Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JP

Možná by stačilo se zeptat Kellnera, jestli ten nákup O2 bude platit ze svého EURáckého účtu, co asi někde má. Pokud jo, pak by se mu asi cena O2, pokud je stanovená v Kč, platila poněkud lépe ... ;-D

3 0
možnosti
ZK

Z41d59e71n17a 98K15o70č37í

8. 11. 2013 21:35

Markétko, fakt ČNB intervenuje na posílení koruny, nebo je to jenom nějaký pokusný balonek ?   ČNB nemá dostatek financí, aby mohla nějak zásadně ovlivnit nakupováním a prodáváním měn. Pamatujete jakým fiaskem skončily Klausovy pokusy o ovlivnění kurzu v roce 1997 ? ? USD se šplhal k 50 Kč ..... prostě bomba ;-D!!

Naopak slabá měna podporuje export a ten je pro nás rozhodující. Nějaký dovoz ropy, plynu a spotřebního zboží je v tomto směru zanedbatelný, protože netvoří pracovní místa, jako export.  Takže naopak všechny vlády se snaží podporovat export. Pokud se export podporuje objektivní cenou národní měny sám, je to jenom dobře.

Nějaký dražší dovolený, či telefon z Číny je v tomto směru pro stát zanedbatelný náklad, který platí konečný spotřebitel a nestojí proto státu vůbec za pozornost. ;-)

2 3
možnosti

Vážená paní Kočí, to jsou jenom kecy - na Světě je korun jako sraček /však si je ČNB sama tiskne jak potřebuje/ a neví co s nimi - nikdo je po ČNB "nechce" ´= viz úroková míra; touto operací jich pět šest procent stáhne /nahradí nakoupenými eury/ a bude moci v "novém tržním kursu" vydat další inflační koruny. Občany a firmy obrala o pět procent hodnoty uložených peněz.

(o VK se - v této souvislosti - prosím, neotírejte)

1 2
možnosti
JL

Paní, vy jste taková chytrá, tak řekněte, co by se stalo, kdyby politické strany přestaly rozkrádat veřejný rozpočet. To by mě fakt zajímalo. I když je to velmi nereálné.

0 1
možnosti
GK

nevim co se deje v ekonomickem zakulisi EU ale iDNES o nasledujicim nenapsala ani radku. Proc? -

Americký vzkaz Němcům: Váš ekonomický model poškozuje Evropu i zbytek světa - 

 

Proti Německu jde i Mezinárodní měnový fond. Omezte export, vzkazuje do Berlína - 

Berlín jako veřejný nepřítel. Evropská komise prošetří německý export -

chysta-li se neco proti Nemecku s kterym je Cesko hospodarsky spojeno pupecni snurou tak pak potes koste

1 0
možnosti
MV

Zdůvodňovat intervenci na oslabení koruny podporou exportu mi nedává smysl - export nyní tvoří téměř 80% HDP (přitom třeba v roce 2008 to bylo 65%).

Problém ČR není ve slabém exportu - problém je ve výrazně deficitní bilanci výnosů (od roku 2007 se pohybuje každý rok v deficitu zhruba 250 miliard ročně). Podle mého názoru by se měla mírně zvýšit daň z firemních zisků (u nás je 19%, v roce 2006 přitom byla 24% a například v sousedním Německu je téměř 30%) - nejziskovější firmy totiž mají zahraniční vlastníky - takže firmy ušetřily na dani, ale peníze nezůstaly v domácí ekonomice, ale odtékají do zahraničí.

5 0
možnosti
Foto

Nerozumím tomu...ale štve mne to :) Štve mne to stejně jako kdysi zavedení cel na nákupy z USA, Kanady apod :)

2 0
možnosti
Foto

P69e14t60r 19U82g77r68i97n

8. 11. 2013 8:55

Když to funguje, zdaň to! Když se to potom ještě hýbe, zreguluj to! A pokud už to chcíplo, je čas na dotace! Kolikrát si říkám, kdy dojdou prachy na ty socdotace ... :-)

8 0
možnosti
VK

Obávám se, že tento zásah ČNB bude působit kontraproduktivně. V dnešní době, kdy např. u potravin je dovoz velmi vysoký, dojde patrně ke zvýšení jejich cen a to povede opět ke snížení veškeré spotřeby a v důsledku toho opět ke snižování výroby a růstu nezaměstnanosti.

6 0
možnosti
RK

Koruna nezačne posilovat. Jakmile bude takový náznak, ČNB opět "zapracuje". A furt dokola.... Takže jediným řešením je vzdát se nesmyslné koruny, která je jen hračkou v rukách několika vyvolených.

3 4
možnosti
DM

CNB to samozrejme donekonecna delat nemuze, nema na to prostredky. To za prve. A za druhe jsem rad, ze kurz nasi meny si muzeme v podstate korigovat sami dle potreby nasi ekonomiky, a nemuze nam do toho nikdo ze socialisticke EU mluvit. Podivejte se, proc dopadlo Recko tak, jak dopadlo...

2 3
možnosti
BP

Proboha - o čem ten blog vlastně je ?Pakliže jste nechtěla udělat stručný výcuc z monetární propedeutiky,tak nechápu co jste nám chtěla sdělit ... Že koruna může zase posílit, a nebo taky ne ?

A kde jste vyštrachala,že dochází k růstu ekonomiky ? To máte na mysli ta ambivalentní čísla za poslední 2 kvartály ?

1 6
možnosti
  • Počet článků 687
  • Celková karma 43,54
  • Průměrná čtenost 20125x
Markéta Šichtařová,

ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., ekonomka,

spoluautorka několika bestsellerů o aktuální ekonomicko-politické realitě.

V roce 2016 vydala knihu Jak to vidí Šichtařová, aneb Co nám neřekli o imigraci, důchodech a naší budoucnosti.

Seznam rubrik

Oblíbené články