Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Koruna dramaticky propadá!

Znáte pohádku o pasáčkovi ovcí? O tom, jak pasáček se na pastvě nudil, a tak si jednoho dne vymyslel trochu toho vzrušení? Utíkal do vesnice a volal z plna hrdla: „Vlk! Pomoc!“ Vesničané se okamžitě seběhli a běželi na pastvu pasáčkovi pomoci. Koneckonců pásl ovce jich všech, a tak bylo třeba soukromý majetek chránit, no ne? I pohádky jsou ve skrytu vlastně velmi tržní. Jenomže po vlkovi ani stopa. Rozzlobení vesničané pohrozili pasáčkovi a vrátili se domů. Jenomže druhý den se vše opakovalo. Vesničané se zase seběhli na pastvu – a nikde nic. A pak přišel třetí den. Jenomže když pasáček křičel „Pomoc! Strašný vlk!“, když prosil i plakal, nikdo ho již neposlouchal. A do večera byly všechny ovce roztrhané.

Poučná pohádka. Ukazuje, jak se to dělat nemá. Jak se rozhodně nemá komunikovat. Ukazuje, jak to dělá Česká národní banka.

ČNB více než rok prakticky na každém svém zasedání varovala, že se jí nepozdává silná česká koruna a že by „také mohla“ proti koruně intervenovat. Rozumějme, mohla by prostřednictvím svých obchodníků prodávat koruny a nakupovat eura na mezibankovním trhu. Tím by došlo ke zvýšení nabídky koruny, což by snížilo její cenu. Neboli její kurz. Neboli by to korunu oslabilo vůči euru. Bylo až neuvěřitelné, jak dlouho téhle pohádce finanční trh věřil, když pokaždé se zklamal. Dávalo to ještě smysl, když česká ekonomika byla ve výrazné recesi a potřebovala povzbuzení. Ale jakmile se ekonomika vymanila z recese, strašení intervencemi přestalo dávat smysl. Zvlášť když kurz nebyl nijak přehnaně silný. Přesto se jich trh bál. Což bylo jasně patrné z toho, že koruna se stále odmítala posunout pod 25,50 CZK/EUR, což byla zjevně hranice, která ČNB iritovala, jelikož ji komentovala skoro pokaždé, když se k ní koruna přiblížila.

A pak bum-prásk, ekonomika již roste, podporu v podstatě nepotřebuje, bankovní rada ČNB se po více než roce strašení intervencemi sejde – a rozhodne o intervenci. Prý kvůli svému inflačnímu cíli. Tak přesně takhle se komunikovat nemá. Smyslem měnové politiky není finanční trh zaskočit; smyslem měnové politiky je nastavit taková pravidla, která jsou jasně předvídatelná. Nyní ovšem totálně nepředvídatelně ČNB začala najednou po skončení svého zasedání skupovat na mezibankovním trhu zhruba půl miliardy eur, neboli nabízet odpovídající objem korun. V přepočtu před intervencí by se jednalo asi o 12,9 miliard korun, po jejím skončení ovšem je to už ekvivalent zhruba 13,4 miliardy korun. Protože koruna během několika minut oslabila z 25,80 na 26,80 CZK/EUR. Banka přitom oznámila, že jejím cílem je dotlačit korunu zhruba na 27 korun za euro.

Je poněkud záhadou, jak ČNB přišla právě na hodnotu 27 CZK/EUR, a ještě větší záhadou, jak na ni přišla v době, kdy ekonomika již začala růst. Nicméně ne všechny myšlenkové pochody musí být vždy racionálně vysvětlitelné. Důležitější pro nás je, co od kurzu čekat dál.

Historie ukazuje, že když už se jednou ČNB rozhodne intervenovat, může intervenci během jednoho měsíce opakovat třeba třikrát, čtyřikrát. Jenomže jejich účinnost neustále klesá. A co víc – koruna obyčejně po intervenci vystřelí ke slabším hodnotám, načež se okamžitě začne vracet. Podle situace umaže třetinu až dvě třetiny ztráty už během následujících 24 hodin. Posuzováno dle této zkušenosti by nyní koruna měla začít výrazně posilovat. Jenomže tentokrát se situace může dost lišit. Totiž zaprvé je domácí devizový trh v tomto období dost nelikvidní. Jednoduše je tu málokdo, kdo by takto spekuloval. Zadruhé – opět trochu nepochopitelně – trh bere ČNB neskutečně vážně. O tom svědčí už jen to, že jí rok baštil pohádky o intervencích, které pak přišly v tak podivuhodnou chvíli. A tento velmi důvěřivý trh tedy nyní může spoléhat na několikanásobné opakování intervencí, což by znamenalo, že koruna už může zůstat na stávající slabé úrovni velmi dlouho.

Nicméně lehce se přikláním k názoru, že zase tak nestandardní situace nepanuje, a tak není důvodu, proč by koruna měla reagovat natolik odlišně od historických zkušeností. Spíš tedy sázíme na to, že nyní koruna začne velmi pomaličku posilovat a vracet se k úrovni, na které intervence proběhla, jenom jí to bude trvat mnohem déle než v minulosti. Intervence se sice může v dalších dnech ještě opakovat, ale potom by se také opakoval i následný scénář.

(Kratší verze tohoto textu byla originálně napsána pro Literární noviny.)

Autor: Markéta Šichtařová | pátek 8.11.2013 8:06 | karma článku: 41,36 | přečteno: 9630x
  • Další články autora

Markéta Šichtařová

Energetická chudoba je budoucí plán

Krátce poté, co začala válka na Ukrajině, zdražila prudce elektrická energie. Protože časová shoda–válka a zdražení elektřiny–se přímo nabízela, bylo pro vládu velmi jednoduché vymluvit se a nabídnout veřejnosti údajné vysvětlení:

24.7.2024 v 8:00 | Karma: 40,62 | Přečteno: 2035x | Diskuse | Politická aréna - pro politiky

Markéta Šichtařová

Budeme reformovat?

V poslední době je zřejmé, že hospodářská politika se vládě hrubě nedaří. Náš premiér i provládní ekonomové sice hýří navenek falešným optimismem a tvrdí, jak se nám úžasně daří, realita však je odlišná.

17.7.2024 v 8:00 | Karma: 41,91 | Přečteno: 6998x | Diskuse | Politická aréna - pro politiky

Markéta Šichtařová

Nový prezident, nová ekonomika

Prezidentská kampaň republikána Donalda Trumpa v červnu poprvé oznámila, že má na svém hlavním účtu více příspěvků než kampaň současného prezidenta zvoleného za Demokratickou stranu Joea Bidena.

9.7.2024 v 8:00 | Karma: 38,19 | Přečteno: 2607x | Diskuse | Politická aréna - pro politiky

Markéta Šichtařová

Nervozita v ekonomice silně narůstá

Poslední týden se jednoznačně nese v duchu výrazného nárůstu rizik a obav v ekonomikách a ve finančním světě.

2.7.2024 v 8:00 | Karma: 38,47 | Přečteno: 2480x | Politická aréna - pro politiky

Markéta Šichtařová

Energie už zase zdražují, a to je jen začátek

Průmyslová produkce neustále meziročně klesá. Samozřejmě není na místě dělat závěry z jednoho měsíce. Ale data ukazují, že nejde o žádnou jednorázovou záležitost. Je to už trend. Prakticky poslední rok se průmysl zmenšuje.

25.6.2024 v 8:00 | Karma: 40,79 | Přečteno: 2523x | Diskuse | Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Novinky na iDNES Premium: Každý den rozdáváme bazény za 100 tisíc Kč

15. července 2024,  aktualizováno  22.7 8:34

Léto je v plném proudu, teploty pravidelně stoupají nad 30 stupňů a schladit se ve vodě je jistě...

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

24. července 2024  11:37

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V...

IT problémy způsobily kolaps bank i letišť. V Evropě i jinde ve světě

19. července 2024  9:25,  aktualizováno  22:33

Řadu zemí v pátek zasáhly problémy s počítačovými systémy. Letiště kvůli výpadku čelila potížím s...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

22. července 2024  14:31

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do...

VIDEO: Kapitán výletní lodi v Řecku spláchl vlnou turisty na pláži. Vyšetřují ho

23. července 2024  9:29

Nevyžádané dobrodružství na jinak poklidné dovolené zažili v sobotu turisté na pláži Agios Stefanos...

Zahájení na lodích a v kapkách deště. Olympiádu zažehli Riner a Pérecová

26. července 2024  18:35,  aktualizováno  27.7

Zahájení, které nemá obdoby. Poprvé v historii se slavnostní ceremoniál přesunul mimo stadion....

Rozvojové země se topí v rekordních dluzích, odnášejí to nejchudší, říká studie

27. července 2024

Většina států po celém světě dlouhodobě bojuje s vysokými dluhy. V případě rozvojových států ale...

Pověst jejich zmrzliny překročila hranice. Vsadili na řemeslnou výrobu

27. července 2024

Za tři dekády se z malé cukrárny na konci světa stalo zmrzlinářské impérium Adria Gold. Vyrábí...

Prsty už slábnou, hlásí Petr Janda. Na pódiu chce ale zůstat až do konce

27. července 2024

Letošní červencová party na zahradě Petra Jandy se nesla v havajském duchu. A její nejzářivější...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 700
  • Celková karma 42,01
  • Průměrná čtenost 19864x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka, autorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2024 kandidátka do Senátu ČR.

Seznam rubrik

Oblíbené články