Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

(Ne)přijetí eura

Stručně a jasně. Zbaveno emocí a zbaveno ideologie. Čistá ekonomie. Čistá bilance přínosů a nákladů. Přijetí eura je pro Českou republiku nesmyslné a poškozující. A toto jsou důvody:

Zaprvé zvýšení cen způsobené zaokrouhlováním. To je nejméně podstatné až nepodstatné, protože se jedná jen o přechodný jev. Přesto je to argument, který je odpůrci eura zmiňován nejčastěji. Škoda, protože se tím odpůrci eura zbytečně střílí do vlastní do nohy, jelikož zdůrazňují málo podstatné nevýhody, aniž by citovaly nevýhody nejpodstatnější.

Zadruhé cca 80 % obyvatel euro odmítá (viz Odkaz, různé průzkumy vycházejí různě). To je již mnohem relevantnější. Politici jsou služebníci lidu, nikoliv naopak. Odvážit se jít proti vůli zhruba čtyř pětin lidi je přinejmenším drzé.

Zatřetí existují 2 hlavní takzvané konvergenční kanály, tj. mechanismy sbližování naší země se západní Evropou: cenová hladina a kurz. Zrušením jednoho (kurz) přeneseme transmisi plně na druhý (cenová hladina). Tím v řádu jednoho až dvou desetiletí vytvoříme chronicky zvýšenou inflaci neboli jakýsi syndrom jižanských zemí. Současně s tím v důsledku chronicky vyšší inflace dojde k dlouhodobému poklesu či zpomalení růstu reálných mezd. Nominální mzdy sice zrychlí růst, ale i tak rostou pomaleji než inflace, takže dochází k reálnému chudnutí obyvatelstva navzdory zdánlivému růstu mezd. Tato chronická inflace je mnohem podstatnější než inflace zmíněná v bodě jedna způsobená zaokrouhlením a má výrazně víc devastační důsledky.

Začtvrté důsledkem chronicky zvýšené inflace je potřeba vyšší úrovně úrokových sazeb než ve zbytku eurozóny. Vyšší úrokové sazby jsou ale nedosažitelné, protože se s eurem vzdáme autonomní monetární politiky. Nižší než optimální úroveň úrokových sazeb výrazně usnadňuje vládě zadlužení, takže dochází k chronickému zhoršování veřejných financí. Statistika ukazuje ve všech zemích, které přijaly euro, principiální růst zadlužení.

( https://ec.europa.eu/eurostat/databrowser/view/sdg_17_40/default/table?lang=en&category=t_gov.t_gov_gfs10.t_gov_dd)

Růst zadlužení rovná zvětšování míry přerozdělování v zemi. A růst míry přerozdělování rovná zvětšování veřejného sektoru na úkor soukromého. Víte, co bylo podstatou transformace v roce 1990? Jistě víte, přechod od socialismu k trží ekonomice. Dobře, ale co to znamenalo fakticky? Znamenalo to přechod od velkého (socialistického) státu k malému (tržnímu státu). Tedy jinými slovy: Empirie dokládá, že přijetí eura zvyšuje zadlužení, tedy přerozdělení, tedy stát, tedy socialismus. Tedy se vracíme zpět. Nejen u nás. Statistika to dokládá v celé eurozóně.

Zapáté tím, že se zruší ruší kurzový transmisní kanál, se rozejde produktivita práce a mzdový vývoj: Produktivita roste stále stejně, ale nominální mzdy zrychlí. V důsledku klesá konkurenceschopnost. Pokles konkurenceschopnosti nutí firmy konkurovat nikoliv kvalitou a vysokou přidanou hodnotou, ale nízkou cenou. To vede k likvidaci výrob s vysokou přidanou hodnotou a přesunu k výrobám s nízkou přidanou hodnou a vysokým podílem lidské práce (sklady, montovny). Neboli dojde k přechodu od ekonomiky švýcarského typu (kterou charakterizuje nízká inflace, vysoká přidaná hodnota, hi-tech, kvalifikovaná práce) k ekonomice jižanského až balkánského typu (kterou charakterizuje vysoká inflace, nízká přidaná hodnota, využití nekvalifikované lidské práce). Takže v horizontu 1-2 desetiletí dojde k likvidaci naší tradiční průmyslové vyspělosti a neblahé strukturální změně české ekonomiky.

Zašesté přijetím eura podstupujeme téměř jisté riziko zrušení hotovostního eura. A bezhotovostní euro je předstupněm k CBDC, tedy velmi nebezpečné digitální měně centrální banky. Nikoliv faktické používání, ale pouhá existence a hypotetická možnost použití hotovosti je účinnou hrází proti měnové reformě (kdy centrální banka může přistoupit např. k likvidaci inflace zrušením části přeněžní zásoby zavedením hluboce záporné úrokové sazby).

A zasedmé přijetí eura v podstatě znamená přijetí CBDC, které připravuje ECB. Jedná se o extrémně zneužitelnou technologii odpovídající logice čínských sociálních kreditů, která umožňuje absolutní elektronickou kontrolu nad identitou jednotlivce. Neexistuje záruka, že CBDC nebude pro čínský kreditní systém zneužita.

Ti, kdo volají po přijetí eura, šermují „odstraněním kurzového rizika a snížením transakčních nákladů“. Odstranění kurzového rizika je synonymem pro vypnutí kurzového transmisního kanálu, jehož důsledky jsem vám právě popsala. Ten, kdo volá po vypnutí transmisního mechanismu, krátkozrace vidí „odstranění kurzového rizika pro sebe“ a nevnímá strategicky, že dlouhodobě je podnikání z uvedených důvodů v ohrožení. Kdo volá po „snížení transakčních nákladů“, krátkozrace vidí ušetření pár drobných za konverzi a nevnímá strategicky, že CBDC je Velký Bratr.

Bylo by fér zmínit také výhody přijetí eura. Bohužel mě však žádné nenapadají. Plytkosti typu „snížení transakčních nákladů“ jsou jen plytkosti, nikoliv argumenty. Kdo chce, může totiž v eurech účtovat již dnes. Až na to, že zájem firem o to je zanedbatelný. Kdo nechce měnit peníze, může s sebou vozit platební kartu. Tvrzení, že bez eura nemáme v Evropě „dost silné slovo“, jsou pak vyložené zmatenosti. Nezdá se, že by Švýcarsko bylo bezvýznamnou zemní. Navíc to s oblibou tvrdí ti, kdo volají pro vzdání se práva veta. Takže ještě jednou pro záznam: Přijetí eura výhody nemá.

Autor: Markéta Šichtařová | pátek 24.5.2024 8:00 | karma článku: 45,75 | přečteno: 8105x
  • Další články autora

Markéta Šichtařová

Energetická chudoba je budoucí plán

Krátce poté, co začala válka na Ukrajině, zdražila prudce elektrická energie. Protože časová shoda–válka a zdražení elektřiny–se přímo nabízela, bylo pro vládu velmi jednoduché vymluvit se a nabídnout veřejnosti údajné vysvětlení:

24.7.2024 v 8:00 | Karma: 40,62 | Přečteno: 2033x | Diskuse | Politická aréna - pro politiky

Markéta Šichtařová

Budeme reformovat?

V poslední době je zřejmé, že hospodářská politika se vládě hrubě nedaří. Náš premiér i provládní ekonomové sice hýří navenek falešným optimismem a tvrdí, jak se nám úžasně daří, realita však je odlišná.

17.7.2024 v 8:00 | Karma: 41,91 | Přečteno: 6997x | Diskuse | Politická aréna - pro politiky

Markéta Šichtařová

Nový prezident, nová ekonomika

Prezidentská kampaň republikána Donalda Trumpa v červnu poprvé oznámila, že má na svém hlavním účtu více příspěvků než kampaň současného prezidenta zvoleného za Demokratickou stranu Joea Bidena.

9.7.2024 v 8:00 | Karma: 38,19 | Přečteno: 2607x | Diskuse | Politická aréna - pro politiky

Markéta Šichtařová

Nervozita v ekonomice silně narůstá

Poslední týden se jednoznačně nese v duchu výrazného nárůstu rizik a obav v ekonomikách a ve finančním světě.

2.7.2024 v 8:00 | Karma: 38,47 | Přečteno: 2480x | Politická aréna - pro politiky

Markéta Šichtařová

Energie už zase zdražují, a to je jen začátek

Průmyslová produkce neustále meziročně klesá. Samozřejmě není na místě dělat závěry z jednoho měsíce. Ale data ukazují, že nejde o žádnou jednorázovou záležitost. Je to už trend. Prakticky poslední rok se průmysl zmenšuje.

25.6.2024 v 8:00 | Karma: 40,79 | Přečteno: 2523x | Diskuse | Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Novinky na iDNES Premium: Každý den rozdáváme bazény za 100 tisíc Kč

15. července 2024,  aktualizováno  22.7 8:34

Léto je v plném proudu, teploty pravidelně stoupají nad 30 stupňů a schladit se ve vodě je jistě...

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

24. července 2024  11:37

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V...

IT problémy způsobily kolaps bank i letišť. V Evropě i jinde ve světě

19. července 2024  9:25,  aktualizováno  22:33

Řadu zemí v pátek zasáhly problémy s počítačovými systémy. Letiště kvůli výpadku čelila potížím s...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

22. července 2024  14:31

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do...

VIDEO: Kapitán výletní lodi v Řecku spláchl vlnou turisty na pláži. Vyšetřují ho

23. července 2024  9:29

Nevyžádané dobrodružství na jinak poklidné dovolené zažili v sobotu turisté na pláži Agios Stefanos...

Zahájení na lodích a v kapkách deště. Olympiádu zažehli Riner a Pérecová

26. července 2024  18:35,  aktualizováno  27.7

Zahájení, které nemá obdoby. Poprvé v historii se slavnostní ceremoniál přesunul mimo stadion....

Rozvojové země se topí v rekordních dluzích, odnášejí to nejchudší, říká studie

27. července 2024

Většina států po celém světě dlouhodobě bojuje s vysokými dluhy. V případě rozvojových států ale...

Pověst jejich zmrzliny překročila hranice. Vsadili na řemeslnou výrobu

27. července 2024

Za tři dekády se z malé cukrárny na konci světa stalo zmrzlinářské impérium Adria Gold. Vyrábí...

Prsty už slábnou, hlásí Petr Janda. Na pódiu chce ale zůstat až do konce

27. července 2024

Letošní červencová party na zahradě Petra Jandy se nesla v havajském duchu. A její nejzářivější...

Tajný trik na intimní hygienu v létě
Tajný trik na intimní hygienu v létě

Na trhu s intimní kosmetikou již existuje tolik produktů, ze kterých si můžeme vybrat: gely, emulze, pěny... My vám však pomůžeme s výběrem. Naše 3...

  • Počet článků 700
  • Celková karma 42,01
  • Průměrná čtenost 19864x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka, autorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2024 kandidátka do Senátu ČR.

Seznam rubrik

Oblíbené články