Recenze audioknihy "Neviditelný" od Jaroslava Havlíčka

ČRo 2 uvedla na svých rozhlasových vlnách vynikající zpracování psychologického románu Jaroslava Havlíčka "Neviditelný". Byl napsán v roce 1937. Rozhlasová adaptace v podání režiséra Lukáše Hlavici z roku 2018 je dokonalá. 

PROČ PRÁVĚ TATO KNIHA?

Český spisovatel Jaroslav Havlíček byl významným představitelem psychologické prózy. Nevím, zda si na něj ze svých školních let pamatujete od svých učitelů českého jazyka (či z biflování se literatury na maturitní zkoušku), nebo zda jste od něj něco četli.

Já jsem se k tomuto autorovi, a to přiznávám zcela bez mučení, během studia na střední škole nedostala. Snad proto, že jsem viděla dvě jeho díla zfilmovaná. V obou případech na mě padala deprese, smutek a melancholie. A to taková, že jsem se kdysi před víc jak dvaceti léty zařekla: "Havlíčka už nikdy víc!"

A jaká že to byla díla? V roce 1971 vznikl film "Petrolejové lampy" v režii Juraje Herze. V hlavních rolí exceloval Petr Čepek a Iva Janžurová. V roce 1993 byla zfilmovaná kniha "Helimadoe" (s vynikajícím Josefem Somrem v hlavní roli lékaře Hanzelína).

Nicméně už uplynulo v mém životě spousta času a já jsem si řekla, že dám Jaroslavu Havlíčkovi šanci. A tak jsem tři neděle za sebou (od 20.00 hodin) usedala u svého internetového radiopřijímače a s napětím a zaujetím poslouchala vynikající zpracování knihy "Neviditelný" v podání předních českých herců.

Zpracování bylo vynikající, děj nesmírně zajímavý a příběh napínavý. Nebyl to ztracený čas. Právě naopak! 

O ČEM JE KNIHA "NEVIDITELNÝ"?

Děj se odehrává v bohatérodině Hajnových, která se postupně rozpadá. Hlavním hrdinou je inženýr chemie Petr Švajcar, který si vezme dědičku továrny Soňu. Před svatbou zjistí, že s nimi v domě žije bláznivý strýček Cyril , který si myslí, že je neviditelný. Cyril postupně rozvrátí jeho manželství a Petrova žena se nakonec dostává do podobného psychotického stavu.

INFORMACE O AUDIOKNIZE "NEVIDITELNÝ"

Předloha: "Neviditelný" (od Jaroslava Havlíčka)

Rok: 2018

Délka: 3 díly (54 minut + 54 minut + 58 minut)

Režie: Lukáš Hlavica

Účinkují: Petr Lněnička, Klára Suchá, Jaromír Meduna, Libuše Švormová, Eliška Zbranková, Jan Vondráček, Igor Bareš, Jakub Svojanovský, Aleš Vrzák, Libor Vacek a Lukáš Hlavica a Radka Tučková

Připravily: Marie Nováková a Renata Venclová

Dramaturgie: Renata Venclová

Hudba: Filip Veret

KLADNÉ A ZÁPORNÉ STRÁNKY

Jedná se o silný a hluboký příběh zasazený do roku 1925. Román nám přiblíží nejen poměry na začátku Československé republiky, ale i běžný život v té době.

Nahlédneme do zákulisí rodiny Hajnovy. Hlavním vypravěčem a zároveň nejdůležitější postavou je inženýr chemie Petr Švajcar. Na první dojem je sympatický, přímý, otevřený pokroku a novinkám ve svém oboru (v chemické továrně na mýdla), odhodlaný být v budoucnosti dobrým manželem své ženě Soně, ale také se těší, až jednoho dne převezme továrnu po svém tchánovi. Negativními stránkami jeho charakteru je vypočítavost a sobectví, s jakou přistupuje ke své ženě.

Ale jak už to v životě chodí, nic není tak, jak si naplánujeme.

Jaroslav Havlíček byl předním představitelem psychologické prózy. A román "Neviditelný" je zaručeně psychologický v každém směru - nejenže rozebírá psychologický profil jednotlivých postav románu, ale také, a to je nejdůležitější, psychologický rozpad dvou osobností - strýčka Cyrila a poté i Soni.

Z "neviditelného" Cyrila, rodinného blázna, jde hrůza. Je také jenom člověk, který má své sexuální představy a rád by je realizoval. Nebo snad ne? Komu z rodiny lze věřit? Čím víc se s ním seznamujeme, tím se stupňuje napětí. Příběh zvyšuje tempo rozvíjejícím se bláznovstvím, které rodina záměrně ignoruje, když situaci s Cyrilem, ale i Soňou, podceňuje a bagatelizuje. To nakonec celou rodinu zničí.

POSLECHNĚTE SI AUDIOKNIHU "NEVIDITELNÝ"!

Kniha je k dispozici zpřístupněna k poslechu do 28. srpna 2021. 

https://dvojka.rozhlas.cz/neviditelny-pribeh-ctizadostiveho-racionalisty-podle-spisovatele-jaroslava-7908147

KOMU BYCH AUDIOKNIHU DOPORUČILA?

Román "Neviditelný" v audioverzi je vynikajícím způsobem, jak si doplnit chybějící četbu ze střední školy či se připravit na maturitu. Garantuji vám, že na na obsah díla nezapomenete do konce života! Je to dílo, které se bude líbit nejen příznivcům beletrie, ale také lidem, kteří mají rádi psychologii a psychiatrii. Každý milovník napínavých a dobrodružných příběhů si přijde na své.

Krásné letní dny a ať se po vašem domě nepotuluje žádný Neviditelný přeje Vaše blogerka Hana Rebeka Šiander

Zdroje:

Informace o Jaroslavu Havlíčkovi a knize "Neviditelný" najdete na Wikipedie.cz zde: 

https://cs.wikipedia.org/wiki/Jaroslav_Havl%C3%AD%C4%8Dek

Autor: Hana Rebeka Šiander | neděle 22.8.2021 17:46 | karma článku: 9,00 | přečteno: 204x