna možná padne ještě více.

Euro asi katastrofálně nepadne. Možná však dojde na rozdělení Eura na EuroSever pro Německo a jiné ekonomicky silné země (Nizozemsko, Rakousko, Dánsko, Finsko atd.) a Euro jih (pro Itálii, Španělsko, Řecko, Kypr, asi i Francii atd.)

0 1
možnosti
PK

Jen si myslím, že na euro se svádí daleko víc než je pravda. Evropa padá, žije při současné podnikatelské morálce na dluh, je drshá, stárne a ti noví - nejen z jiných kultur .....Držení se koruny  nám zas tak moc nepomůže.

4 2
možnosti
PK

opravuji: drahá

1 0
možnosti
  • Počet článků 687
  • Celková karma 43,52
  • Průměrná čtenost 20125x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články