Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Recenze britského seriálu „Plavý kůň“ od Agathy Christie

Dvoudílný britský detektivní seriál z roku 2020 „Plavý kůň“ podle knihy Agathy Christie přináší několik úmrtí. Klíčový je seznam, který je objeven v botě mrtvé ženy. Kdo vraždí? A proč? Napínavé od začátku až do konce!

PROČ JSEM SI VYBRALA TENTO SERIÁL?

Mám ráda britskou spisovatelku Agathu Christie. Oblíbila jsem si nejen jejího belgického detektiva Hercula Poirota, ale také slečnu Jane Marplovou. Musím přiznat, že o detektivním románu „Plavý kůň“ (v originálu „The Pale Horse“), který spatřil světlo světa v Anglii 6. listopadu roku 1961, jsem dosud neslyšela.

Když jsem se dozvěděla, že TV PRIMA uvedla stejnojmenný dvoudílný britský seriál, s nadšením jsem se na něj podívala. Detektivní seriál byl natočen v roce 2020, takže je zbrusu nový. A skutečně stojí za to! Jestliže máte rádi napětí, perfektní spletité zápletky, záhady a pátrajícího inspektora, bude se vám líbit.

O ČEM JE DVOUDÍLNÝ SERIÁL „PLAVÝ KŮŇ“?

Píše se rok 1960 a londýnskému starožitníkovi Markovi Easterbrookovi (Rufus Sewell) umírá milovaná manželka Delphine (Georgina Campbell) po zásahu elektřinou ve vaně. Zdá se, že se jedná o nešťastnou náhodu. Mark se z její smrti nemůže vzpamatovat. Pár měsíců poté se podruhé ožení s Hermiou (Kaya Scodelario), která ho celé roky milovala. Mark ale není šťastný a udržuje poměr s Thomy Tuckertonovou, která zemře rok po smrti Delphine. Mark ji najde ráno mrtvou v posteli poté, co spolu strávili noc v jejím bytě. V tu dobu je na ulici nalezena další mrtvá žena, Jessie Davisová. U ní policie nachází v botě schovaný seznam osob. Co je to za seznam? Co jsou zač lidé na seznamu? Proč je u jednoho jména otazník? Tím se roztáčí pátrání policejního inspektora Stanleye Lejeuna (Sean Pertwee) po záhadných úmrtích. Na svou vlastní pěst pátrá i Mark, jehož jméno je také uvedeno na seznamu. Ve hře jsou tři čarodějnice z vesnice Much Deeping, jejich věštby, sny a znamení.

INFORMACE O DVOUDÍLNÉM SERIÁLU „PLAVÝ KŮŇ“

Žánr: Drama, kriminální, detektivní, mysteriózní

Země: Velká Británie

Rok výroby: 2020

Délka seriálů: 1 hodina a 57 minut (I. díl má 58, II. díl má 59 minut)

Režie: Leonora Lonsdale

Knižní předloha: Agatha Christie

Scénář: Sarah Phelps

Hudba: Anne Nikitin

Hrají: Rufus Sewell, Kaya Scodelario, Sheila Atim, Madeleine Bowyer, Georgina Campbell, Bertie Carvel, Kathy Kiera Clarke, Poppy Gilbert, Henry Lloyd-Hughes, Sean Pertwee, Ellen Robertson, Claire Skinner, Rita Tushingham, Sarah Woodward, Nicky Goldie, James Fleet

Střih: Eve Doherty

Scénografie: Jeff Tessler

PODÍVEJTE SE NA UKÁZKU SERIÁLU „PLAVÝ KŮŇ“

KLADNÉ A ZÁPORNÉ STRÁNKY SERIÁLU

Jako většina britských seriálů je i tento skvěle zpracován. Proto se na ně ráda dívám. V tomto seriálu jsou perfektně skloubeny kamerové záběry, herecké výkony, podmanivá a místy až děsivá hudba skladatelky Anne Nikitin, ale i dokonalé ztvárnění doby 60. let XX. století.

Pokud byste si rádi připomněli 60. léta minulého století, pak je tady máte se vším všudy – pánská i dámská móda včetně bot, kabelek a klobouků, dobová auta, účesy, typické brýle, hudba i moderní umění, vybavení domácnosti lepší britské rodiny, která jde s dobou, ale i životní styl zachycený v londýnské čtvrti. Jednak v lepší části Londýna, ale i na periférii.

Můj táta měl rád toto období a já jsem nikdy nechápala proč. Možná to bude znít zvláštně, ale díky tomuto seriálu jsem porozuměla proč.

Skvělý herecký výkon podal Rufus Sewell, který ztvárnil hlavní postavu seriálu starožitníka Marka Easterbrooka. Jeho pátrání, obavy, strach, ale i tápání a tajemství, která skrývá… Zkrátka a jednoduše hraje svou roli tak dobře, že mu divák uvěří všechno.

Neméně dobrá byla Kaya Scodelario, která si zahrála Markovu druhou ženu. Žárlivou, zlou, labilní, podezíravou, nešťastnou a snad i někde hluboko v srdci milující.

Také se mi velmi líbil policejní inspektor Stanley Lejeune, kterého si střihnul Sean Pertwee. Ovšem velký prostor nedostal a to se mi zdálo jako chyba. Oblíbila jsem si.

Byla jsem poněkud rozčarovaná, když jsem zjistila, že v původní knize Agathy Christie je prvním mrtvým kněz, který je záhadně zavražděn. U něj se v botě nalezne seznam jmen. A Mark Easterbrook je spisovatelem, který se snaží spolu s policejním inspektorem Lejeunem záhadná úmrtí vyřešit.

Takže pokud jste četli knihu, budete trošku ze začátku zmateni. Ale o napínavost děje a zápletky nepřijdete!

Opět i v tomto seriálu máme jedy. K těm se Agatha Christie dostala při práci dobrovolnice v lékárně během I. a II. světové války.

Když jsem četla knihu Agathy Christie „Můj životopis“, dočetla jsem se, jak vyřešit zápletku a odhalit vraha (či vrahy) dřív, než skončí kniha. Prý nám Christie poskytla dostatečné množství indicií, abychom to zvládli. Přiznávám, že v tomto ohledu musím na sobě ještě hodně zapracovat, protože ať jsem se snažila sebevíc, rozuzlení seriálu bylo pro mě překvapením.

KOMU SE BUDE LÍBIT SERIÁL?

Dvoudílný seriál se bude líbit každému milovníkovi detektivek, který rád rozplétá záhadná úmrtí a tajemství. Pokud máte rádi knihy z pera Agathy Christie, bude se vám seriál líbit.

Krásné zimní dny a žádná záhadná úmrtí ve Vašem okolí přeje Vaše blogerka Hana Rebeka Šiander

Zdroje:

Informace o seriálu „Plavý kůň“ najdete na CSFD.CZ.

Autor: Hana Rebeka Šiander | sobota 9.1.2021 20:59 | karma článku: 12,68 | přečteno: 672x
  • Další články autora

Hana Rebeka Šiander

Ohledně vánočního večírku neselhal jen Jurečka, ale i zaměstnanci, kteří se bavili

Vánoční party na ministerstvu práce a sociálních věcí zvedla mnohé ze židlí. Jeho šéf Marian Jurečka se za vše omluvil a KDU-ČSL ho ponechala ve všech funkcích. Neporušil sice zákon, ale morálně selhal. On i jeho zaměstnanci.

10.1.2024 v 21:02 | Karma: 37,92 | Přečteno: 4401x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Recenze knihy „Mé dítě má autismus“ od Raelene Dundon

Kniha od australské psycholožky Raelene Dundon, která se specializuje na dětský autismus, přináší základní fakta a informace o poruchách autistického spektra. Autorka má dvě děti s autismem a přináší příklady ze života.

20.6.2023 v 21:50 | Karma: 9,33 | Přečteno: 493x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Jak mě zase rozhodil posun času

Dvakrát ročně nastává střídání letního a zimního času. Pokaždé mě to z normálního života vykolejí na týden až měsíc. Únava, poruchy spánku, nesoustředěnost, roztěkanost... zkrátka nefunguji. Naděje na zrušení zákona je v nedohlednu.

31.3.2023 v 14:26 | Karma: 19,87 | Přečteno: 862x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Recenze knihy „Slib pod jmelím“ od Joanny Johnsonové

Britská spisovatelka Joanna Johnsonová ve svém historickém romantickém románu přináší ukázku levicového liberalismu. Přepisuje dějiny a etiketu, z ženy tmavé pleti „vyrábí“ dámu, přimíchává do románu zvyky z 21. století.

15.2.2023 v 21:56 | Karma: 8,39 | Přečteno: 291x | Diskuse| Společnost

Hana Rebeka Šiander

Agresor Babiš křičí, nebuďte agresivní!

Na české politické scéně není v současné době nikdo, kdo by někomu agresivně vyhrožoval či někoho děsil, kromě jediného muže – Andreje Babiše. Týdny rozpoutává zlo a teď se diví, že mu lidé vyhrožují zlem – smrtí.

24.1.2023 v 17:00 | Karma: 26,12 | Přečteno: 781x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Začaly maturity. Podle učitelů lehké, studenty ale trápily logaritmy

2. května 2024  16:42

Studenti posledních ročníků maturitních oborů poprvé usedli k maturitním písemkám. Ve čtvrtek...

Auto vyjelo ze silnice a srazilo tři chodce. Žena zemřela, dvě děti jsou zraněné

2. května 2024  16:40

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

D35 u Litovle blokovala nehoda, ze zdemolovaného vozu se vysypal náklad

2. května 2024  10:45,  aktualizováno  16:36

Cestu po dálnici D35 ve směru z Olomouce na Mohelnici komplikovala více než sedm hodin nehoda...

Vlak bez strojvůdce ujel několik kilometrů, pak vykolejil. Řítil se stovkou

2. května 2024  14:51,  aktualizováno  16:34

Na železniční trati mezi obcemi Čisovice a Měchenice v okrese Praha-západ vykolejil vlak. V...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 624
  • Celková karma 21,63
  • Průměrná čtenost 3856x
Narodila jsem se v roce 1979 v Hradci Králové. Baví mě studovat a vzdělávat se, a tak jsem vyučená švadlena a kuchařka, ale i sociální pracovnice. Vystudovala jsem theologii. Jsem absolventkou Policejní akademie PČR.

Během svého života jsem se věnovala mnoha povoláním. Pracovala jsem v McDonald´s, byla jsem asistentkou ve vzdělávací společnosti, realitní makléřkou i státní úřednicí na Ministerstvu obrany ČR.

Nejvíce mě zaujala práce v médiích (rádio, TV, noviny) a objevila jsem, že mě baví psát. Pracovala jsem jako novinářka v oblasti V.I.P. a politiky.

Píši recenze pro Palmknihy.cz. Jsem blogerka, spisovatelka a recenzentka knih a filmů.

V únoru 2012 mi vyšel můj první román pro ženy, kniha BRIGITA. V prosinci 2012 se objevila na světě druhá kniha HEDVIKA. V roce 2020 jsem napsala nový ženský román, který se jmenuje MARIANNE a hledám nakladatele, abych mohla knihu vydat. A pracuji na dalších knihách.

Najdete mě také na MÉM WEBU: http://siander.cz

Můžete mi napsat na E-MAIL: siander@siander.cz

Počet návštěv podle TOP listu:

');
//-->