Stát dal 87 miliónů korun za sKarty. Kdo to zaplatil?! My všichni.

Když přišel tehdejší ministr sociálních věcí Jaromír Drábek s projektem sKaret, zdálo se to  jako docela dobrý nápad. Měla ušetřit až 250 miliónů korun ročně. Ale po 1,5 roce budou sKarty zrušeny. Stát tedy vyhodil 87 miliónů korun. Copak to nikdo nevěděl předem? Kde jsou poradci a ekonomové, kteří počítali výdaje na sKarty? 87 miliónů peněz daňových poplatníků opravdu není málo…

Cílem sKaret mělo být ušetření provozních výdajů při výplatě sociálních dávek, a to hlavně výdajů za složenky, poštovné, bankovní poplatky a měla usnadnit práci s penězi na úřadech. sKarty měly být prevencí před zneužíváním dávek.

Prosadil je tehdejší ministr sociálních věcí Jaromír Drábek a jeho první náměstek Vladimír Šiška. Pokud by byly sKarty zavedeny v plném rozsahu, pak by ročně stát ušetřil na provozních výdajích 250 miliónů korun.

PROBLÉMY S sKARTAMI BYLY OD SAMÉHO POČÁTKU

Nejdříve přezkoumávání zadané zakázky na zřízení sKaret Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), pak přišla kritika ombudsmana, Národní rady osob se zdravotním postižením a Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ). Poté se přidala opozice a postupně ji začali kritizovat i ti koaliční poslanci, kteří ji původně podpořili.

Sami příjemci sociálních dávek ji kritizovali a někteří ji odmítali přijmout kvůli obavám o své osobní údaje. Nakonec sKartu používalo asi 277.000 lidí.

87 MILIÓNŮ KORUN VYHOZENÝCH ZA sKARTY

Zřízení sKaret se vyšplhalo na neuvěřitelných 82 miliónů korun. Bývalý premiér Petr Nečas na jaře 2013 rozhodl, že bude nejlepší celý projekt sKaret zastavit, aby nedocházelo k dalšímu navyšování výdajů. A poslanecká sněmovna ho v rozhodnutí podpořila. Zrušení však bude stát dalších 5 miliónů korun.

Jako daňový poplatník se však nemohu nezeptat: Kdo nese zodpovědnost za toto obrovské plýtvání penězi nás všech? Copak nebyl nikdo, kdo by spočítal náklady na pořízení celého projektu? Jak může k něčemu takovému dojít, když státní dluh činí 1,654 bilionu korun? A co všechno by se dalo pořídit za 87 miliónů korun?

Přeji příjemné dny a hlavně žádné plýtvání penězi, Vaše blogerka Hana Rebeka Šiander

Fotografie a linky:

http://wiki.aktualne.centrum.cz/finance/socialni-karta-skarta/

http://www.finance.cz/zpravy/finance/401484-co-tyden-dal-statni-dluh-cr-poprve-od-90-let-klesl/

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Hana Rebeka Šiander | pátek 1.11.2013 10:04 | karma článku: 19,45 | přečteno: 812x