Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

(Ne)přijetí eura

Stručně a jasně. Zbaveno emocí a zbaveno ideologie. Čistá ekonomie. Čistá bilance přínosů a nákladů. Přijetí eura je pro Českou republiku nesmyslné a poškozující. A toto jsou důvody:

Zaprvé zvýšení cen způsobené zaokrouhlováním. To je nejméně podstatné až nepodstatné, protože se jedná jen o přechodný jev. Přesto je to argument, který je odpůrci eura zmiňován nejčastěji. Škoda, protože se tím odpůrci eura zbytečně střílí do vlastní do nohy, jelikož zdůrazňují málo podstatné nevýhody, aniž by citovaly nevýhody nejpodstatnější.

Zadruhé cca 80 % obyvatel euro odmítá (viz Odkaz, různé průzkumy vycházejí různě). To je již mnohem relevantnější. Politici jsou služebníci lidu, nikoliv naopak. Odvážit se jít proti vůli zhruba čtyř pětin lidi je přinejmenším drzé.

Zatřetí existují 2 hlavní takzvané konvergenční kanály, tj. mechanismy sbližování naší země se západní Evropou: cenová hladina a kurz. Zrušením jednoho (kurz) přeneseme transmisi plně na druhý (cenová hladina). Tím v řádu jednoho až dvou desetiletí vytvoříme chronicky zvýšenou inflaci neboli jakýsi syndrom jižanských zemí. Současně s tím v důsledku chronicky vyšší inflace dojde k dlouhodobému poklesu či zpomalení růstu reálných mezd. Nominální mzdy sice zrychlí růst, ale i tak rostou pomaleji než inflace, takže dochází k reálnému chudnutí obyvatelstva navzdory zdánlivému růstu mezd. Tato chronická inflace je mnohem podstatnější než inflace zmíněná v bodě jedna způsobená zaokrouhlením a má výrazně víc devastační důsledky.

Začtvrté důsledkem chronicky zvýšené inflace je potřeba vyšší úrovně úrokových sazeb než ve zbytku eurozóny. Vyšší úrokové sazby jsou ale nedosažitelné, protože se s eurem vzdáme autonomní monetární politiky. Nižší než optimální úroveň úrokových sazeb výrazně usnadňuje vládě zadlužení, takže dochází k chronickému zhoršování veřejných financí. Statistika ukazuje ve všech zemích, které přijaly euro, principiální růst zadlužení.

( https://ec.europa.eu/eurostat/databrowser/view/sdg_17_40/default/table?lang=en&category=t_gov.t_gov_gfs10.t_gov_dd)

Růst zadlužení rovná zvětšování míry přerozdělování v zemi. A růst míry přerozdělování rovná zvětšování veřejného sektoru na úkor soukromého. Víte, co bylo podstatou transformace v roce 1990? Jistě víte, přechod od socialismu k trží ekonomice. Dobře, ale co to znamenalo fakticky? Znamenalo to přechod od velkého (socialistického) státu k malému (tržnímu státu). Tedy jinými slovy: Empirie dokládá, že přijetí eura zvyšuje zadlužení, tedy přerozdělení, tedy stát, tedy socialismus. Tedy se vracíme zpět. Nejen u nás. Statistika to dokládá v celé eurozóně.

Zapáté tím, že se zruší ruší kurzový transmisní kanál, se rozejde produktivita práce a mzdový vývoj: Produktivita roste stále stejně, ale nominální mzdy zrychlí. V důsledku klesá konkurenceschopnost. Pokles konkurenceschopnosti nutí firmy konkurovat nikoliv kvalitou a vysokou přidanou hodnotou, ale nízkou cenou. To vede k likvidaci výrob s vysokou přidanou hodnotou a přesunu k výrobám s nízkou přidanou hodnou a vysokým podílem lidské práce (sklady, montovny). Neboli dojde k přechodu od ekonomiky švýcarského typu (kterou charakterizuje nízká inflace, vysoká přidaná hodnota, hi-tech, kvalifikovaná práce) k ekonomice jižanského až balkánského typu (kterou charakterizuje vysoká inflace, nízká přidaná hodnota, využití nekvalifikované lidské práce). Takže v horizontu 1-2 desetiletí dojde k likvidaci naší tradiční průmyslové vyspělosti a neblahé strukturální změně české ekonomiky.

Zašesté přijetím eura podstupujeme téměř jisté riziko zrušení hotovostního eura. A bezhotovostní euro je předstupněm k CBDC, tedy velmi nebezpečné digitální měně centrální banky. Nikoliv faktické používání, ale pouhá existence a hypotetická možnost použití hotovosti je účinnou hrází proti měnové reformě (kdy centrální banka může přistoupit např. k likvidaci inflace zrušením části přeněžní zásoby zavedením hluboce záporné úrokové sazby).

A zasedmé přijetí eura v podstatě znamená přijetí CBDC, které připravuje ECB. Jedná se o extrémně zneužitelnou technologii odpovídající logice čínských sociálních kreditů, která umožňuje absolutní elektronickou kontrolu nad identitou jednotlivce. Neexistuje záruka, že CBDC nebude pro čínský kreditní systém zneužita.

Ti, kdo volají po přijetí eura, šermují „odstraněním kurzového rizika a snížením transakčních nákladů“. Odstranění kurzového rizika je synonymem pro vypnutí kurzového transmisního kanálu, jehož důsledky jsem vám právě popsala. Ten, kdo volá po vypnutí transmisního mechanismu, krátkozrace vidí „odstranění kurzového rizika pro sebe“ a nevnímá strategicky, že dlouhodobě je podnikání z uvedených důvodů v ohrožení. Kdo volá po „snížení transakčních nákladů“, krátkozrace vidí ušetření pár drobných za konverzi a nevnímá strategicky, že CBDC je Velký Bratr.

Bylo by fér zmínit také výhody přijetí eura. Bohužel mě však žádné nenapadají. Plytkosti typu „snížení transakčních nákladů“ jsou jen plytkosti, nikoliv argumenty. Kdo chce, může totiž v eurech účtovat již dnes. Až na to, že zájem firem o to je zanedbatelný. Kdo nechce měnit peníze, může s sebou vozit platební kartu. Tvrzení, že bez eura nemáme v Evropě „dost silné slovo“, jsou pak vyložené zmatenosti. Nezdá se, že by Švýcarsko bylo bezvýznamnou zemní. Navíc to s oblibou tvrdí ti, kdo volají pro vzdání se práva veta. Takže ještě jednou pro záznam: Přijetí eura výhody nemá.

Autor: Markéta Šichtařová | pátek 24.5.2024 8:00 | karma článku: 45,66 | přečteno: 7861x
  • Další články autora

Markéta Šichtařová

Na chvíli jsme pupkem bitcoinového světa

V těchto dnech probíhá v Praze „Největší bitcoin akce v Evropě“. Mezinárodní mega-akce s velkým množství speakerů.

15.6.2024 v 16:04 | Karma: 25,22 | Přečteno: 596x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Markéta Šichtařová

Inflace je manipulována, zdražování je mnohem větší!

Téma inflace je v současnosti v Česku znovu intenzívně skloňované. Podle údajů statistiků inflace v dubnu meziročně vyskočila o 2,9 %, což bylo o 0,9 procentního bodu vyšší tempo než v březnu.

12.6.2024 v 8:06 | Karma: 38,77 | Přečteno: 2127x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Markéta Šichtařová

Hospodářský růst je jedna velká fikce

Pokud trochu sledujete ekonomické dění, možná jste si povšimnuli, že řada čísel do sebe jednoduše nezapadá.

5.6.2024 v 11:52 | Karma: 44,05 | Přečteno: 5650x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Markéta Šichtařová

Proč znovu zdražují potraviny?

V posledních dnech je u nás celkem velkým tématem fakt, že ceny zemědělské výroby klesly pod hranici z roku 2020, v obchodech to ale nevidíme. Některé potraviny dokonce zdražily.

27.5.2024 v 8:00 | Karma: 44,32 | Přečteno: 8657x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Markéta Šichtařová

Spustila se řetězová reakce našeho zchudnutí

Není žádným tajemstvím stále klesající výkonnost českého průmyslu. Poslední údaje za průmysl ukazují meziroční pokles o 2,7 %. Ale co je ještě horší – tento pokles je soustavný. Trvá už příliš dlouho.

20.5.2024 v 12:16 | Karma: 45,19 | Přečteno: 4633x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Rusku může globální oteplení pomoci, proto šíří klimatické lži, říká sociolog

16. června 2024

Premium Globální oteplování není. Za klimatickou krizi nemůže člověk, ale mimozemšťané. Jde o světové a...

VIDEO: Policisté šokovali Brity, autem úmyslně srazili krávu. Řešil to i ministr

16. června 2024  19:11

Britskou veřejnost šokovaly záznamy z páteční noci, kdy policisté na předměstí Londýna naháněli...

Máme cestu k míru na Ukrajině, myslí si Pavel po summitu ve Švýcarsku

16. června 2024  18:51,  aktualizováno  19:04

Naplněna podle českého prezidenta Petra Pavla byla původní očekávání, že summit ve Švýcarsku...

OBRAZEM: Česko kupuje nové tanky. V čem je lepší Leopard 2A8 než T-72?

16. června 2024

Za 77 tanků Leopard 2A8 by měla vláda zaplatit 52 miliard korun. Ty pořídí ve společném nákupu s...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 695
  • Celková karma 41,54
  • Průměrná čtenost 19977x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka, autorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2024 kandidátka do Senátu ČR.

Seznam rubrik

Oblíbené články