Recenze knihy "Móda v ulicích protektorátu" od Miroslavy Burianové

Jak lidé žili za Protektorátu Čechy a Morava? Jak se oblékali, obouvali, co jedli a kam se chodili bavit? Proč se většina hvězd stříbrného plátna během protektorátu oženila či provdala? Co to byly meltonky?

JAK JSEM SE DOSTALA K E-KNIZE

Tuto e-knihu jsem objevila jako zcela nečekaný dárek pod vánočním stromečkem. Musím přiznat, že to, co se nosilo a bylo módní během II. světové války mě však zajímá delší dobu a několik knih již ve své sbírce mám.

Zajímá mě rovněž i to, co je zcela (ne)obyčejné - běžný život odehrávající se během války. A tak se mi nabízely dvě možnosti, jakou cestou se vydat. Můžu si nakoupit knihy o módě a pak přikoupit historické knihy, které mi poskytnou data a popíší dobu v Protektorátu Čechy a Morava (1939 – 1945).

Ovšem skvělým řešením je právě kniha Miroslavy Burianové, která dokázala skloubit obojí. Jako historička nám Burianová nejprve poskytne pohled do běžného života, jak ho znala většina obyvatel protektorátu.

Pak nám nastíní život, povinnosti a záliby presidenta Emila Háchy a jeho ministrů (ale i protektorátních vůdců) a uvede nás do společnosti hvězd stříbrného plátna té doby, od Vlasty Buriana počínaje, Oldřicha Nového, Raula Schránila, Adiny Mandlové přes Natašu Gollovou, Věru Ferbasovou, Zitu Kabátovou, Lídu Baarovou, Hanu Vítovou a Nelly Gaierovou konče.

Jako expert na odívání nás Burianová seznámí s oblečením této doby. Poskytne nepřeberné množství dobových fotografií, fotografie oblečení, bot a doplňků ze sbírek Národního muzea.

Kniha obsahuje spoustu nákresů z módních časopisů té doby (včetně konstrukcí střihů), citací z protektorátního tisku a knih, ale také poskytne seznam filmů natočených v období 1939 – 1945, kde autorka názorně popisuje jednotlivé oděvy filmových postav.

Odbornou knihu samozřejmě doprovází seznam použité literatury, ale také slovníček vybraných textilních termínů a názvů (které se během protektorátu běžně používaly, ale dnes již neexistují).

AUTORŮV STYL, JAZYK, GRAMATIKA...

Přestože se jedná o odbornou knihu, je napsána zcela srozumitelným jazykem, a je tedy určena i pro ty čtenáře, kteří se vyhýbají odborné literatuře. I když se jedná téměř o třistastránkovou knihu, je doplněna velkým množstvím fotografií a nákresů, které knihu zpestřují. Celkově je kniha velmi dobře vystavěna, působí celistvě a svým stylem (ačkoliv jde o popis jednoho z nejsmutnějšího období v české historii) působí velmi svěže.

Rovněž musím vyzdvihnout vynikající korektorskou práci nakladatelství Grada Publishing, neboť v knize nenalézám žádné chyby.

ČÍM SE KROMĚ JINÉHO E-KNIHA ZABÝVÁ?

  • Jak se měnilo postavení ženy ve společnosti od roku 1939 do roku 1945?
  • Proč se nosily oděvy a obuv ze dřeva?
  • K čemu byly potravinové lístky a šatenky?
  • Jaký byl rozdíl mezi robátkem, capartem a žabcem?
  • Co si obléci na nákup, dovolenou, do zaměstnání, města, k plotně a co do společnosti?
  • Co nesmělo ženám a mužům chybět v šatníku? Co měla mít nevěsta a ženich ve výbavě?
  • Proč se nosily šaty s lidovými vzory?
  • Proč byla kožešina znakem luxusu a každá moderní žena po ní toužila?
  • Co se skrývá pod pojmy – bedla a potápek?
  • Proč si filmové hvězdy samy financovaly oblečení do filmů?
  • Jak fungoval „černý trh“?
  • Proč byly od dubna 1941 zakázány plesy, taneční zábavy a tanec v barech, kavárnách i sokolovnách?
  • Jak vypadal elegantní gentleman za protektorátu?
  • Co nosily v civilu a na plátně hvězdy filmového plátna? A jak to inspirovalo společnost?
  • Proč byl od září 1944 zákaz šití nového oblečení, a smělo se jenom přešívat to staré?
  • Proč byla první dáma Československa Hana Benešová nejlépe oblékanou ženou?

 

Miroslava Burianová (1975) vystudovala obor historie na Filozofické fakultě Karlovy univerzity v Praze. Od roku 1999 pracuje v Národním muzeu mj. jako kurátorka sbírky moderního textilu v oddělení novodobých českých dějin. Vědecky se zaměřuje na české dějiny odívání a společnosti 20. Století. Je autorkou řady odborných článků, knih a podílela se na několika výstavách.

KOMU BYCH E-KNIHU DOPORUČILA?

Pokud vás zajímá neustále se měnící móda a změny, které přineslo do odívání období protektorátu, tak je tato e-kniha pro vás.

Jestliže se zajímáte o dějiny, a nevystačíte si jenom s daty a informacemi, ale chcete jít hlouběji a představit si dobu celkově – od oděvů, které se nosily, přes potraviny, které se nakupovaly a co se vařilo v běžných domácnostech, jaké boty nabízel trh, kam se chodilo za kulturou a co se nesmělo za protektorátu – pak vás také kniha zaujme.

KDE SI MOHU ZAKOUPIT E-KNIHU?

E-knihu si můžete zakoupit ve formátu PDF v internetovém obchodě Knihy iDNES.cz zde: http://knihy.idnes.cz/moda-v-ulicich-protektoratu-zakladni.html

Pokud dáváte přednost tištěné knize (a tato je vytištěna na křídovém papíru), pak neváhejte a kupte si ji ještě dnes! Tištěné výtisky totiž mizí z pultů závratnou rychlostí.

Pokud si chcete udělat představu a přečíst ukázku, můžete si ji zdarma stáhnout už dnes.

Přeji příjemné čtení a návrat o 70 let zpátky v čase, Vaše bloggerka Hana Rebeka Šiander

Fotografie, linky a citace:

Životopis: http://www.databazeknih.cz/autori/miroslava-burianova-60798

http://www.nm.cz/Organizacni-struktura/Pracovnici-ve-vede-a-vyzkumu-1/Miroslava-Burianova/

Fotografie zde: www.google.cz

E-kniha: http://knihy.idnes.cz/moda-v-ulicich-protektoratu-zakladni.html

Autor: Hana Rebeka Šiander | pátek 6.2.2015 18:50 | karma článku: 20,36 | přečteno: 13599x