JS

Jak to třeba ti Slováci ustáli všech 7 Vaších bodů a přitom vůči nám se nikam nepropadli. Co já s nimi dělám tak nikdo by už slovenskou korunu nechtěl.

PS

Nejčastější argument je že pokud by u nás bylo euro byla by inflace nižší. To je nádherná manipulace / lež která se dá snadno doložit. Hlavní zbraní proti inflaci jsou úrokové sazby které ČNB zvýšila na 7% inflace tedy dosáhla 18%. Bylo to rozhodnutí naší banky ušité na míru Českým podmínkám. Pokud bychom měli euro rozhodnutí by dělala ECB která samozřejmě musí zohlednit potřeby všech členských států nemůže nastavit 7% pro všechny. Takže by ČR měla inflaci 24% a výše stejně jako Estonsko které eurem už dávno platí.

Ekonomika státu stojí na dvou pilířích a to fiskální politika a monetární. Tyto dva nástroje doslova řídí ekonomiku státu a zastánci eura říkají že máme jeden z těchto nástrojů odevzdat do Bruselu. Ergo odevzdat do Bruselu ještě více pravomocí. Do toho Bruselu kde ve stoje tleskají pašerákům migrantů netřeba připomínat že migrace doslova ničí Evropu. Do toho Bruselu který tvrdě prosazuje greendeal který zničí Evropu ekonomicky.

PS: ano chápu že sídlo ECB je ve Frankfurtu. Stejně tak chápu pro koho ECB “dělá”...

JK

J24a80n 29K49y67š26k79a

24. 5. 2024 11:08

Zadruhé: 80% obyvatel euro odmítá.

Zbaveno emocí a zbaveno ideologie. Čistá ekonomie.

Foto

J44a93n 15H74o30r36n30í84k

24. 5. 2024 13:37

Jo, přesně to mě praštili přes oči .

MP

To jsou přece ty země, kterým po přijetí eura nejvíce stoupá zadlužení, jak uvádí paní Šichtařová v článku. I když je tedy pravda, že první je Lucembursko, tam se eurem platí. Jestli to spíš nebude tak, že zadlužení zemí nemá s měnou nic společného a je spíše věcí hospodaření vlády. Stejně tak i inflace. A zmínění, že zrušením úprav kurzu po přijetí eura odstartujeme trvalou inflaci, se mi také nezdá. Spíš podle mě dojde k vyrovnání cenových hladin blízko okolním zemím. Ale nejsem ekonom jako autorka. A vzhledem j jejím ostatním předpovědím má jistě pravdu, tak jako mnohokrát.

IV

I10v72a87n 12V25a77n95k94o

24. 5. 2024 16:15

Kedysi som síce vaše blogy rád čítal, ale poslednú dobu sa na tom už nedá ani len zabávať. Zvolania typu: "Prijatie eura spôsobí prechod od ekonomiky švýcarského typu k ekonomice balkánského typu" snáď nemá zmysel komentovať.

IM

I39v54a64n 14M65i84n66á52ř

24. 5. 2024 22:24

Překvapuje mě, že do přijetí eura se silně angažuje prezident Pavel. Předpokládal bych, že v této otázce má zastávat naprostou neutralitu. V této oblasti není odborníkem, ani specialistou.

O co jde ? Vliv hlavy státu je společensky natolik silný, že může ovlivnit či vychýlit - toto nesmírně důležité rozhodnutí - na zcela nesprávnou stranu. Tento verdikt bychom měli svěřit do rukou jen týmu - těch nejpovolanějších !

JU

J28a83n 27U89r65b65á13n65e64k

25. 5. 2024 17:40

U konvergenčního kanálu mi vůbec není jasné, proč bychom měli najednou dlouhodobě a ještě prudce zvyšovat cenovou hladinu, když ceny máme mnohde již srovnatelné s Německem či Rakouskem, o Španělsku pak vůbec ani nemluvě. Potraviny, hygiena, oblečení, automobily, vlastně bych musel docela přemýšlet, abych našel zboží, které je v Německu 2x či 3x dražší než u nás. O službách samozřejmě nemluvím.

(Plně) bezhotovostní euro sice vnímám jako problematické také, ale koruna nás proti tomu bohužel neuchrání. Za AML se dá schovat leccos, nehledě na to, že většina lidí se hotovosti vzdává sama a ráda. A navíc by pro Velkého bratra bylo třeba ještě úplně zakázat všechny ty BTC a jemu podobné, a pokud by se stalo i to, pak by digitální měna byla už jen drobnost.

Nemám úplně jednoznačný názor na euro, ale na stranu "pro" bych hodil určitě i to, že jsme se k tomu zavázali. A jak ukazují naši bratia Slováci, žádná tragédie se s přijetím eura u nich nestala. Tedy přinejmenším ekonomická. Není tedy důvod, aby se stala u nás.

Jsem vystudovaný ekonom, pracoval jsem mj. v auditu, a ČNB mezi mými kolegy neměla zrovna nejlepší jméno. A vsadím se, že kdyby autorka chtěla, vyjmenuje mnoho situací, kdy u nás ČNB situaci nezvládla, a naopak nám přitížila... Takže ztráty autonomie ČNB bych se nijak nebál...

No a nakonec ptát se lidí, co chtějí, je v tomto případě absolutně irelevantní. Ono s tím dotazováním je to bez dlouhodobé výchovy k demokracii švýcarského typu vždy velmi ošemetné. Každý u nás by totiž chtěl nulové daně, skvělou infrastrukturu, bohaté důchody, a i když leckteré politické strany tohle všechno i slibují, nikdo to jaksi nebude nikdy umět splnit... Ptát se tedy lidí na něco, k čemu jsme se již kdysi zavázali, by bylo neseriozní. A argumenty, že je dnes již jiná situace, neberu, euro jsme již mohli přijmout, kdybychom chtěli, je v podstatě ostuda, že nás předběhli i ekonomicky mnohem méně vyspělí Slováci...

K něčemu se přiznám. Dokud jsem pracovala ve velké zahraniční/intl ́ korporaci a byla "ideologicky postižená", často jsem s blogy paní Šichtařové nesouhlasila. Jsem ekonom, Ing. Od té doby, co jsem po mateřské se již do korporace nevrátila a jsem "soukromník", souhlasím s ní stále častěji.

JK

J56a70n 65K70y71š26k91a

24. 5. 2024 18:37

Doporučuji zvážit návrat k mezinárodní korporaci. Nejen kvůli výdělku...

JZ

Tohle je taky dobrý. Andrej Babiš kdysi patřil k horlivým zastáncům eura. Nyní úplně otočil. Vrchního anoisty nezajímají potřeby státu, ale volební hlasy. On je nekonzistentní ve svých názorech a mění je podle lidových nálad. Takový člověk nemůže být premiérem.

Ještě předtím, než se Andrej Babiš stal premiérem, byl o přínosu eura silně přesvědčen a s rázností sobě vlastní jeho přijetí prosazoval. „Euro musí být klíčové téma pro jakoukoliv budoucí vládu. Když vám kurz koruny skáče pořád nahoru dolů, nemůžete nic plánovat. Nechápu, proč to politici konečně nepochopí,“ řekl doslova v rozhovoru, který na jaře roku 2009 otiskly Hospodářské noviny.

ZH

On je ve svých názorech naopak velmi konzistentní. Žádné nemá, řídí se jen veřejným míněním.

PD

Vadí vám CBDC, tak útočíte na euro. Ovšem CBDC můžeme mít i na koruně, jen s tím rozdílem, že bude v rukou lidí, jako je pan Michl. Za mě, čím dříve se zbavíme ČNB, tím lépe. V ideálním světě by vlastní měna s vlastní národní bankou pro nás byla výhoda, ale v tom nežijeme a nikdy žít nebudeme. Euro rozhodně není ideální, ale žijeme v globálním světě a většina našich ekonomických partnerů ho používá a my prostě jednu z globálních měn potřebujeme.

AG

A55l28e48x 72G27r26e35g37o42r

24. 5. 2024 19:48

Globální svět ale pomalu končí.

  • Počet článků 695
  • Celková karma 41,52
  • Průměrná čtenost 19977x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka, autorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2024 kandidátka do Senátu ČR.

Seznam rubrik

Oblíbené články